Η σκοτεινή προέλευση του Αγίου Βαλεντίνου | Από τα μαστιγώματα των Ρωμαίων στη γιορτή των ερωτευμένων!

Αν και κανείς δεν έχει εντοπίσει την ακριβή προέλευση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πιθανολογείται να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη.

Η σκοτεινή προέλευση του Αγίου Βαλεντίνου | Από τα μαστιγώματα των Ρωμαίων στη γιορτή των ερωτευμένων!

Η ημέρα γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια στιγμή για να γιορτάσουμε τον ρομαντισμό και την αγάπη, όμως η προέλευση αυτού του ερωτικού εορτασμού έχει στην πραγματικότητα μία σκοτεινή, αιματηρή και λίγο μπερδεμένη προέλευση.

Αν και κανείς δεν έχει εντοπίσει την ακριβή προέλευση της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πιθανολογείται να έχει τις ρίζες από την αρχαία Ρώμη.

Advertisment

Οι εορτασμοί των Ρωμαίων ήταν βίαιες

Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή της Lupercalia, σύμφωνα με την οποία οι άντρες θυσίασαν μια κατσίκα και έναν σκύλο και μετά μαστίγωναν τις γυναίκες με τα δέρματα των ζώων που μόλις είχαν σκοτώσει. Οι ερωτευμένοι Ρωμαίοι “Ήταν μεθυσμένοι και γυμνοί”, είπε ο Noel Lenski, καθηγητής θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο Yale, στο NPR. “Νεαρές γυναίκες στέκονταν σε ουρά για να τις μαστιγώνουν οι άνδρες“, εξήγησε ο Lenski. “Υπήρχε η αντίληψη ότι το μαστίγωμα θα τις έκανε γόνιμες”.

Το βάναυσο γλέντι περιελάμβανε μια λοταρία για προξενιό, στην οποία νεαροί άνδρες κλήρωναν τα ονόματα γυναικών σε ένα βάζο. Έτσι γινόταν η επιλογή του ζευγαριού καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνοι για την ονομασία αυτού του ιδιαίτερου συναισθήματος που στην σύγχρονη ορολογία αποκαλούμε αγάπη . Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ στις 14 Φεβρουαρίου σε διαφορετικό έτος του τρίτου αιώνα εκτέλεσε δύο άνδρες με το όνομα Βαλεντίνος.

Advertisment

Το μαρτύριο τους τίμησε η Καθολική Εκκλησία με τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Απεικόνιση της εκτέλεσης του Αγίου Βαλεντίνου ή ενός από τους δύο. Hulton Archive/Getty Images

Πως διαδόθηκε και εξελίχθηκε η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Ο Πάπας Γελάσιος Α ́τον πέμπτο αιώνα αντικατέστησε με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντί της εορτής Λουπερκάλια, την οποία θεωρούσε παγανιστική και ήθελε να καταργήσει. Αλλά το τριήμερο φεστιβάλ ήταν περισσότερο μια θεατρική αναπαράσταση αυτού που ήταν κάποτε, χωρίς ουσία. Ο Λένσκι πρόσθεσε, “Θύμισε περισσότερο ένα γλέντι με μεθυσμένους, αλλά οι Χριστιανοί του έδωσαν άλλο νόημα και συμβολισμό. Αυτό δεν εμπόδισε την γιορτή να είναι μια μέρα γονιμότητας και αγάπης“.

Την ίδια περίπου εποχή, οι Νορμανδοί γιόρταζαν την Ημέρα του Γαλατίνου. Galatin σήμαινε «εραστής των γυναικών». Αυτό πιθανότατα ενσωματώθηκε με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου λόγω της ομοιότητας των εορτών.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ βοήθησε να ρομαντικοποιηθεί η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο έργο του και κέρδισε δημοτικότητα σε ολόκληρη τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι γιορτές γίνονταν όλο πιο τρυφερές. Ο Chaucer και ο Shakespeare πρόσθεσαν έντονα στοιχεία ρομαντισμού στα έργα τους κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία τόσο στην Βρετανία, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χειροποίητες  κάρτες έγιναν τα δώρα της αγάπης του Μεσαίωνα.

Αυτός ο τρόπος εξύμνησης της αγάπης και του έρωτα, μεταδόθηκε και στην Αμερική. Η Βιομηχανική Επανάσταση αντικατέστησε τις χειροποίητες με τις εργοστασιακές κάρτες τον 19ο αιώνα. Και το 1913 η Hallmark Cards του Kansas City, Mo., άρχισε να παράγει μαζικά κάρτες προς τιμήν του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Φεβρουάριος δεν θα ξαναγινόταν ποτέ ίδιος με εκείνον του μακρινού παρελθόντος.

Πώς γιορτάζουμε τώρα

Σήμερα, εορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι πολύ σημαντική. Αλλά αυτή η εμπορευματοποίηση έχει χαλάσει τη μέρα σε πολλούς. Η Έλεν Φίσερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, είπε ότι η εορτή έχει χαλάσει και εμείς είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι. «Αυτή η γιορτή δεν είναι μια υποχρέωση», είπε. “Αν οι άνθρωποι δεν ήθελαν να αγοράσουν κάρτες Hallmark, δεν θα αγόραζαν και η Hallmark θα αναγκαζόταν να σταματήσει την παραγωγή.”
Ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου συνεχίζεται, με πολλούς τρόπους έκφρασης. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ξοδέψουν πολλά χρήματα αγοράζοντας κοσμήματα και λουλούδια για τους αγαπημένους τους. Κάποιοι ελεύθεροι θα γιορτάσουν τρώγοντας μόνοι τους σοκολάτες , ενώ άλλοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα της αγάπης, του έρωτα και του ζευγαρώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση