, ,

Στην Καλαμάτα τα πλαστικά μπουκάλια νερού μετατρέπονται σε ιστιοπλοϊκά σκάφη

Οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί σε σχέση με την κυκλική οικονομία και την ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας. Η

Στην Καλαμάτα τα πλαστικά μπουκάλια νερού μετατρέπονται σε ιστιοπλοϊκά σκάφη

Οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί σε σχέση με την κυκλική οικονομία και την ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ονομάζεται « B2B – bottles to boats» (από μπουκάλια σε σκάφη) και υλοποιείται από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ).

Πώς όμως τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μετατραπούν σε ιστιοπλοϊκά σκάφη; Με απλό τρόπο. Τα πλαστικά μπουκάλια αλέθονται σε μικρές νιφάδες ή λωρίδες με ενέργεια που προέρχεται από ποδήλατο. Στη συνέχεια, οι λωρίδες πλέκονται σε «αργαλειό» και έτσι δημιουργείται ένα δίχτυ. Μετά από αυτά τα τρία βήματα έχει δημιουργηθεί η ύλη, με την οποία κατασκευάζουμε το σκάφος.

Advertisment

Πριν λίγες μέρες έγινε η παρουσίαση ενός τέτοιου σκάφους και η καθέλκυσή του έγινε χθες στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου «Αίολος», στον προλιμένα της Καλαμάτας. Για να κατασκευαστεί το σκάφος χρειάστηκε η δουλειά 14 εθελοντών από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι βρίσκονται για εθελοντική εργασία στην Καλαμάτα στα πλαίσια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Στην Καλαμάτα τα πλαστικά μπουκάλια νερού μετατρέπονται σε ιστιοπλοϊκά σκάφη

Στόχος του υπεύθυνου της ΚΑΝΕ, του Φιλάρετου Βούρκου, είναι η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και η δημιουργία τέτοιων καινοτόμων λύσεων. Είναι μέρος ενός προγράμματος από τον Ιρανοσουηδό αρχιτέκτονα Hamid Roshangar, ο οποίος σχεδίασε έναν ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης της υπερβολικής χρήσης του πλαστικού μέσω του σχεδιασμού και παραγωγής σκαφών.

Advertisment

Μάλιστα στα πλαίσια του προγράμματος της ΚΑΝΕ, οι μαθητές μπορούν να φτιάχνουν τα δικά τους μικρά θαλάσσια σκάφη να τα μεταφέρουν στον Ναυταθλητικό Σύλλογο και να τα χρησιμοποιούν για ιστιοπλοΐα, με μαθήματα που θα κάνει δωρεάν ο Ναυταθλητικός Σύλλογος «Αίολος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως τόνισε και ο Χ. Βγενής στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν θετικά και τα 4 συναρμόδια υπουργεία: Περιβάλλοντος, Παιδείας, υφυπουργείο Αθλητισμού και το Ναυτιλίας. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε μάλιστα χαιρετισμό χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία “άκρως αξιόλογη και πολυεπίπεδη, καθώς ενώνει άριστα τις αξίες του αθλητισμού με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον».

Με πληροφορίες από kalamatajournal.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα
Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα
Τέμπη: Έσπασε το “φράγμα” του ενός εκατομμυρίου υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση