,

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στα Πατήσια ανοίγει φιλοξενώντας την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Ένα διατηρητέο κτίριο στολίδι, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Το σπίτι που είναι συνδεδεμένο και έζησε κατά την διαμονή στην Αθήνα από το 1937 – 1945 και μετά αναχώρησε για τις ΗΠΑ, η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα ντίβα σοπράνο Μαρία Κάλλας, παίρνει πνοή και παλμό.

Η σκέψη προέκυψε με αφορμή τα 99 χρόνια από την γέννησή της. Το τετραώροφο σπίτι χτισμένο το 1925, βρίσκεται επί της οδού Πατησίων & Σκαραμανγκά στα Πατήσια και θα ανακαινιστεί πλήρως για να φιλοξενήσει εκεί την ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.

Advertisment

Η όλη ανακαίνιση έχει προϋπολογιστεί στο ποσό των 6.869.600 και το όλο έργο θα διαρκέσει δυο χρόνια. Σχεδιάζεται  η αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτηρίου και της στέγης της μοναδικής αρχιτεκτονικής τέχνης  τετραώροφης πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου. Το κτίριο μετά την ολοκλήρωσή του, θα πληροί όλες τις σύγχρονες ανάγκες πρόσβασης όπως αυτές των ΑμΕΑ.

Η ιστορία της βίλας

Η βίλα Σκαραμαγκά των 1.590 τ.μ. οικοδομήθηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη το 1925, η αρχιτεκτονική του κτηρίου έχει επιρροές από το ρεύμα Γιούγκενστιλ με τα χαρακτηριστικά τριπλά παράθυρα στην πρόσοψη

Advertisment

«Το σπίτι της Κάλλας» στο οποίο η ίδια έμεινε μόλις 8 χρόνια, την περίοδο που χώρισαν οι γονείς της, μετακόμισε με την αδελφή της και την μητέρα της στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και παρέμειναν όλη την διάρκεια του του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη

Το 1989, μετά τον θάνατο της, η υπουργός τότε Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε το κτήριο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Από το 1945 μέχρι το 1950 δεν είναι γνωστό ποιοι κατοικούσαν στο κτήριο, μετά πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), ως το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Το 2000 το κτίριο πήρε φωτιά, διέμεναν μέσα τοξικομανής, οι οποίοι και την προκάλεσαν. Έτσι το  ΝΑΤ αποφάσισε να το σφραγίσει.

Το ιστορικό κτήριο φιλοξένησε μέχρι αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παιλαιών του χρόνων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση