//

Στην αληθινή αγάπη, αποκτάς ελευθερία | 7 βαθιά αποφθέγματα σοφίας του Thich Nhat Hanh

Ο Thich Nhat Hanh είναι ένας βιετναμέζος δάσκαλος του Ζεν, συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής. Έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους με τις διδασκαλίες του σχετικά με

Στην αληθινή αγάπη, αποκτάς ελευθερία | 7 βαθιά αποφθέγματα σοφίας του Thich Nhat Hanh

Ο Thich Nhat Hanh είναι ένας βιετναμέζος δάσκαλος του Ζεν, συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής. Έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους με τις διδασκαλίες του σχετικά με την επίγνωση και τη συμπόνια και τα λόγια σοφίας του συνεχίζουν να εμπνέουν και να παρακινούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ Thich Nhat Hanh: Ο εξόριστος μοναχός που έφερε το mindfulness στη Δύση  Ακολουθούν 7 αποφθέγματα που αποτελούν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας του:

«Η παρούσα στιγμή είναι γεμάτη χαρά και ευτυχία. Αν είσαι προσεκτικός, θα το δεις».

Advertisment

Η ευτυχία και η χαρά υπάρχουν στην παρούσα στιγμή και είναι στο χέρι μας να το γνωρίσουμε και να το αναγνωρίσουμε. Με το να είμαστε ενσυνείδητοι και εστιασμένοι στο παρόν, μπορούμε να δούμε και να βιώσουμε την ευτυχία και τη χαρά που μας περιβάλλει. Ο Thich Nhat Hanh ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν την παρούσα στιγμή και να εκτιμούν αυτό που έχουν αντί να προσπαθούν συνεχώς για κάτι καλύτερο ή να εστιάζουν στο παρελθόν ή το μέλλον. Με το να είμαστε παρόντες και να έχουμε επίγνωση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη χαρά και την ευτυχία που υπάρχουν παντού γύρω μας.

«Η ειρήνη είναι κάθε βήμα»

Η ειρήνη δεν είναι ένας προορισμός που πρέπει να φτάσει κανείς αλλά μάλλον μια κατάσταση του νου και της ύπαρξης που μπορεί να βρεθεί σε κάθε στιγμή, οτιδήποτε κι αν κάνουμε. Η ειρήνη δεν σημαίνει απουσία πολέμου αλλά μια στάση που μπορεί να βρεθεί σε κάθε πτυχή της ζωής, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε ή τι κάνουμε. Αξίζει να καλλιεργήσουμε την ειρήνη μέσα μας και να προσεγγίζουμε κάθε στιγμή και κάθε βήμα με ειρηνικό νου, βιώνοντας έτσι ειρήνη σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Στις 23 Φεβρουαρίου δύο μοναχές από το Plum Village της Γαλλίας θα παρευρεθούν στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων κάνοντας ασκήσεις mindfulness. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για κράτηση θέσεων πατήστε στη φωτογραφία

«Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους είναι η παρουσία μας»

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στους άλλους δεν είναι τα υλικά αγαθά ή τα χρήματα αλλά ο χρόνος, η προσοχή και η εστίασή μας σε αυτούς. Το να είσαι παρών με κάποιον σημαίνει να είσαι πλήρως αφοσιωμένος, με ενσυναίσθηση στις ανάγκες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Σημαίνει να αφήνουμε στην άκρη τους περισπασμούς και τις ανησυχίες μας και να είμαστε εκεί για το άλλο άτομο, με ουσιαστικό και υποστηρικτικό τρόπο. Αυτό το απόφθεγμα υπογραμμίζει την αξία του να είμαστε παρόντες και προσεκτικοί στις σχέσεις μας και μας ενθαρρύνει να δίνουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο και τη σύνδεση με τους άλλους. Η παρουσία μας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων.

Advertisment

«Πρέπει να αγαπάς με τέτοιο τρόπο ώστε το άτομο που αγαπάς να νιώθει ελεύθερο»

Η αληθινή αγάπη δεν πρέπει να είναι περιοριστική ή ελεγκτική, αλλά μάλλον πρέπει να ενδυναμώνει και να απελευθερώνει το άτομο που αγαπάμε. Όταν αγαπάμε κάποιον με υγιή και υποστηρικτικό τρόπο, του επιτρέπουμε να αναπτυχθεί και να είναι ο αυθεντικός εαυτός του χωρίς να νιώθει επιβάρυνση ή περιορισμό από την αγάπη μας. Αυτό το απόφθεγμα υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού της ελευθερίας και της ατομικότητας του ατόμου που αγαπάμε και την αποφυγή συμπεριφορών όπως η κτητικότητα, η ζήλια ή η χειραγώγηση, που μπορούν να περιορίσουν την προσωπική του ανάπτυξη και ευτυχία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες και υγιέστερες σχέσεις, που χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βάσανα, αλλά είναι γεμάτος και με το ξεπέρασμά τους»

Ενώ η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και προκλητική, είναι επίσης γεμάτη ανθεκτικότητα, ελπίδα και θρίαμβο επί των αντιξοοτήτων. Παρά τα δεινά που υπάρχουν, ο κόσμος είναι επίσης γεμάτος με παραδείγματα ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τις προκλήσεις τους και βρήκαν την ευτυχία και την επιτυχία. Μια υπενθύμιση ότι ακόμη και μπροστά σε δυσκολίες και αντιξοότητες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάπτυξης, θεραπείας και θριάμβου. Ας δούμε πέρα από τις σημερινές αγωνίες και ας αντιληφθούμε τη δυνατότητα να τις ξεπεράσουμε, να βρούμε ελπίδα και έμπνευση στην ανθεκτικότητα των άλλων και να αγωνιστούμε για τη δική μας προσωπική ανάπτυξη και θρίαμβο επί των αντιξοοτήτων.

«Το να είσαι ζωντανός σημαίνει να υποφέρεις. Το να έχεις επίγνωση του πόνου σημαίνει να απελευθερωθείς από αυτόν»

Ο πόνος είναι εγγενές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και ο δρόμος προς την απελευθέρωση από τον πόνο έγκειται στην επίγνωσή του. Αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τα βάσανά μας, μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τις αιτίες τους και να απελευθερωθούμε από τη λαβή τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας, την αντιμετώπιση του πόνου μας και τη μεταμόρφωσή μας, μετατρέποντας τις αρνητικές εμπειρίες σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και θεραπεία. Με το να έχουμε επίγνωση του πόνου μας και να τον αγκαλιάζουμε αντί να τον αποφεύγουμε, μπορούμε να βρούμε την απελευθέρωση και να ζήσουμε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

«Στην αληθινή αγάπη, αποκτάς ελευθερία»

Η αγάπη έχει τη δύναμη να μας απελευθερώσει από τους φόβους, τις ανασφάλειες και τους περιορισμούς μας. Η αληθινή αγάπη χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, σεβασμό και αποδοχή και επιτρέπει στα άτομα να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους χωρίς να αισθάνονται περιορισμένοι ή να κρίνονται. Όταν βιώνουμε την αληθινή αγάπη, νιώθουμε υποστήριξη, δύναμη και ελευθερία να είμαστε αυτό που είμαστε, χωρίς να χρειάζεται να κρυβόμαστε ή να προσποιούμαστε. Αυτό το απόφθεγμα τονίζει τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης και υποδηλώνει ότι αγκαλιάζοντάς την, μπορούμε να επιτύχουμε μια αίσθηση ελευθερίας και απελευθέρωσης που υπερβαίνει τις εξωτερικές συνθήκες.

Αυτά τα αποσπάσματα αντικατοπτρίζουν τις διδασκαλίες του Thich Nhat Hanh σχετικά με την επίγνωση, τη συμπόνια και τη σημασία του να είσαι παρών και συνειδητοποιημένος σε κάθε στιγμή. Λειτουργούν ως υπενθυμίσεις για να ζούμε με σκοπό, αγάπη και ευτυχία και να βρούμε ειρήνη μέσα μας και στον κόσμο γύρω μας.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
acropolis
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση