Oικονομικό άγχος | Πώς να το κατανοήσετε και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του οικονομικού άγχους;

Oικονομικό άγχος | Πώς να το κατανοήσετε και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε

“Αισθάνομαι τον αντίκτυπο του οικονομικού άγχους σε τακτική βάση. Μερικές φορές, η σκέψη των χρημάτων με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα. Πριν από την πανδημία, τα πήγαινα καλά οικονομικά. Δεν ήμουν σε θέση να ζήσω υπερβολικά, αλλά μπορούσα να αποταμιεύω λίγα χρήματα κάθε μήνα και περιστασιακά να κερνάω τον εαυτό μου και την κόρη μου. Τώρα, μετά την πανδημία, τα χρήματα είναι ένα συνεχές άγχος”.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Morgan Stanley, το 78% των ερωτηθέντων ανέφεραν αισθήματα οικονομικού άγχους. Η πανδημία επιδείνωσε το ζήτημα αυτό, καθώς μεγέθυνε τις τεράστιες ανισότητες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να μειωθεί σημαντικά -ιδανικά να εξαλειφθεί- το οικονομικό άγχος, πρέπει να υπάρξει μια εκτεταμένη αναθεώρηση της δημόσιας πολιτικής και μια σημαντική αλλαγή εντός της εταιρικής Αμερικής.

Ενώ όλοι περιμένουμε να γίνει αυτή η αναμόρφωση, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε εσείς ως άτομο για να αποκαταστήσετε την οικονομική σας υγεία μπροστά σε αντίξοες συνθήκες.

Αναφέρομαι σε αυτά τα βήματα ως οικονομική ευεξία.

Τι είναι η οικονομική ευεξία

Ο ορισμός που προτιμώ να χρησιμοποιώ για την οικονομική ευεξία είναι τα “εφαρμόσιμα βήματα που μπορεί κάποιος να κάνει για να βελτιώσει την οικονομική του υγεία”.

Η οικονομική υγεία, όπως ορίζεται από το Financial Health Network, είναι “η δυναμική σχέση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πόρων ενός ατόμου, όπως αυτοί εφαρμόζονται ή επηρεάζουν την κατάσταση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας”.

Τον Αύγουστο του 2020, το Δίκτυο Οικονομικής Υγείας δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για τις τάσεις. Η έκθεση έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα ή ήταν οικονομικά ευάλωτοι. Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται να ξοδεύουν, να αποταμιεύουν, να δανείζονται ή να προγραμματίζουν με τρόπους που τους επιτρέπουν να είναι ανθεκτικοί και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες σε βάθος χρόνου.

Πολλοί από εμάς δεν χρειάζονται έρευνα για να αποδείξουν ότι το να αγωνίζεστε οικονομικά προκαλεί βλάβη στην οικονομική σας υγεία και δημιουργεί οικονομικό άγχος. Δεν χρειαζόμαστε επίσης έρευνα για να αποδείξουμε ότι οι οικονομικοί αγώνες και, επομένως, το άγχος έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και κοινωνική σας ευεξία.

Ωστόσο, η έρευνα γύρω από το οικονομικό άγχος και τον αντίκτυπό του μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο επικυρωμένοι καθώς αντιμετωπίζετε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του οικονομικού άγχους;

Το Ινστιτούτο Οικονομικής Υγείας ορίζει το οικονομικό άγχος ως “μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα οικονομικών ή/και χρηματοοικονομικών γεγονότων που δημιουργούν άγχος, ανησυχία ή αίσθηση έλλειψης και συνοδεύεται από φυσιολογική αντίδραση στρες”.

Οι αναδυόμενες έρευνες συνδέουν το οικονομικό άγχος με την ψυχική υγεία. Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο Yale διερευνά την ιδέα ότι ορισμένα “προβλήματα ψυχικής υγείας” είναι στην πραγματικότητα προβλήματα χρημάτων.

Η Annie Harper, PhD, η ανθρωπολόγος και ερευνήτρια πίσω από αυτή τη μελέτη, σημείωσε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων είχε χρέη και ήταν πολύ αγχωμένη γι’ αυτό. Το χρέος έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και η ίδια πρότεινε ότι αν τα οικονομικά προβλήματα ενός ατόμου επιλυθούν, θα μπορούσαν να λυθούν και άλλα προβλήματα.

Σε καθημερινή βάση, το οικονομικό άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματικές σας αποφάσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις υπερκατανάλωσης ή υποκατανάλωσης. Παρόμοια με το φαγητό, όπου κάποιος μπορεί να τρώει συναισθηματικά ή να περιορίζει αυστηρά τη διατροφή του λόγω άγχους, το ίδιο αποτέλεσμα συμβαίνει και με τα χρήματα.

Ένα άτομο μπορεί να βρει παρηγοριά στη “θεραπεία λιανικής” – να ξοδεύει άσκοπα σε μη απαραίτητα αντικείμενα – ή να βρει ανακούφιση στον περιορισμό των δαπανών του σε σημείο που να στερείται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής για να εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, και τα δύο άκρα μπορεί να είναι επιβλαβή.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν αλλαγές από πάνω προς τα κάτω που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν για να μειωθεί το άγχος που προκαλείται από την ακριβή υγειονομική περίθαλψη, τα ληστρικά φοιτητικά δάνεια, τους στάσιμους μισθούς ή ημερομίσθια και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

Αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να αλλάξετε την κατάστασή σας, ενώ οι άνθρωποι στον πύργο του ελεφαντοστού κωλυσιεργούν για την αλλαγή; Πώς μπορείτε να ανακτήσετε τη δύναμή σας για να μειώσετε το οικονομικό σας άγχος, να ανυψώσετε την οικονομική σας υγεία και να νιώσετε καλά με την οικονομική σας κατάσταση;

Η πρότασή μου είναι να ενσωματώσετε την οικονομική ευεξία στη ζωή σας. Ακριβώς όπως διαβάζετε το Healthline για συμβουλές σωματικής και ψυχικής ευεξίας για να έχετε εξουσία πάνω στη γενική σας ευεξία, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε εξουσία πάνω στην οικονομική σας υγεία.

Ποια είναι τα βήματα οικονομικής ευεξίας που μπορείτε να κάνετε;

Εάν εργάζεστε σε έναν οργανισμό, το πρώτο μέρος από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε είναι να ρωτήσετε την ομάδα ανθρώπων και πολιτισμού σας (μερικές φορές γνωστή ως ανθρώπινοι πόροι) σχετικά με τα οφέλη οικονομικής ευεξίας.

Τα οφέλη αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Πρόσβαση στον κερδισμένο μισθό. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσβασης στο μισθό ή το ημερομίσθιό σας πριν από την ημέρα πληρωμής σας, ώστε να μπορέσετε να πληρώσετε μια απροσδόκητη δαπάνη.

Οικονομική καθοδήγηση. Ορισμένοι εργοδότες αποζημιώνουν τα έξοδα για οικονομική καθοδήγηση.

Βραχυπρόθεσμα δάνεια ή επιχορηγήσεις για δυσκολίες. Ορισμένοι εργοδότες προσφέρουν πρόσβαση σε δάνεια ή επιχορηγήσεις για απροσδόκητα έξοδα που δεν καλύπτονται από την πρόσβαση στον μισθό. Αυτά χορηγούνται είτε ως επιχορηγήσεις που δεν χρειάζεται να αποπληρώσετε είτε ως δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο – λιγότερο από 5 τοις εκατό.

Πέρα από αυτές τις παροχές, και αν είστε αυτοαπασχολούμενος, υπάρχουν μέτρα οικονομικής ευεξίας που μπορείτε να λάβετε μόνοι σας για να αλλάξετε την κατάστασή σας.

Αυτά τα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διαπραγμάτευση του χρέους των πιστωτικών καρτών

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ενοποίησης ή απλά ζητώντας να μειωθεί το επιτόκιό σας. Μπορείτε να ελέγξετε μια εταιρεία που ονομάζεται Hello Resolve και θα σας βοηθήσει να ενοποιήσετε το χρέος σας δωρεάν. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Michael Bovee, διαθέτει επίσης καλά τεκμηριωμένα, κατατοπιστικά βίντεο στο YouTube σχετικά με το πώς να ενοποιήσετε DIY το χρέος πιστωτικών καρτών.

Εξασκηθείτε στην προσοχή στα χρήματα

Η money mindfulness είναι μια πρακτική που φέρνει επίγνωση στις οικονομικές αποφάσεις. Οι υπερβολικές δαπάνες και πολλές μορφές οικονομικού άγχους είναι αποτέλεσμα ασυνείδητων χρηματικών επιλογών.

Για να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα των χρημάτων, συνιστώ να παίρνετε τρεις βαθιές αναπνοές πριν πάρετε οποιαδήποτε οικονομική απόφαση. Η συνειδητοποίηση των χρηματικών σας επιλογών θα μειώσει τις δαπάνες για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσετε και θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την αίσθηση ηρεμίας όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τρομακτικές οικονομικές αποφάσεις που νιώθετε ότι δεν τις ελέγχετε.

Να έχετε ένα “ραντεβού για τα χρήματα”

Το ραντεβού για τα χρήματα είναι μια εβδομαδιαία πρακτική ευεξίας που συνιστώ σε όλους. Η συνέπεια αυτής της πρακτικής σας διδάσκει πώς να φέρνετε επίγνωση σε όλες τις οικονομικές αποφάσεις και να κάνετε μια παύση για να γιορτάσετε τις νίκες, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε