,

Έκθεση | 12 ιστορίες για την προστασία του περιβάλλοντος από Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τα έργα οι φοιτητές τα εμπνευστήκαν και τα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με εξ αποστάσεως διδασκαλία

Έκθεση | 12 ιστορίες για την προστασία του περιβάλλοντος από Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Φοιτητές του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δημιούργησαν σε κοινή δράση με τον Συνήγορο του Πολίτη μια έκθεση με 12 ιστορίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Τα έργα οι φοιτητές τα εμπνευστήκαν και τα δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με εξ αποστάσεως διδασκαλία,  στο μάθημα Εικονογραφημένο Σενάριο (Storyboard), με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους Ελένη Μούρη και την ακαδημαϊκού υποτρόφου του τμήματος, Ελένης Τσάμπρα.

Advertisment

«Οι φοιτητές συνεργάστηκαν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων και παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησαν η πανδημία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συνεργατική δημιουργία λειτούργησε θετικά. Το θέμα παρουσιάστηκε στους φοιτητές από την ειδική επιστήμονα του Συνηγόρου του Πολίτη, Ελευθερία Μαυρομμάτη και στη συνέχεια επιλέχθηκαν 12 Storyboards τα οποία διαμορφώθηκαν σε αφίσες από τη διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος, Ελπίδα Πανουριά και στη συνέχεια εκτυπώθηκαν. Αναλύονται τα πλάνα ώστε να γίνεται κατανοητή η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας, όπως: γωνίες λήψης, φωτισμούς, χρονική διάρκεια και η σχέση τους με την εκφραστικότητα στη διήγηση. Παράλληλα, καλείται ειδήμων στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, για να παρουσιάσει το θέμα που θα διαπραγματευτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Οι ειδήμονες λειτουργούν ως χορηγοί προβληματισμού και εμπειρογνώμονες στον τομέα τους, ώστε να μην υπάρξουν λάθη επικοινωνίας ή παραπληροφόρησης στο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο συνδέεται η εργασία των φοιτητών με την κοινωνία», ανάφερε η κ. Μούρη,  προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη θεματική αποτέλεσε προτεραιότητα επικοινωνίας από τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και υπάρχουν πολλές ανάλογες καταγγελίες.

«Το μάθημα μέσα στην αίθουσα λειτουργεί σαν καταιγίδα ιδεών με τη συνεργασία διδάσκοντα και συμφοιτητών. Αφού τροποποιηθεί και οργανωθεί το σενάριο για κάθε ομάδα χωριστά, γίνεται η έρευνα της εικαστικής απεικόνισης. Η έρευνα αυτή παρουσιάζεται και διορθώνεται. Το εικαστικό σκέλος απαιτείται να επικοινωνεί το θέμα μέσα από την εικαστική γλώσσα. Με τον ανάλογο τρόπο αναπτύσσεται και το κινηματογραφικό σκέλος ώστε η ιδέα κάθε ομάδας να επικοινωνεί και μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα με τους θεατές. Η παράδοση κάθε ομάδας είναι ένα πλήρες storyboard στην τελική του μορφή σε ηλεκτρονικό αρχείο PDF, στο οποίο καταγράφονται: η βασική ιδέα, το target group, η έρευνα στο θέμα, η εικαστική έρευνα, τα προσχέδια της κινηματογραφικής αφήγησης, η τελική μορφή του εικονογραφημένου σεναρίου και όλα τα στοιχεία της έρευνας. Οι τρόποι σχεδίασης είναι απολύτως ελεύθεροι και επιλέγονται με βάση την εικαστική έρευνα. Φυσικά τα πάντα είναι ηλεκτρονική σχεδίαση», τονίζει η κ. Μούρη και προσθέτει ότι πρόκειται για ένα μάθημα απαιτητικό για τους φοιτητές καθώς αφορά την πρώτη τους επαφή με θέματα όπως είναι το σενάριο και οι τρόποι της εικαστικής και κινηματογραφικής αφήγησης.

Advertisment

Στο πλαίσιο της έκθεσης και της συνεργασίας του Συνήγορου του Πολίτη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκδόθηκε και ειδικό λεύκωμα που περιλαμβάνει τα έργα των φοιτητών και των φοιτητριών.

Η έκθεση που φιλοξενείται στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2023, είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 14:00-16:00 (Χαλκοκονδύλη 17, Ομόνοια).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση