Μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική μελέτη δείχνει, ότι όσοι κάνουν συχνή χρήση αντιβιοτικών ιδιαίτερα άνω των 40, κινδυνεύουν από εμφάνιση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου – νόσου Crohn και ελκώδους κολίτιδας.
Ειδικά για την νόσο Crohn σύμφωνα με την μελέτη ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μέχρι και δυο χρόνια μετά την χρήση αντιβιοτικών, ακόμα και εάν πρόκειται για αντιβιοτικά εντερικών λοιμώξεων.
Advertisment
Αντιβιοτικά και νόσος του εντέρου
Η σχετική δημοσίευση της μελέτης του ιατρικού κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλή τον ‘Ανταμ Φάγιε, έγινε στο περιοδικό Gut.
Οι ερευνητές ανέλυσαν από 6,1 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία μεταξύ του 2000-2008 το 91% είχαν κάνει χρήση αντιβιοτικών οι 36.017 διαγνώστηκαν με ελκώδη κολίτιδα και 16.681 με νόσο Crohn.
Κάθε θεραπεία με αντιβιοτικά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα αύξανε αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 11%, 15% και 14%. Όσοι την προηγούμενη 20ετία είχαν πάρει αντιβιοτικά πάνω από πέντε φορές, είχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 69% (10-40 ετών), 100% δηλαδή διπλάσιο (40-60 ετών) και 95% (άνω των 60).
Advertisment
Από άλλες μελέτες που έχουν γίνει, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι περιβαλλοντικοί παράγονται βοηθούν στην ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Παγκόσμια γύρω στα 7 εκατ. άνθρωποι έχουν φλεγμονώδη νόσου του εντέρου και όπως προβλέπουν οι ειδικοί, την επόμενη δεκαετία οι ασθενείς θα αυξηθούν
Η έρευνα επίσης έδειξε, ότι η πενικιλίνες αυξάνουν τον κίνδυνο σε μικρό βαθμό, ενώ τα αντιβιοτικά σε μεγαλύτερο, ιδίως οι φθοροκινολόνες και οι νιτροϊμιδαζόλες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων του εντέρου.
Πιθανώς τα αντιβιοτικά επειδή μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, σχετίζεται και η αύξηση του κινδύνου. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απολυτός αναγκαία αντιβιοτικά, ώστε να μην γίνουν ανθεκτικά τα μικρόβια και με αντοχή στα φάρμακα, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής και ειδικά μετά τα 40.