,

Διέγερση του νωτιαίου μυελού αποκαθιστά την κίνηση των άκρων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο (βίντεο)

Άνθρωποι με σοβαρό εγκεφαλικό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια νέα νευροτεχνολογική συσκευή που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό.

Διέγερση του νωτιαίου μυελού αποκαθιστά την κίνηση των άκρων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο (βίντεο)

Πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα δείχνει μια καινούργια μέθοδος νευροτεχνολογίας που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί και διεγείρει ηλεκτρικά τον νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα την βελτίωση της κινητικότητας των άκρων ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άνθρωποι που έχουν υποστεί μέτριο έως σοβαρό εγκεφαλικό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια νέα νευροτεχνολογική συσκευή που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Advertisment

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Ο επικεφαλής σύνταξης της μελέτης Marco Capogrosso, επίκουρος καθηγητής νευρολογικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, περιέγραψε τις ανακαλύψεις της ομάδας λέγοντας: «Ανακαλύψαμε ότι η ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του νωτιαίου μυελού επιτρέπει στους ασθενείς να κινούν το χέρι τους κάτι που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς η διέγερση. Το πιο σημαντικό που διαπιστώσαμε είναι ότι μετά από μερικές εβδομάδες, ορισμένες από αυτές τις κινητικές βελτιώσεις υφίστανται ακόμα και όταν η διέγερση είναι απενεργοποιημένη, δίνοντας έτσι μεγάλες ελπίδες για το μέλλον των θεραπειών εγκεφαλικών επεισοδίων».

Το μέλλον της ιατρικής για τα εγκεφαλικά έχει μια δυσοίωνη προοπτική: 1 στους 4 ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Advertisment

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς άνω των 65 ετών θα έχουν μειωμένη κινητικότητα μετά το εγκεφαλικό.

Η έγκαιρη θεραπεία για το εγκεφαλικό είναι απαραίτητη. Καμία τρέχουσα θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία ασθενών περισσότερο από έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό.

«Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα που προκύπτουν από ένα εγκεφαλικό μπορούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους και να γίνουν πολύ αναποτελεσματικοί, με τις κινητικές αναπηρίες στο χέρι να επιβαρύνουν ιδιαίτερα και να εμποδίζουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, το φαγητό και το ντύσιμο», εξήγησε η συνεργάτης συντάκτρια Elvira Pirondini, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Ηλεκτρική αποκατάσταση εγκεφαλικού

Η νέα μέθοδος βασίζεται σε δύο λεπτά ηλεκτρόδια. Τα λεπτά μεταλλικά ηλεκτρόδια εμφυτεύονται κατά μήκος του λαιμού στην επιφάνεια του νωτιαίου μυελού του ασθενούς για να διεγείρουν με παλμικό ηλεκτρισμό τα νευρικά κύτταρα στο νωτιαίο μυελό που παραμένουν άθικτα μετά το εγκεφαλικό.

Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της κίνησης των ποδιών μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και για την ανακούφιση από επίμονο, υψηλού έντονο πόνο. Αλλά οι πολύπλοκες και λεπτές κινήσεις που ελέγχονται από τους μύες του ανθρώπινου χεριού και η αλληλεπίδραση των νευρικών σημάτων μεταξύ του βραχίονα και του χεριού έκαναν την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε αυτήν την περιοχή την μεγαλύτερη πρόκληση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι ασθενείς με εγκεφαλικό μπόρεσαν να ανοίξουν και να κλείσουν πλήρως τις γροθιές τους, να χρησιμοποιήσουν ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι για να κόψουν ένα κομμάτι μπριζόλα και να σηκώσουν το χέρι πάνω από το κεφάλι τους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι αποτέλεσμα χρόνιων προκλινικών ερευνών που περιελάμβαναν δοκιμές αρχικά σε πειραματόζωα και μοντέλα υπολογιστή .Αυτή η μέθοδος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μιας καλής θεραπευτικής προσέγγισης.

Ο Douglas Weber, καθηγητής μηχανολογίας στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και ο επικεφαλής σύνταξης της έρευνας, σχολίασαν: «Τα αισθητήρια νεύρα από το χέρι στέλνουν σήματα στους κινητικούς νευρώνες του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν τους μύες των άκρων.

Διεγείροντας αυτά τα αισθητήρια νεύρα, μπορούμε να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα των μυών που έχουν αποδυναμωθεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό ότι ο ασθενής διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών του: Η διέγερση είναι υποβοηθητική και ενισχύει την ενεργοποίηση των μυών μόνο όταν οι ασθενείς επιθυμούν να κινηθούν».

Οι ερευνητές δοκίμασαν την νέα μέθοδο θεραπείας τους ζητώντας από τους ασθενείς να ολοκληρώσουν εργασίες διαφορετικής πολυπλοκότητας, όπως:

– Μετακίνηση ενός κοίλου μεταλλικού κυλίνδρου
– Πιάνοντας ένα κουτάκι σούπας
– Άνοιγμα κλειδαριάς

Μακροχρόνια οφέλη

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στη διέγερση με αρκετά βελτιωμένη κινητικότητα, εύρος κίνησης και λειτουργία στο χέρι και το χέρι. Αυτά διήρκεσαν ακόμη και μετά την αφαίρεση της συσκευής διέγερσης, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει τόσο υποστηρικτική όσο και επανορθωτική δυναμική, ειδικά σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένη σωματική άσκηση που ενεργοποιεί μύες μετά από τη διέγερση.

Η ομάδα σχεδιάζει μελλοντικές μελέτες με επιπλέον συμμετέχοντες στη έρευνα. Στόχος τους είναι να αναπτύξουν τη θεραπεία για διαφορετικά σημεία βλαβών και στη συνέχεια να περάσει σε κλινική χρήση. «Χάρη σε χρόνια προκλινικής έρευνας που χτίστηκε μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε αναπτύξει ένα πρακτικό, εύχρηστο πρωτόκολλο διέγερσης που προσαρμόζει τις υπάρχουσες εγκεκριμένες από τον FDA κλινικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και να μεταφερθούν γρήγορα από το εργαστήριο στην κλινική », είπε ο Capogrosso.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη: Οι περίπατοι στο φυσικό περιβάλλον συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη και το άσθμα
4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής
Χυμός παντζαριού: Τα οφέλη του για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση