, ,

Άνοια: Ο ρόλος της μουσικής ως «συνδετικός κρίκος» για τις αναμνήσεις

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άνοια να ανακτήσουν ορισμένες πτυχές της μνήμης τους.

Άνοια: Ο ρόλος της μουσικής ως «συνδετικός κρίκος» για τις αναμνήσεις

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άνοια να ανακτήσουν ορισμένες πτυχές της μνήμης τους, να νιώσουν πιο ήρεμοι και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους – και τα στοιχεία γι’ αυτό αυξάνονται καθημερινά. Ωστόσο, τι είναι αυτό στη μουσική που έχει τόσο βαθιά επίδραση στον εγκέφαλό μας; Και είναι αυτή η επίδραση μακροχρόνια;

Πώς η μουσική βοηθά την υγεία

Είτε είναι λυρική είτε οργανική, η μουσική είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός ρυθμού, αρμονίας και έκφρασης συναισθημάτων. Πολυάριθμες μελέτες μπορούν επίσης να πιστοποιήσουν τα πολλά οφέλη της για την υγεία.

Advertisment

Μια μελέτη του 2013, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση πριν από στρεσογόνες καταστάσεις και να βοηθήσει το νευρικό σύστημα να ανακάμψει ταχύτερα. Μια άλλη μελέτη του ίδιου έτους διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής βοήθησε στη μείωση του πόνου και του άγχους των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Εκτός από τα φυσιολογικά οφέλη της, η έρευνα έχει επίσης βρει στοιχεία για τη θετική επίδραση της μουσικής στη γνωστική υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξάσκηση και η ενεργή ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα ηλικίας 62-78 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με μουσικές δραστηριότητες αύξησε τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που αύξησε τη νευροπλαστικότητά του – την ικανότητα του εγκεφάλου να επανασυνδέεται, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη δημιουργία αναμνήσεων.

Advertisment

Όσον αφορά την ενεργή εξάσκηση στη μουσική, μια μελέτη του 2023 πρότεινε επίσης ότι η μακροχρόνια μουσική εξάσκηση μπορεί να προσφέρει πιθανά λειτουργικά οφέλη στον εγκέφαλο και να τον βοηθήσει να παραμείνει νέος.

Τέτοια ευρήματα καθιστούν τη μουσική ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο στη θεραπεία της άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και δυσκολίες στη σκέψη, τη γλώσσα και την επίλυση προβλημάτων.

Η μουσική ως συνδετικός κρίκος

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η μουσική μπορεί να βοηθήσει τη γνωστική υγεία είναι να γίνει μέσο σύνδεσης. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της άνοιας.

Η απόλυτη σιωπή

Ωστόσο, όσο κι αν ο ήχος και η μουσική έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας, η έλλειψή τους -η σιωπή- είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιδραστική. Μια μελέτη του 2020Trusted Source διαπίστωσε ότι η σιωπή μπορεί να είναι χαλαρωτική και θεραπευτική, μειώνοντας τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει επίσης δείξει τη βλαπτική επίδραση του υπερβολικού θορύβου και των δυνατών ήχων στη γνωστική υγεία. Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι η χρόνια έκθεση σε δυνατούς ήχους, όπως η έντονη κυκλοφορία, μπορεί να αποτελεί συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Αναμνήσεις, μουσική και ταυτότητα

Η Dr. Jakubowski εξήγησε επίσης πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψει στα άτομα με άνοια η αίσθηση της ταυτότητας, η οποία συχνά αρχίζει να χάνεται με την απώλεια της μνήμης.

“Νομίζω ότι πέρα από αυτό, η σημασία των αυτοβιογραφικών αναμνήσεων είναι ότι όταν είμαστε σε θέση να ανακαλέσουμε ένα απόσπασμα από κάτι από τη ζωή μας, ενισχύει πραγματικά την αίσθηση της ταυτότητας και της προσωπικότητάς μας και μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν κάποια αίσθηση, επίφαση απώλειας μνήμης, επειδή τότε αισθάνονται κάπως κολλημένοι στη στιγμή και δεν μπορούν να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία”, δήλωσε η ίδια.

Μπορεί η μουσική να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους;

Ο Δρ Jakubowski υπογράμμισε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει πιθανά μειονεκτήματα στη θεραπεία της άνοιας.

“Υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα της μουσικής για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το αν έχει άνοια, στο ότι περιστασιακά η μουσική μπορεί, για παράδειγμα, να συνδέεται με μια τραυματική ανάμνηση από τη ζωή σας”, είπε.

“Ενώ δεν πρόκειται για τραυματική ανάμνηση, θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να θυμίσει μια κηδεία ή την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε να επιλέξουμε μουσική, ώστε να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα”, συνέχισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτιμήσεις και σε όλα τα διαφορετικά είδη μουσικής που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες, ειδικά για τα άτομα με άνοια. Είπε ότι οι μουσικοθεραπευτές πρέπει να σκέφτονται προσεκτικά για την επιλογή της μουσικής που χρησιμοποιούν στις συνεδρίες τους.

“Αν κάποιος μισεί απολύτως κάποια μουσική, είναι λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση της διέγερσης και της διάθεσης. Αυτό επανέρχεται σε αυτό που συζητήσαμε στην αρχή της συζήτησης ότι μερικές φορές οι ήχοι στο περιβάλλον μας μπορεί να είναι επιζήμιοι και ενοχλητικοί. Επομένως, δεν θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ακούνε μουσική που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα ή που μπορεί να έχει αρνητική αντίδραση”, είπε.

Πέρα από τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες, τέτοιες εμπειρίες αποτελούν απόδειξη της δύναμης της μουσικής στην υγεία και την ευεξία. Ωστόσο, το αν μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της άνοιας είναι ένα θέμα που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αφήσω τους αναγνώστες μας με ένα ερώτημα:

Ποιο είναι εκείνο το τραγούδι που ποτέ δεν αποτυγχάνει να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση σε εσάς – είτε σας ξυπνάει αναμνήσεις από την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σας είτε σας θυμίζει μια συντριπτική πληγή καρδιάς;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση