Αφγανιστάν: Εικόνες – γροθιά στο στομάχι | Οι ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες τον αθλητισμό!

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες τον αθλητισμό, την μόρφωση καθώς και την εργασία.

Αφγανιστάν: Εικόνες - γροθιά στο στομάχι | Οι ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες τον αθλητισμό!

Οι Ταλιμπάν στερούν ουσιαστικά δικαιώματα των γυναικών, με το να τους απαγορεύουν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως την μόρφωση, την εργασία αλλά και να παίρνουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες.

Οι γυναίκες της χώρας, απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς να καλύπτονται με την παραδοσιακή μπούργκα, επίσης έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν να προπονούνται στα αθλήματα της επιλογής τους.

Advertisment

Οι Αφγανές αθλήτριες απειλούνται συνέχεια από τους Ταλιμπάν, όπως αναφέρει η El Pais, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι ο αθλητισμός έρχεται δεν συνάδει με την εικόνα και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του Ισλάμ.

Σε φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε ο φωτορεπόρτερ Ebrahim Noroozi του πρακτορείου, εικονίζονται Αφγανές με μπούρκα σε αθλητικούς χώρους.

Οι εικόνες σοκάρουν. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος, ότι αυτές οι γυναίκες αγωνίζονται για ένα τόσο βασικό δικαίωμα.

Advertisment

Ο Mushwanay, εκπρόσωπος του Αθλητικού Οργανισμού και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι οι αρχές αναζητούν έναν τρόπο να αθλούνται και πάλι οι Αφγανές με την δημιουργία ξεχωριστών αθλητικών χώρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, αν και η αφγανική κοινωνία δεν συμφωνούσε με τον γυναικείο αθλητισμό, ακόμη και πριν το πραξικόπημα των Ταλιμπάν, υπήρξαν γυναίκες που είχαν άριστες επιδόσεις στον αθλητισμό.

Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν, υπό τους Ταλιμπάν

Πολλές γυναίκες φωτογραφήθηκαν από τον Ebrahim Noroozi, κρατώντας τον εξοπλισμό των αθλημάτων.

Στις φωτογραφίες έκρυψαν την ταυτότητά τους με την μπούρκα, επειδή τρομάζουν για αντίποινα των Ταλιμπάν, καθώς πολλές από αυτές συνεχίζουν τα αθλήματα κρυφά.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες τον αθλητισμό, την μόρφωση καθώς και την εργασία: «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν θέλουν εμείς οι γυναίκες να εξελιχθούμε. Θέλω να αγωνιστώ κατά αυτής της ανόητης ιδεολογίας με το να συνεχίζω να προπονούμαι» αναφέρει η Sima Azimi στην El Pais, η οποία ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες.

Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες έκαναν πυγμαχία. Μάλιστα, η Sadaf Rahmini ξεχώρισε ως η πρώτη γυναίκα πυγμάχος που της ζητήθηκε να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. «Θα αγωνιστώ περήφανα για τις γυναίκες και το Αφγανιστάν» είχε δηλώσει.

Παρακάτω, μια Αφγανή αθλήτρια μικτών πολεμικών τεχνών φωτογραφίζεται με τα τρόπαια της στην Καμπούλ.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της χώρας βρήκε καταφύγιο στην Αυστραλία όταν οι Ταλιμπάν βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση