«Stresslaxing»: Όταν η χαλάρωση δημιουργεί άγχος | Τι συμβαίνει και ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε

Εάν σας καταβάλει το άγχος όταν η πρόθεση σας είναι να χαλαρώσετε, πρέπει να επανεξετάσετε κάποια πράγματα.

«Stresslaxing»: Όταν η χαλάρωση δημιουργεί άγχος | Τι συμβαίνει και ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε

Είναι δυνατόν η ανάγκη για ανάπαυση να αυξάνει το επίπεδο του στρες; Η απάντηση είναι πώς ναι, αν δεν γίνει με την σωστή προσέγγιση.

Ως stresslaxing εννοούμε αυτό που μας συμβαίνει ακριβώς την στιγμή που πιστεύουμε ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα να χαλαρώσουμε ή να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν δεν συνοδευόταν από ξαφνικές ενοχλητικές σκέψεις στο μυαλό και εάν δεν συνοδευόντουσαν από μια αίσθηση ακατάσχετης κούρασης. Παρουσιάζεται αφού έχετε σχολάσει από την δουλειά, έχετε πάει βόλτα το κατοικίδιο σας στο πάρκο, έχετε ολοκληρώσει ό,τι θα θέλατε να κάνετε στο σπίτι και την στιγμή που θέλετε να χαλαρώσετε να δείτε μια ταινία ξαπλωμένοι στον καναπέ, τότε ξαφνικά βρίσκεστε σε μια ανεξήγητη ψυχοσωματική κατάσταση.

Advertisment

Ο ορισμός αυτός είναι σχετικά πρόσφατος με αρκετούς ίσως να μην τον γνωρίσουν, αναφέρεται στο άγχος που προκαλείται από την προσπάθεια χαλάρωσης. Όσο και παράδοξο να φαίνεται, το το 30%-50% των ανθρώπων που μέσα από τεχνικές χαλάρωσης προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους, τελικά υποφέρουν περισσότερο από τα συμπτώματα του στρες.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Ορισμένοι ανέφεραν ότι βιώνουν συμπτώματα εφίδρωσης ακόμα και ταχυκαρδία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν είναι καθόλου φιλικός για τον άνθρωπο, ζούμε σε ιλιγγιώδης ρυθμούς που επηρεάζουν τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος.

Advertisment

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του φαινομένου;

Εάν σας καταβάλει το άγχος όταν η πρόθεση σας είναι να χαλαρώσετε, πρέπει να επανεξετάσετε κάποια πράγματα. Μερικές από τις πιθανές αιτίες stresslaxing είναι οι εξής:

1) Μη αποδοχή

Το να προσπαθήσετε να αποφύγετε το άγχος, είναι ίσως η πρώτη σκέψη που θα έρθει στο μυαλό σας κάτι που όμως στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί μάταιο. Μπορεί αρχικά όπως σε περίπτωση απώλειας αγαπημένου προσώπου να βοηθήσει στην προσπάθεια να μπουν κάποια πράγματα σε επίπεδο συναισθημάτων σε τάξη, σε βάθος χρόνου όμως, αυτή η φυσική προσέγγιση σε συνδυασμό με την προσπάθεια που καταβάλλεται, τελικά να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιστέκεστε στο άγχος σας. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεπεράσετε γρήγορα το εμπόδιο την καθημερινότητα σας πιστεύοντας ότι, μόλις τις ολοκληρώσετε τότε θα βρείτε την ψυχική σας ηρεμία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αφού οι καθημερινές απαιτήσεις δεν σταματούν ποτέ, με αποτέλεσμα να βρεθείτε πάλι σε αγχωτική κατάσταση.

2) Το άγχος αποτελεί μια φυσική σωματική αντίδραση

Το άγχος στην φυσική του λειτουργία αποτελεί μια προειδοποίηση ότι κάτι επικίνδυνο μπορεί να συμβεί. Με την λήψη του ερεθίσματος το σώμα σας ενεργοποιεί τις ορμόνες αντίδρασης στο συμβάν. Το παρασυμπαθητικό είναι υπεύθυνο μέσω της ομοιόστασης να επιστέψει το σύστημα πίσω στην φυσιολογική του ισορροπία. Αν όμως τα επίπεδα του άγχους είναι συνεχώς ανεβασμένα, αυτό αντανακλά στο σώμα με την μορφή διαφόρων συμπτωμάτων.

Έτσι το σώμα σας όταν βρίσκετε ελεύθερο χρόνο δεν χαλαρώνει. Εάν όλη μέρα έχετε το άγχος ως κανόνα να ολοκληρώσετε όλες εργασίες σας, τότε αυτό που γίνεται αυτόματα είναι, το σώμα σας να βλέπει τη χαλάρωση ως αγγαρεία. Σκέφτεστε ότι πρέπει να χαλαρώσετε γιατί αύριο έχετε πολύ δουλειά, αλλά εάν χαλαρώστε θα έχετε διπλάσια.

3) Ζητώντας πολλά από τον εαυτό μας.

Οι αγχογενείς καταστάσεις απαιτούν από εσάς να δίνετε πολύ περισσότερα από όσα αντέχετε στην πράξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να εργάζονται όταν είναι ασθενείς , άλλοι στις διακοπές τους ελέγχουν συνεχώς το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, άλλοι βγαίνουν με τον σύντροφο τους ακόμα και όταν αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει γίνονται τα πάντα ανά πάσα στιγμή.

Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στιγμή που αποφασίζετε να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε το σώμα να το αντιλαμβάνεται ως κάτι που πρέπει να κάνετε και αντιδρά με στρες. Αυτό είναι που οδηγεί στο φαινόμενο stresslaxing.

4) Ο ρόλος των κοινωνικών υποχρεώσεων στο stresslaxing

Εμείς οι ίδιοι προκαλούμε τις αντιφάσεις στον οργανισμό μας, από την μια τον φροντίζουμε προστατεύοντας της υγεία του και από την άλλη του ζητάμε να είναι στον μέγιστο βαθμό ωραίος και συνεπείς σε όλα και σε όλους. Αυτό παρά το γεγονός ότι γνωρίζεται πως δεν είναι εφικτό να συμβεί. Δεν μπορείτε να δουλεύετε ασταμάτητα 12 ώρες, να γυμνάζεστε, να καλύπτετε όλες τις ανάγκες των παιδιών σας, να συμμετέχετε σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα το σπίτι σας να είναι στην εντέλεια.

Πως λοιπόν μέσα σε μια τέτοια λογική θα μπορούσε το σώματα να υπακούσει αυτόματα στην διάθεση για χαλάρωση, όταν το αντιλαμβάνεται και αυτό ως υποχρέωση. Πρέπει να βρείτε μια στιγμή να χαλαρώσετε και να προσπαθήσετε να ισορροπήσετε τη ζωή σας.

Πώς να μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν είστε αντιμέτωποι με stresslaxing

Αν ακόμα και η χαλάρωση σας προκαλεί άγχος, τότε πρέπει απαραίτητα να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού. Να εξερευνήσετε τις αιτίες που σας προκαλούν του φαινόμενο κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές  αυτοβοήθειας και χαλάρωσης ή ακόμα τη λήψη ιατρικής θεραπείας.

Η προσπάθεια απαλλαγής από το καθημερινό στρες, δεν πρέπει να γίνει μέσα από λογικές που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητα σας, για να μην αποτελέσει ακόμη ακόμα μια πηγή άγχους. Η αντιμετώπιση απαιτεί αυτογνωσία και ταυτόχρονα να εμπιστεύεστε τους συνανθρώπους σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση