,

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας στους 42 ανθρώπους που ζούσαν επί χρόνια στις περιοχές με την περισσότερη ρύπανση λόγω του τεχνητού φωτισμού, εμφάνισε διαβήτη.

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Μια νέα μελέτη διεξήχθη σε περίπου 100.000 εθελοντές και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Οι έρευνές της επικεντρώθηκαν στη φωτορύπανση της νύχτας που επηρεάζει τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού, με αποτέλεσμα να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να εκδήλωσης διαβήτη.

Η φωτορύπανση (ή ρύπανση από τον τεχνητό φωτισμό) ονομάζεται το φαινόμενο που δημιουργείτε τη νύχτα στον ουρανό πάνω από τα αστικά κέντρα. Ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό, επειδή υπάρχουν πολλά υποκείμενα φώτα.

Advertisment

Τα φώτα των πόλεων που εκτιθόμαστε αγγίζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είτε από τα φώτα των οχημάτων ή από τις φωτεινές επιγραφές των βιτρινών ή ακόμα και από τον οδικό φωτισμός

Τι δείχνουν τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα

Η μεγάλη αυτή νέα μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε 98.658 εθελοντές μέσης ηλικίας, που ζούσαν για τουλάχιστον 6 μήνες σε 162 αστικές περιοχές της Κίνας. Οι εθελοντές ανάλογα με την έκθεση τους στη φωτορύπανση χωρίστηκαν από τους ερευνητές σε πέντε ομάδες

Διαπιστώθηκε ότι, στην ομάδα που οι εθελοντές είχαν την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη έκθεση είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους και ο οργανισμό τους αντιδρούσε λιγότερο καλά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Advertisment

Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε κάθε 42 εθελοντές που έζησαν γα χρόνια στις περιοχές με την περισσότερη φωτορύπανση, καταγράφτηκε 1 επιπλέον κρούσμα διαβήτη.

Οι εθελοντές με την μεγαλύτερη χρόνια έκθεση στον τεχνητό φωτισμό, είχαν μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο πάγκρεας. Παράγουν ινσουλίνη και η εύρυθμη λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη του διαβήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι ζουν στις περιοχές με την μεγαλύτερη φωτορύπανση, διατρέχουν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Διαταραχή του μεταβολισμού

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα ευρήματα για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις του νυκτερινού φωτισμού στη μεταβολική λειτουργία», σχολίασε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας & Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη  αλλά σημειώνει ότι, ο αυξημένος καρδιακός παλμός τη νύχτα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιοπάθεια,

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα σχετίζεται με πολλές διαταραχές όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, η  διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης, η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου), η αύξηση του καρδιακού παλμού ακόμα και στους νέους

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ειδικοί συνιστούν κλειστά παντζούρια και χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα του υπνοδωματίου μας.

Μείωση τον νυχτερινό φωτισμό στο σπίτι μας εσωτερικά αλλά και στα μπαλκόνια.

Όπως τονίζει η Dr. Zee στο υπνοδωμάτιό σας, αφαιρέστε τις συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως,  κινητά, τηλεοράσεις, λάπτοπ, τάμπλετ. Μπορείτε να έχετε αναμμένο φως για ασφάλεια, με λαμπτήρες χαμηλής ένταση χαμηλά στο έδαφος και όχι πάνω από το κεφάλι σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση