, ,

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι

Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει κάποιες φορές να πιούμε ένα ή δύο ποτά με άδειο στομάχι – ίσως μετά από μια κουραστική μέρα

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι

Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει κάποιες φορές να πιούμε ένα ή δύο ποτά με άδειο στομάχι – ίσως μετά από μια κουραστική μέρα στην εργασία ή στην είσοδο του εστιατορίου μετά από έναν γάμο και πριν κάτσουμε στα τραπέζια μας.

Αλλά τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πιούμε χωρίς να έχουμε πρώτα φάει; Ο Keith Grimes, γενικός ιατρός, εξηγεί πως όταν κάποιος πίνει αλκοόλ, αυτό απορροφάται στο αίμα από το λεπτό έντερο – το μέρος εκείνο του εντέρου που ξεκινά από το τέλος του στομάχου.

Advertisment

«Περίπου το 80% της απορρόφησης του αλκοόλ συμβαίνει εδώ και συμβαίνει γρήγορα», αναφέρει. «Το στομάχι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ταχύτητας με την οποία το αλκοόλ φτάνει στο λεπτό έντερο». Αν το στομάχι σας είναι άδειο, αυτό συμβαίνει γρηγορότερα. Αλλά αν το στομάχι σας είναι γεμάτο φαγητό, το αλκοόλ εισέρχεται πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος – και γενικά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Tony Rao, σύμβουλος στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μ.Βρετανίας και ειδικός στο αλκοόλ και στην ψυχική υγεία λέει ότι η κατανάλωση φαγητού συνήθως δημιουργεί μια επίστρωση στο στομάχι και επιβραδύνεται η απορρόφηση του αλκοόλ, αλλά όχι πάντα. Οι λιπαρές τροφές τείνουν να είναι η εξαίρεση.

Το πόσο γρήγορα εισέρχεται το αλκοόλ στο αίμα εξαρτάται από την «κινητικότητα» του στομαχιού, που σημαίνει πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι. Η κατανάλωση ανθυγιεινών, λιπαρών τροφών αυξάνει την κινητικότητα, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα. Οπότε και η ποιότητα του φαγητού έχει σημασία.

Advertisment

Όσοι καταναλώνουν ένα γεύμα πριν το ποτό τείνουν να περνούν καλύτερα όταν πάνε για ποτό, επειδή ο ρυθμός απορρόφησης του αλκοόλ είναι πιο αργός – και έτσι το σώμα μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πίνουμε ποτέ με άδειο στομάχι. Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις σημαίνουν ότι μπορεί κάποιος να κάνει ένα πολύ κακό μεθύσι. Επίσης, αυτό μας δυσκολεύει από το να σκεφτούμε καθαρά και εμποδίζει τον αποτελεσματικό συγχρονισμό των κινήσεων του σώματος.

Επιπλέον, μια μακροπρόθεσμη επίδραση είναι ο ερεθισμός των τοιχωμάτων του στομάχου, όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με το στομαχικό οξύ, το οποίο επιδεινώνεται όταν το στομάχι είναι άδειο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν κάποιος κάνει εξοντωτική νηστεία ή έχει να φάει πολλές ώρες, η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσεις μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται αλκοολική κετοξέωση. Σε αυτή την περίπτωση, διαταράσσεται σοβαρά ο μεταβολισμός του σώματος και προκαλείται έντονη ναυτία, εμετός και κοιλιακός πόνος.

Πηγή:

huffpost.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση