Η UNICEF έθεσε την ερώτηση «Τι θα ήθελες να γνωρίζεις για το cyberbullying;» σε νέους ανθρώπους και έλαβε χιλιάδες απαντήσεις από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, έδωσε αυτές τις ερωτήσεις στην επιστημονική ομάδα της και παρακάτω δίνονται κάποιες από τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το φαινόμενο.
1. Τι είναι το διαδικτυακό bullying;
To cyberbullying είναι εκφοβισμός με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κοινωνικά μέσα, πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, πλατφόρμες παιχνιδιών και κινητά τηλέφωνα. Είναι επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, που στοχεύει να τρομάξει, να εξοργίσει ή να ντροπιάσει όσους στοχεύονται. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Advertisment
– Διάδοση ψευδών πληροφοριών ή δημοσίευση ενοχλητικών και προσβλητικών φωτογραφιών σε κοινωνικά μέσα
– Αποστολή ενοχλητικών μηνυμάτων και απειλών
– Πλαστοπροσωπία κάποιου και αποστολή μηνυμάτων σε άλλους για λογαριασμό του.
Advertisment
Ο εκφοβισμός πρόσωπο με πρόσωπο και ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβαίνουν μαζί. Ωστόσο, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα – στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα και να παρέχουν στοιχεία για να σταματήσει η κατάχρηση.
2. Πώς θα καταλάβω αν εκφοβίζομαι διαδικτυακά; Πώς θα καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε ένα αστείο;
Όλοι οι φίλοι αστειεύονται μεταξύ τους, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθείτε εάν ο άλλος διασκεδάζει ή προσπαθεί να σας βλάψει, ειδικά στο διαδίκτυο. Αλλά αν αισθάνεστε πληγωμένοι ή νομίζετε ότι άλλοι σας κοροϊδεύουν και δεν γελάτε μαζί, τότε παύει να είναι αστείο. Εάν συνεχιστεί ακόμη και αφού έχετε ζητήσει από το άτομο να σταματήσει και εξακολουθείτε να αισθάνεστε αναστατωμένοι για αυτό, τότε αυτό μπορεί να είναι εκφοβισμός.
Και όταν ο εκφοβισμός πραγματοποιείται στο διαδίκτυο, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη προσοχή από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και αγνώστων. Όπου κι αν συμβεί, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με αυτό, δεν χρειάζεται να το υπομένετε.
3. Ποιες είναι οι επιδράσεις του cyberbullying;
Όταν ο εκφοβισμός συμβαίνει στο διαδίκτυο, αισθάνεστε ότι δέχεστε επίθεση παντού, ακόμη και μέσα στο σπίτι σας. Φαίνεται σα να μην υπάρχει διαφυγή. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν πολύ και να επηρεάσουν ένα άτομο με πολλούς τρόπους:
– Ψυχικά – Νιώθουμε αναστατωμένοι, ντροπιασμένοι, ανόητοι, ακόμα και θυμωμένοι
– Συναισθηματικά – Νιώθουμε ντροπή και χάνουμε το ενδιαφέρον για πράγματα που αγαπάμε
– Σωματικά- Νιώθουμε κουρασμένοι (απώλεια ύπνου) και έχουμε συμπτώματα όπως στομαχόπονο και πονοκέφαλο.
Η αίσθηση του εκφοβισμού μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να μιλήσουν ή να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόπειρες αυτοκτονίας. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς τρόπους. Αλλά αυτά μπορούν να ξεπεραστούν και οι άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την υγεία τους.
4. Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ αν έχω υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό; Γιατί η αναφορά είναι σημαντική;
Αν νομίζετε ότι σας εκφοβίζουν, το πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε, όπως οι γονείς σας, ένα στενό μέλος της οικογένειας ή άλλος έμπιστος ενήλικος. Στο σχολείο σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο, τον σχολικό ψυχολόγο ή τον αγαπημένο σας δάσκαλο.
Και αν δεν αισθάνεστε άνετα με κάποιον που γνωρίζετε, αναζητήστε μια γραμμή βοήθειας για να μιλήσετε με έναν επαγγελματία. Για παράδειγμα, στη χώρα μας υπάρχει η γραμμή 1480. Εάν ο εκφοβισμός συμβαίνει σε μια κοινωνική πλατφόρμα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκλείσετε τον δράστη και να αναφέρετε επίσημα τη συμπεριφορά του στην ίδια την πλατφόρμα. Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης υποχρεούνται να διατηρούν τους χρήστες τους ασφαλείς.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να συλλέξετε αποδεικτικά στοιχεία – μηνύματα κειμένου και στιγμιότυπα οθόνης από δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων – για να δείξετε τι συμβαίνει. Εάν διατρέχετε άμεσο κίνδυνο, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως το 112.
5. Με εκφοβίζουν διαδικτυακά, αλλά φοβάμαι να το πω στους γονείς μου. Πώς μπορώ να τους προσεγγίσω;
Εάν αντιμετωπίζετε εκφοβισμό στο διαδίκτυο, το να μιλήσετε σε έναν αξιόπιστο ενήλικα – σε κάποιον που αισθάνεστε ασφαλείς να μιλήσετε – είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε.
Η συζήτηση με τους γονείς δεν είναι εύκολη για όλους. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη συνομιλία. Επιλέξτε μια ώρα για να μιλήσετε όταν γνωρίζετε ότι έχετε την πλήρη προσοχή τους. Εξηγήστε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για εσάς. Θυμηθείτε, μπορεί να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο εσείς, οπότε ίσως χρειαστεί να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν τι συμβαίνει.
Μπορεί να μην έχουν άμεσες απαντήσεις για εσάς, αλλά είναι πιθανό να θέλουν να βοηθήσουν και μαζί μπορείτε να βρείτε μια λύση. Εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι για το τι να κάνετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με άλλους αξιόπιστους ανθρώπους. Υπάρχουν συχνά περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσάς και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν από ό, τι νομίζετε.
6. Πώς μπορώ να εμποδίσω κάποιος να χρησιμοποιήσει προσωπικά μου δεδομένα ώστε να με χειριστεί και να με εκφοβίσει;
Σκεφτείτε το καλύτερα πριν δημοσιεύσετε ή μοιραστείτε οτιδήποτε στο διαδίκτυο – μπορεί να παραμείνει στο διαδίκτυο για πάντα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας βλάψει αργότερα. Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία, όπως τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου σας ή το όνομα του σχολείου σας.
Μάθετε σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου των αγαπημένων σας εφαρμογών. Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε σε πολλές από αυτές:
– Μπορείτε να αποφασίσετε ποιος μπορεί να δει το προφίλ σας, να σας στείλει άμεσα μηνύματα ή να σχολιάσει τις αναρτήσεις σας προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας.
– Μπορείτε να αναφέρετε επιβλαβή σχόλια, μηνύματα και φωτογραφίες και να ζητήσετε την κατάργησή τους.
– Μπορείτε να αποκλείσετε εντελώς κάποιους χρήστες για να τους εμποδίσετε να δουν το προφίλ σας ή να επικοινωνήσουν μαζί σας.
– Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να έχετε σχόλια από ορισμένα άτομα ώστε να εμφανίζονται μόνο αυτά και να μην μπορούν άλλοι να σχολιάζουν.
– Μπορείτε να διαγράψετε αναρτήσεις στο προφίλ σας ή να τις αποκρύψετε από συγκεκριμένα άτομα.
– Στα περισσότερα από τα αγαπημένα σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα δεν ειδοποιούνται όταν τα αποκλείετε, τα περιορίζετε ή τα αναφέρετε.
Πηγή:
https://www.unicef.org/end-violence/how-to-stop-cyberbullying