, ,

Τα προβιοτικά στην μάχη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα προβιοτικά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου αλλά και στο έκζεμα.

Τα προβιοτικά στην μάχη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα προβιοτικά συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου αλλά και στο έκζεμα.

Η φαρμακευτική επιστήμη προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει φιλικά βακτήρια για την αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων με την παραγωγή φαρμάκων.

Advertisment

Ο στόχος είναι νέες θεραπείες που θα γίνουν από αυτά τα τα φαρμακευτικά στοιχεία, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας παθολογίας που πλήττει τουλάχιστον στην Μεγάλη Βρετανία 400.000 ανθρώπους, η οποία προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονές, πόνος και δυσκαμψία.

Τα προβιοτικά σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να συμβάλλον ουσιαστικά και να μειώσουν τα επώδυνα τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με την χρήση των φιλικών βακτηρίων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο έντερο. Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν ήταν αυτά που ήλπιζαν, αλλά ερευνητές επιστήμονες στις Η.Π.Α. αναφέρουν ότι βρήκαν μια εναλλακτική μέθοδο.

Μετά από παρεμβάσεις στα βακτήρια δημιούργησαν μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται SHK-235, η οποία λειτουργεί απευθείας στο αίμα με αποτέλεσμα να μπορούν μεγαλύτερες δόσεις της δραστικής ουσίας να φτάνουν στις αρθρώσεις.

Advertisment

Μελέτες στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ShK-235, είναι μια ουσία τοξίνης που υπάρχει στην θαλάσσια ανεμώνη η οποία συμβάλει αποτελεσματικά στην ελάττωση των συμπτωμάτων της νόσου σε εργαστηριακό επίπεδο.

Η ερευνήτρια Δρ. Christine Beeton αναλύωντας αυτή την προσέγγισή αναφέρει, “Ωστόσο, η θεραπεία με πεπτίδια απαιτεί αλλεπάλληλες ενέσεις, μειώνοντας τη συμμόρφωση των ασθενών, και η άμεση χορήγηση του πεπτιδίου από το στόμα έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα“.

Η ομάδα έρευνας, με αυτά τα συμπεράσματα και σε συνεργασία με τον δρ. Robert A. Britton, καθηγητή μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας και μέλος του Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center στο Baylor, διαμόρφωσε το προβιοτικό L. reuteri ώστε να παράγει το πεπτίδιο ShK-235 που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης.

Τα βακτήρια L. reuteri ανήκουν στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπινου οργανισμού και αποτελούν βασικό συστατικό στη βιομηχανία τροφίμων, έχουν λάβει την έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», σύμφωνα με την Beeton. «Η καθημερινή χορήγηση αυτών των βακτηρίων που εκκρίνουν πεπτίδια, τα οποία ονομάζονται LrS235, μείωσε δραματικά τα κλινικά σημάδια της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αρθρώσεων, της καταστροφής του χόνδρου και της οστικής φθοράς σε ένα ζωικό μοντέλο ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές μελετούν συνεχώς το βακτήριο LrS235 και το πεπτίδιο ShK-235 που παράγεται στον εντερικό σωλήνα του ζωικού μοντέλου. Οι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι μετά την κατανάλωση των αρουραίων με ζωντανό LrS235 που απελευθερώνει ShK-235, μπορούσαν να ανιχνεύσουν το ShK-235 στο πλάσμα.

«Ένας άλλος λόγος που επιλέξαμε το L. reuteri είναι ότι τα βακτήρια αυτά δεν παραμένουν μόνιμα στο έντερο. Αντίθετα, απομακρύνονται όσο το έντερο ανανεώνει τακτικά το εσωτερικό επιφανειακό του στρώμα στο οποίο προσκολλώνται τα βακτήρια» διευκρίνισε η Δρ. Beeton. «Αυτό διευρύνει τις δυνατότητες ρύθμισης της χορήγησης της θεραπείας».

Απαιτείται χρόνος και αρκετή έρευνα για να εφαρμοστεί αυτό στην ιατρική πρακτική, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία πρώτης γραμμής στο μέλλον. Τα βακτήρια θα μπορούσαν να τοποθετούνται μέσα σε κάψουλες και να φυλάσσονται όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση