, ,

Το άγχος είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με έρευνα

Η έρευνα έγινε από το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) με δείγμα πάνω από 540.000 ασθενείς.

Το άγχος είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με έρευνα

Γνωρίζατε ότι οι καταστάσεις φόβου και άγχους είναι ο νούμερο 2 παράγοντας κινδύνου για θάνατο από τη νόσο του Covid 19; Αυτά ακριβώς είναι τα ευρήματα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ μετά από ανάλυση 540.000 νοσηλειών και θανάτων σε 800 νοσοκομεία.

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη κατανόησης των δεικτών σοβαρής νόσου, που ορίζεται ως εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή μονάδα εντατικής θεραπείας, επεμβατικός μηχανικός αερισμός (IMV) ή θάνατος. Αρκετές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις μεταξύ των ενηλίκων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ), η υπέρταση και η ανοσοκαταστολή, έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου από το COVID-19. Ωστόσο, πολλές υπάρχουσες μελέτες είναι περιορισμένες ως προς τη γεωγραφική κατανομή, περιορίζονται σε κρούσματα στην αρχή της επιδημίας ή επικεντρώνονται σε περιορισμένο αριθμό προεπιλεγμένων παθήσεων. Τέλος, λίγες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση του αριθμού των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων στον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από COVID-19.

Advertisment

Τόσο ο βασικός επιπολασμός μιας πάθησης όσο και το μέγεθος της συσχέτισής της με την ασθένεια COVID-19 συμβάλλουν στον προσδιορισμό της επίδρασης μιας πάθησης σε επίπεδο πληθυσμού. Η παρούσα μελέτη, η οποία βασίζεται σε ένα μεγάλο σύνολο ηλεκτρονικών ιατρικών δεδομένων, αποσκοπούσε στην περιγραφή των συχνότερων υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και των συσχετίσεών τους με σοβαρή ασθένεια. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να ενημερώσουν καλύτερα την κλινική πρακτική και τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας, όπως ο προσδιορισμός πληθυσμών για εστιασμένες προσπάθειες πρόληψης και η πιθανή ιεράρχηση εμβολίων.

Το δείγμα αποτελούταν από 540.667 ενήλικες που είχαν νοσηλευτεί με Covid-19, το 94,9% είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική πάθηση. Οι ερευνητές εξέτασαν 3 δείκτες σοβαρής ασθένειας COVID-19: εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, IMV(διακοπτόμενος υποχρεωτικός αερισμός) και θάνατος. Αυτοί οι δείκτες δεν ήταν αμοιβαία αποκλειόμενοι.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, το 94,9% είχε τουλάχιστον 1 τεκμηριωμένη υποκείμενη κατάσταση, 249.522 (46,2%) είχαν εισαγωγή στη ΜΕΘ, 76.680 (14,2%) έλαβαν IMV και 80.174 (14,8%) πέθαναν.

Advertisment

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές εντόπισαν τις 18 συχνότερες υποκείμενες παθήσεις, εκ των οποίων οι 9 σχετίζονταν με σοβαρή νόσο COVID-19. Αυτές οι 9 παθήσεις ήταν τόσο διαδεδομένες στο δείγμα (αφορούσαν το 81,9% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19) όσο και συσχετιζόμενες με σοβαρή ασθένεια COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό αντίκτυπο σε επίπεδο πληθυσμού. Η υπέρταση και οι διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων ήταν οι πιο συχνές παθήσεις, ενώ η παχυσαρκία, οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και το φόβο, ο διαβήτης με επιπλοκές και η ΧΝΝ ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου θανάτου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.

Το άγχος είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με έρευνα
Τα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα στο δείγμα που εξετάστηκε.

Οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και τον φόβο ήταν μια διαδεδομένη κατάσταση στο δείγμα – ήταν επίσης ο δεύτερος υψηλότερος παράγοντας κινδύνου θανάτου μεταξύ των υποκείμενων καταστάσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη. Οι λόγοι για αυτό το εύρημα είναι πιθανότατα πολυπαραγοντικοί και μπορεί να περιλαμβάνουν τη μειωμένη ικανότητα πρόληψης της λοίμωξης μεταξύ των ασθενών με αγχώδεις διαταραχές, τις ανοσοτροποποιητικές ή/και καρδιαγγειακές επιδράσεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των διαταραχών ή τη σοβαρή ασθένεια COVID-19 που επιδεινώνει τις αγχώδεις διαταραχές. Σε ένα υποσύνολο ασθενών το άγχος διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19 και μπορεί να αποτελεί επακόλουθο της COVID-19. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τις χρονικές και αιτιώδεις συσχετίσεις μεταξύ των αγχωδών διαταραχών και της σοβαρής ασθένειας COVID-19.

Πολύ λίγα πράγματα γνωστοποιούνται στον πληθυσμό σχετικά με τη σημασία του τρόπου με τον οποίο ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και στην προστασία από τις σοβαρές επιπτώσεις του Covid 19. Και ακόμη λιγότερο επικοινωνείται η σημασία της διαχείρισης του άγχους, του στρες και του φόβου. Γνωρίζουμε ότι το στρες, το άγχος και ο φόβος βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην κοινωνία και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδεινώνουν το πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν την πανδημία. Είναι τόσο σημαντικό να διαχειριστούμε όλοι το άγχος, το στρες και τον φόβο μας και να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή:

www.cdc.gov/pcd/issues/2021/21_0123.htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση