Ένα από τα βασικά θέματα που έπρεπε να λύσει η NASA την δεκαετία του 60 όταν αποφάσισε να κατακτήσει το φεγγάρι, ήταν η διατροφή των αστροναυτών. Η αρχή των ερευνητών έγινε όταν διερευνούσαν πως θα μπορούσε να απαλλαγεί ο χώρος τον κοσμοναυτών από το διοξείδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή τους. Η πρώτη τους σκέψη ήταν να δημιουργήσουν κάποια υλικά προς χρήση από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά η ιδέα δεν άργησε να ναυαγήσει. Έτσι προέκυψε για πρώτη φορά η ιδέα να γίνεται παραγωγή διατροφής από … αέρα.
Δεν είμαστε μακριά από την εποχή που τα σημερινά παιδιά θα καταναλώνουν πολύχρωμα τρόφιμα με περίεργο σχήμα και κρέας με βασικό συστατικό τον αέρα, τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίας.
Advertisment
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις σκέψεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι μελλοντολόγοι επιστήμονες της διατροφής σύμφωνα με την Food Futurologist Δρ. Morgaine Gaye στο «CEO Breakfast», που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Την εκδήλωσε άνοιξε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου λέγοντας«Στόχος μας είναι η ανάλυση των τάσεων σε τομείς της οικονομίας, που αναπόφευκτα στο μέλλον θα επηρεάσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Οι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης βρίσκονται σε υψηλά στην ατζέντα, με την Dr Gaye να δηλώνει: “Η αγορά είναι πλέον έτοιμη για κάτι νέο». Ανέφερε μάλιστα ότι οι μάρκες δεν μπορούν να εφησυχάζουν ούτε να βασίζονται στις επιτυχίες του παρελθόντος”.
Advertisment
Η εξέταση και ανάλυση των τροφών, γίνεται από πολλές οπτικές σύμφωνα με την Dr Gaye με κάποιες να είναι η κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική, η γεωπολιτική σκοπιά, με έμφαση ακόμα και σε αυτή του Branding. Επίσης εξετάζονται και οι αντιδράσεις των καταναλωτών σε ότι αφορά την εμφάνιση, την συσκευασία και την σπατάλη να είναι ένα σημείο που να ενοχλεί ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό.
Το μέλλον ανήκει στις συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως τα βρώσιμα περιτυλίγματα αφήνοντας σταδιακά πίσω την τάση της ανακύκλωσης.
Στόχος είναι :«Στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο» αναφέρει η Dr Gaye. Σχεδιασμός υπάρχει ακόμα και για τα ληγμένα τρόφιμα να μην καταλήγουν στις χωματερές, αλλά να χρησιμοποιούνται ως βασική πρώτη ύλη στην υφαντουργία και πολλά σημερινά σκουπίδια, να μπορούν να μεταμορφωθούν σε χρήσιμα αντικείμενα καθημερινή χρήσης.
«Η εποχή της τελειότητας έχει τελειώσει» αναφέρει, με τους καταναλωτές να εξετάζουν περισσότερο την εμφάνιση που προσεγγίζει στο φυσικό χρώμα και σχήμα και να μην επιλέγουν πια τα προϊόντα κατανάλωσης που να φαντάζουν τέλεια.
Εξατομικευμένη δίαιτα βάσει DNA
Ο σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη προϊόντων διατροφής, στην επόμενη δεκαετία θα βασίζεται στην πιο φυσικά παραγόμενη τροφή, με τις συσκευασίες να μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Κάτι που φαίνεται απόλυτα εφικτό με την βοήθεια της τεχνολογίας που συνεχώς εξελίσσεται.
Η τεχνολογία μέσα από εύκολες και απλές αναλύσεις, θα μπορεί λαμβάνοντας δείγμα από την αναπνοή (ακόμα και με την χρήση ενός έξυπνου κινητού), να καταγράφει τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα μας, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα βάση του DNA να αναγνωρίζει σε ποιες τροφές είμαστε αλλεργικοί και ποιες είναι επιβλαβείς.
Μια τέτοια συσκευή θα μπορεί να αναγνωρίζει με ένα απλό σκανάρισμα το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά των τροφών που υπάρχουν στα ντουλάπια μας, στο ψυγείο, στα ράφια του super market, επιλέγοντας εκείνα που θα βελτιώσουν τυχόν έλλειψη βιταμινών όπως της Κ ή της B12 για παράδειγμα.
Κρέας και θαλασσινά από αέρα
Σήμερα φαίνεται εφικτό σύμφωνα με την μελλοντολόγο να παράξουμε κοτόπουλα, μοσχαρίσιες μπριζόλες, φιλέτο σολομού μέσα από την επεξεργασία του … αέρα.
Η παραγωγή του κρέατος από αέρα, θα βασίζεται στην ίδια τεχνολογική λογική που σήμερα μέσω της ζύμωσης παράγεται το γιαούρτι και η μπύρα. Συστατικά όπως διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο, αναμεμειγμένα σε νερό με την προσθήκη θρεπτικών συστατικών μπορούν να δημιουργήσουν την πρώτη ύλη η οποία θα μοιάζει με αλεύρι, όπου θα περιέχει τα εννέα αμινοξέα που είναι και η διατροφική αξία του κρέατος. Η σκόνη αυτή θα μπορεί στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως το βασικό υλικό όπου με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορεί να παραχθεί κοτόπουλο, θαλασσινά και οι διάφορες μορφές και προελεύσεις κρεάτων.