, ,

Επαναστατική εξέταση αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ ακόμη και 3,5 χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος στη διάρκεια αρκετών ετών από 56 ανθρώπους με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Επαναστατική εξέταση αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ ακόμη και 3,5 χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Νέο προγνωστικό τεστ για Αλτσχάιμερ ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα νόσησης 3,5 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων κλινικών συμπτωμάτων.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Brain» από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου(King’s) του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαντρίν Τουρέτ και τη δρ Αλεξάντρα Μαρούζακ.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος επί σειρά ετών, ανθρώπων της ηλικιακής ομάδας των 56 χρόνων οι οποίοι είχαν ήπια εξασθένηση στις γνωστικές λειτουργίες, μια κατάσταση που ίσως να είναι προγνωστικός παράγοντας νευροεκφυλιστικής νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα πνευματικής λειτουργίας σε επίπεδο εγκεφάλου.

Δεν είναι βέβαιο ότι όλοι όσοι δείχνουν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης ότι θα εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ ή σε κάποια άλλη από τις μορφές της, όμως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά από τους 56 συμμετέχοντες στην έρευνα οι 36 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε 3,5 χρόνια πριν την εμφάνιση να έχουν εντοπιστεί στο αίμα τους ενδείξεις ότι στον ιππόκαμπο του εγκέφαλο τους δεν γίνεται σωστή κυτταρική ανάπλαση.

Advertisment

Οι επιστήμονες μάλιστα εξήγησαν ότι, το νέο προγνωστικό τεστ, θα μπορούσε να εμπεριέχει και άλλους αιματολογικούς παράγοντες, κάτι το οποίο θα προκύψει μελλοντικά όταν θα δοκιμαστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά σε αιματολογικούς δείκτες τύπου συσσώρευσης των τοξικών πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταφ, που ανήκουν στα βασικά διαγνωστικά στοιχεία κάποιου που παρουσιάζει κάποιας μορφής εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Το πρώτο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ότι, δεν επιτρέπει την ανάπλαση νέων κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου που ρυθμίζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Σειρά ερευνών είχαν εστιάσει στην ανάπλαση των νευρώνων και πως αυτή εμπλέκεται στο Αλτσχάιμερ, μετά τον θάνατο του ασθενή κατά την διαδικασία της νεκροψίας.
Η νέα ανακάλυψη δίνει την δυνατότητα τις έγκαιρης διάγνωσης της μη φυσιολογικής κυτταρικής ανάπλασης που είναι συνδεδεμένη με την νόσο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες
Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση