3 τρόποι για να μειώσετε την «απήχησή» σας στους ναρκισσιστές

Η ικανότητά τους να χειραγωγούν διακριτικά μπορεί να είναι εκπληκτική, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια των ρομαντικών σχέσεων.

3 τρόποι για να μειώσετε την «απήχησή» σας στους ναρκισσιστές

Οι ναρκισσιστές τείνουν να λυμαίνονται την οικειότητα και χρησιμοποιούν τη δύναμη και τον έλεγχο ως όπλα. Η ικανότητά τους να χειραγωγούν διακριτικά μπορεί να είναι εκπληκτική, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια των ρομαντικών σχέσεων -όταν όλα μοιάζουν καινούργια, φρέσκα και συναρπαστικά. Αυτό το χειριστικό ταλέντο, ενώ χρησιμοποιείται για να κάνει την αρχική φάση ενός ειδυλλίου να φαίνεται “σχεδόν τέλεια”, μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Αν βρίσκεστε συνεχώς μπλεγμένοι σε ρομαντικές σχέσεις με έναν ναρκισσιστή ή με κάποιον που επιδεικνύει σημαντικές ναρκισσιστικές τάσεις, μπορεί να σας λείπουν ζωτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μειώσουν την ελκυστικότητά σας σε αυτούς τους ανθυγιεινούς συντρόφους.

Advertisment

Οι ναρκισσιστές αναζητούν τα ίδια μοτίβα επανειλημμένα

Οι ναρκισσιστές αναζητούν το ίδιο μοτίβο στα θύματά τους, ένα μοτίβο αλληλεπιδράσεων και χαρακτηριστικών που θα διευκολύνει το τελικό τους παιχνίδι. Αν κοιτάξετε το ιστορικό γνωριμιών ενός ναρκισσιστή, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα θύματά τους μοιάζουν τρομακτικά σε πολλά σημεία. Η κατανόηση αυτών των μοτίβων και η σκληρή προσπάθεια να διασφαλίσετε ότι δεν θα εμφανιστούν στις δικές σας αλληλεπιδράσεις με άλλους μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ναρκισσιστικές σχέσεις.

1. Γνωρίστε τα κουμπιά σας και μην αντιδράτε όταν οι άλλοι τα πιέζουν

Όλοι έχουν κρυμμένα προβληματικά σημεία -περιοχές χαμηλής αυτοπεποίθησης, φόβους και ανησυχίες που, όταν έρθουν στο φως, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των σχέσεων, ιδίως αν δεν αντιμετωπίζονται. Επειδή οι ναρκισσιστές τρέφονται από τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες σας, είναι σημαντικό να μάθετε ποια είναι αυτά τα τρωτά σημεία πριν τα εκθέσετε στους άλλους.

Αν και μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, το να καταλάβετε πού έχετε περιθώρια βελτίωσης είναι ένα κρίσιμο βήμα για μια καλά λειτουργούσα σχέση. Εξερευνήστε τα χαρακτηριστικά που προτιμάτε να μην βλέπουν οι άλλοι. Αγωνίζεστε με χαμηλή αυτοεκτίμηση; Αισθάνεστε ότι δεν είστε αντάξιοι σε ορισμένους τομείς; Υπάρχουν κομμάτια του εαυτού σας που θα προτιμούσατε να κρύψετε από τους άλλους; Αν η απάντηση είναι ναι, είναι ζωτικής σημασίας να εξερευνήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά μόνοι σας πριν συνάψετε ρομαντικές σχέσεις. Το κόστος της αγνόησής τους μπορεί να μην αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα.

Advertisment

Γνωρίστε τον εαυτό σας -σε ένα οικείο, χωρίς περιορισμούς επίπεδο. Γνωρίστε ποια κουμπιά θα σας πληγώσουν ή θα σας εκνευρίσουν όταν κάποιος τα πατήσει και δουλέψτε πάνω σε αυτά όσο είστε ακόμα ελεύθεροι. Όσο περισσότερο αναγνωρίζετε και δουλεύετε πάνω στα ευαίσθητα σημεία σας, τόσο λιγότερο ευάλωτοι θα είστε σε άλλους που μπορεί να θέλουν να τα εκμεταλλευτούν – και τόσο πιο δύσκολο θα είναι για κάποιον να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας.

Με την ίδια λογική, μάθετε πώς να μην αντιδράτε όταν κάποιος σας πιέζει. Οι ναρκισσιστές θα ευδοκιμήσουν από αυτές τις αντιδράσεις, μια μορφή ανταμοιβής για τις προσπάθειές τους να σας τσαλακώσουν. Αν μάθετε πώς να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις σας και να τις διαμεσολαβείτε σε μη ασφαλείς καταστάσεις, θα μειώσετε την πιθανότητα να τις χρησιμοποιήσει ένας ναρκισσιστής για να σας βλάψει.

2. Σταθείτε στα όριά σας, ό,τι κι αν συμβεί

Γνωρίστε τα όριά σας. Υπάρχει πάντα μια γραμμή που δεν πρέπει να είστε πρόθυμοι να ξεπεράσετε, και ένας ναρκισσιστής θα ανακαλύψει εκ φύσεως αυτές τις γραμμές γρήγορα -και θα αρχίσει αμέσως να προσπαθεί να τις ξεπεράσει. Αν είστε βαθιά εξοικειωμένοι με τα δικά σας όρια και έχετε αφιερώσει χρόνο για να τα αναπτύξετε και να τα εφαρμόσετε, θα είστε πολύ πιο ασφαλείς απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.

Τα όρια είναι μια αναγκαιότητα για κάθε υγιή σχέση, ιδιαίτερα για τις ρομαντικές σχέσεις. Αν και τα όρια που θέτετε μπορεί να είναι ρευστά ανάλογα με την κατάσταση, η βασική πεποίθηση που οδηγεί το όριο πρέπει να παραμένει η ίδια. Αν είστε σταθερά αντίθετοι στο να σας υποτιμούν, θα θέσετε ένα όριο που το απαγορεύει αυτό στις σχέσεις σας – είτε αυτό σημαίνει να το αναφέρετε όταν συμβαίνει για λόγους επίλυσης είτε να απομακρυνθείτε από την κατάσταση αμέσως μόλις συμβεί.

Ο τρόπος με τον οποίο θα ακολουθήσετε τον καθορισμό των ορίων θα εξαρτηθεί από την αυτογνωσία και την εξοικείωσή σας με τις προθέσεις των άλλων. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, ωστόσο, τα όριά σας θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Αν εκτιμάτε την ανεξαρτησία, θα είστε πρόθυμοι να θέσετε όρια γύρω από οποιεσδήποτε σχέσεις ή αλληλεπιδράσεις που μπορεί να απειλήσουν αυτή την αρχή. Όταν έχετε να κάνετε με έναν ναρκισσιστή, τα όρια πρέπει να είναι απόλυτα, χωρίς περιθώρια παρέκκλισης – επομένως, η εξάσκηση στον καθορισμό των ορίων σας εκ των προτέρων και η εξοικείωση με το πώς μπορεί να εξελιχθεί σε διαφορετικές σχέσεις, είναι απαραίτητη για υγιείς αλληλεπιδράσεις.

3. Διατηρήστε ένα στενό σύστημα υποστήριξης

Οι ναρκισσιστές εστιάζουν σε θύματα που είτε στερούνται συστήματος υποστήριξης είτε που θα είναι εύκολο να αποχωριστούν από τους στενούς φίλους και την οικογένειά τους. Διατηρώντας ένα στενό σύστημα υποστήριξης, παρέχετε αποτελεσματικά στον εαυτό σας ένα μαξιλάρι που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε (και να νικήσετε) τις προσπάθειες χειραγώγησης.

Τα συστήματα υποστήριξης φαίνονται διαφορετικά για τον καθένα, αλλά οι πιο σημαντικοί υποκείμενοι παράγοντες είναι οι καλά λειτουργούσες σχέσεις που μπορούν να προσφέρουν άνευ όρων εκτίμηση και να αποτελέσουν ένα ηχείο για τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Αυτοί οι παράγοντες θα είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται να εντοπίσετε τους χειραγωγούς προτού προκληθεί μεγάλη ζημιά, και όσο περισσότερο μένετε σε επαφή με το σύστημα υποστήριξής σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πέσετε θύμα ναρκισσιστών.

Οι ναρκισσιστές εργάζονται σκληρά για να διαχωρίσουν τα θύματά τους από εκείνους που νοιάζονται γι’ αυτά, οπότε η συνεχής επικοινωνία με τους αγαπημένους τους είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να αποκρούσετε εξελιγμένους χειριστές. Οι ναρκισσιστές καταβάλλουν επίσης προσπάθεια να εισέλθουν στα υπάρχοντα συστήματα υποστήριξης και στη συνέχεια να μπουν διακριτικά σφήνες ανάμεσα στα θύματά τους και τους αγαπημένους τους, καθιστώντας ένα ισχυρό, ακλόνητο σύστημα υποστήριξης (όπως κι αν αυτό μπορεί να μοιάζει για κάθε άτομο) απερίφραστα απαραίτητο για να αποκρούσετε τις επιθέσεις τους.

Ακονίστε τις δεξιότητές σας

Αν και η πλήρης αποφυγή των ανθυγιεινών ρομαντικών σχέσεων είναι πρόκληση, η θέσπιση μέτρων αυτοπροστασίας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να υποκύψετε στους ναρκισσιστές. Η εξάσκηση κάνει το τέλειο: Όσο περισσότερο κάνετε πρόβες και ακονίζετε τις δεξιότητές σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταφύγετε σε αυτές όταν χρειαστεί. Μόλις γίνουν δεύτερη φύση, οι ναρκισσιστές θα σας βρίσκουν εκθετικά λιγότερο ελκυστικούς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση