Η επόμενη μέρα μετά τον σεισμό – Οι επιζώντες παλεύουν με το Μετατραυματικό Στρες

Πολλοί επιζώντες ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα μετά από ώρες και ημέρες μαθαίνοντας ότι οι συγγενείς τους ή πέθαναν ή αγνοούνται. 

Η επόμενη μέρα μετά τον σεισμό - Οι επιζώντες παλεύουν με το Μετατραυματικό Στρες

Ο σεισμός των 7,8 ριχτερ στις 6 Φεβρουαρίου σκότωσε τουλάχιστον 41.000 ανθρώπους, ισοπέδωσε πόλεις, άφησε επιζώντες άστεγους και τραυματισμένους.

Στο Ισκεντερούν, στην νότια Τουρκία στήθηκε νοσοκομείο πεδίου, εκεί οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν επιζώντες με μετατραυματικά συμπτώματα διαταραχής στρες.

Advertisment

Για πολλούς επιζώντες, το σοκ και ο τρόμος θα αφήσουν μόνιμα σημάδια. Η ταγματάρχης του ινδικού στρατού που έσπευσε για βοήθεια αναφέρει στο Reuters «Στην αρχή οι ασθενείς [..] ήταν αυτοί που είχαν τραυματιστεί κάτω από τα ερείπια [..] τώρα οι περισσότεροι έρχονται με μετατραυματική διαταραχή, μετά το σοκ που πέρασαν στη διάρκεια του σεισμού και με αυτά που είδαν»

Πολλοί επιζώντες ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα μετά από ώρες και ημέρες μαθαίνοντας ότι οι συγγενείς τους ή πέθαναν ή αγνοούνται.

Πολλοί φτάνουν στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού, αναφέρει.

Advertisment

Μόνιμο στρες

Πολλοί φτάνουν στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζεται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματικά γεγονότα όπως ένοπλη βία, βιασμό, κακοποίηση, ομηρία ή τροχαία ατυχήματα.

Οι ασθενείς είναι σε κατάσταση ταραχής και πανικοβάλλονται με οτιδήποτε μπορεί να τους θυμίσει αυτό που πέρασαν, βλέπουν εικόνες της κατάστασης που βίωσαν στον ύπνο τους ή ακόμα και ξύπνιοι.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο 9χρονος Αχμάντ από τη Συρία, ο οποίος δυσκολευεται να ξεπεράσει το σοκ. “Με κάθε δυνατό θόρυβο ή κίνηση τρομάζει. Κάποιες φορές πετάγεται ενώ κοιμάται και φωνάζει σεισμός” όπως αναφέρει ο πατέρας του Χασάν Μόαθ. Ο Αχμάντ φιλοξενείται και αυτός σε κλινική πεδίου της UNICEF στη Συρία.

Κίνδυνος λοιμώξεων

Στο Ισκεντερούν, ο διοικητής του ινδικού νοσοκομείου Γιαντουβίρ Σινγκ αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι προσέρχονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ένας σημαντικός κίνδυνος για τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε παγωμένες σκηνές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με έκκληση του, ζητά δωρεές 43 εκατ. δολαρίων για την περίθαλψη επιζώντων, για φάρμακα και την ψυχική και ψυχοκοινωνική φροντίδα των επιζώντων και τη λειτουργία των δομών υγείας στην Τουρκία.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης: «Η επίγνωση είναι θεμέλιος λίθος της αλλαγής και της βελτίωσης»
Θανάσης Ευθυμιάδης | «Με την αυτοπειθαρχία μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε αντίσταση προς την αλλαγή»
Γάζα: Η στιγμή που ένας διασώστης συνειδητοποιεί ότι μεταφέρει το πτώμα της μητέρας του
Όταν το τραύμα γίνεται θαύμα!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση