,

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά το παιχνίδι στρατηγικής Stratego

Ήταν από τα ελάχιστα επιτραπέζια παιχνίδια που μέχρι σήμερα δεν είχε «κατακτήσει» η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά το παιχνίδι στρατηγικής Stratego

Η εταιρία τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind συναγωνίζεται πλέον στα ίσια το «Στρατέγκο».

Πιο κοντά στην ανθρώπινη λειτουργία πλησιάζει πλέον η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Αυτή την φορά, το σύστημα DeepNash έμαθε να συναγωνίζεται με μεγάλες αξιώσεις το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι «Στρατέγκο». Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το μοναδικό που ακόμα δεν είχε βρεθεί απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.

Advertisment

Στο περιοδικό (Science), όπου γίνεται και η σχετική αναφορά από τους ερευνητές επιστήμονες που ανέπτυξαν το λογιστικό, αναφέρουν ότι είναι «ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που η κοινότητα του Stratego δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό με τις υπάρχουσες τεχνικές.

Το Stratego είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται επάνω στην αργή λήψη αποφάσεων από τους παίκτες, αποτελούσε πεδίο μελέτης και έρευνας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Το Stratego μέσω της «ατελούς» πληροφόρησης, αναζητεί λύσεις μέσο της πολυπλοκότητας, τα στοιχεία της παραμένουν κρυφά από τους αντιπάλους. Οι προκλήσεις για τους ερευνητές πολλές και σαφέστατα πολύ περισσότερες από ένα άλλο παιχνίδι το πόκερ Texas Hold’em απέναντι στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη έχει δείξει πολλές επιτυχίες.

Η πρωτοτυπία των τεχνικών της Deep Mind, βασίζεται επάνω σε μια  εντελώς νέα προσέγγιση που επιτρέπει στο σύστημα της τεχνίτης νοημοσύνης να μπορεί να παίξει Stratego ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων. Τα αποτελέσματα φαίνονται άλλωστε στην διαδικτυακή πλατφόρμα Gravon όπου το DeepNash συναγωνίζεται εξίσου καλά των πολύ καλών παικτών.

Advertisment

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εξαιρετικά αφού το Deep Nash κέρδισε οποιοδήποτε άλλο bot που παίζει Stratego, αλλά και ανθρώπους που θεωρούνται αυθεντία του παιχνιδιού. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται ακριβώς στον αλγόριθμο μάθησης ο R-NaD, ο οποίος συνδυάζεται με αρχιτεκτονική βαθιού νευρωνικού δικτύου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση