Μοναδική ανακάλυψη: Επιστήμονες κατέγραψαν ψάρι να κολυμπάει στα 8.336 μέτρα! (βίντεο)

Σε βάθος 8.336 μέτρων βρέθηκε να κολυμπά ένα είδος σαλιγκαρόψαρου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8.178 μέτρων.

Μοναδική ανακάλυψη: Επιστήμονες κατέγραψαν ψάρι να κολυμπάει στα 8.336 μέτρα! (βίντεο)

Σε βάθος 8.336 μέτρων στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, βρέθηκε να κολυμπά ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8.178 μέτρων, που είχε σημειωθεί το 2017 στην Τάφρο των Μαριανών.

Tο ψάρι βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο lander που προσγειώθηκε στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.

Advertisment

Ο επικεφαλής επιστήμονας ανέφερε ότι το σαλιγκαρόψαρο θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι ή πολύ κοντά σε αυτό.

Υπάρχουν πάνω από 300 είδη σαλιγκαρόψαρων στον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατά βάση πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών.

Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.

Advertisment

Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού, και στην επιβίωσή τους βοηθά το ζελατινώδες σώμα τους.

Ο καθηγητής είπε ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην Τάφρο των Μαριανών οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara.

«Είχαμε προβλέψει ότι το ψάρι που θα βρισκόταν στο μεγαλύτερο βάθος θα βρισκόταν εκεί και είχαμε επίσης προβλέψει ότι θα ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο. Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τα βάθη της θάλασσας. Εμείς ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα», σημείωσε επίσης.

Ο Τζέιμισον είναι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου βαθιάς θάλασσας Minderoo-UWA το οποίο συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.

cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση