,

Το σύνδρομο της Αβάνα: Τα παράξενα συμπτώματα που εμφανίζουν κατάσκοποι και διπλωμάτες

Παράξενα γεγονότα σχετικά με τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει προβληματίσει ακόμα και τη CIA.

Το σύνδρομο της Αβάνα: Τα παράξενα συμπτώματα που εμφανίζουν κατάσκοποι και διπλωμάτες

Ήταν αργά το βράδυ στην Αβάνα της Κούβας το 2016, όταν ένας από τους υπαλλήλους της πρεσβείας των ΗΠΑ ξύπνησε από έναν δυνατό, διαπεραστικό ήχο στο ένα αυτί, ακολουθούμενο από έντονη ναυτία και ίλιγγο. Μέσα σε πέντε χρόνια, παρόμοια συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας είχαν αναφέρει περισσότεροι από 100 Αμερικανοί κατάσκοποι, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της άμυνας στην Κίνα, τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Σερβία, τον Λευκό Οίκο και όχι μόνο.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ποιος ή τι κρύβεται πίσω από τα περιστατικά. Οι θεωρίες κυμαίνονται από μια επίθεση με ηχητικά όπλα μέχρι νευροτοξικούς παράγοντες και ακτίνες θανάτου μικροκυμάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις για κάποιο όπλο και η Μόσχα, η Κίνα και η Αβάνα αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις – αν υπήρξαν, στην πραγματικότητα, επιθέσεις που πρέπει να αρνηθούν.

Advertisment

Σαν μια ανατροπή σε κατασκοπευτικό θρίλερ, οι Εθνικές Ακαδημίες των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η πιο αληθοφανής εξήγηση είναι ότι οι ΗΠΑ δέχονται επιθέσεις από κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων – με άλλα λόγια, επιθέσεις μικροκυμάτων. Η τεχνολογία αυτή χρονολογείται από τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, όταν δέσμες υψηλής ισχύος σχεδιάστηκαν για να θέσουν εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικά συστήματα.

Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά δεν διαταράχθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του 2016-2017 στην Αβάνα, γεγονός που υποδηλώνει είτε ότι τα επίπεδα ισχύος ήταν χαμηλότερα από τα απαιτούμενα, είτε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυμάτων. Το Foreign Policy επισημαίνει ότι μόνο δύο από τα 19 μέλη της επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών φαίνεται να έχουν εμπειρία στην τεχνολογία μικροκυμάτων – και δεν είναι η ειδικότητά τους.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δέσμες μικροκυμάτων στόχευαν το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα τουλάχιστον από το 1953 έως το 1976, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες στις οποίες συμμετείχε το προσωπικό της πρεσβείας. Αρχικά, μια ακτίνα «έλουσε» τη 10όροφη πρεσβεία των ΗΠΑ, κατευθυνόμενη από μια πολυκατοικία περίπου 100 μέτρα δυτικά.

Advertisment

Μέχρι το 1975, υπήρχαν δύο ακτίνες, η μία κατευθυνόταν από περίπου 100 μέτρα ανατολικά και η άλλη νότια. Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατασκοπεία ήταν το πιο πιθανό κίνητρο, με ακτίνες που χρησιμοποιούνταν για να ενεργοποιήσουν κοριούς της πρεσβείας ή να παρεμποδίσουν τις αμερικανικές μεταδόσεις. Τελικά εγκαταστάθηκε μια ασπίδα και – τουλάχιστον επίσημα – δεν διαπιστώθηκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτό που ξεκίνησε με δώδεκα καταγγελίες στην Αβάνα το 2016 αυξήθηκε σε 130 αναφορές μέχρι το 2021, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 από το προσωπικό της CIA σε απομακρυσμένα μέρη. Ο αξιωματικός της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλος ξύπνησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Μόσχας με έντονο ίλιγγο, χωρίς να μπορεί να σταθεί όρθιος. Άλλοι αξιωματικοί της CIA καταγγέλλουν επιθέσεις στο Λονδίνο και στο Ουζμπεκιστάν. Μυστηριώδεις ασθένειες έπληξαν Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία. Το προσωπικό της καναδικής πρεσβείας παραπονέθηκε επίσης για συμπτώματα που έμοιαζαν με διάσειση ενώ βρισκόταν στην Αβάνα, ενώ ένας από αυτούς περιέγραψε τον εαυτό του ως “ζόμπι”. Τρία περιστατικά αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που περιέγραψε ότι κατέρρευσε στις πύλες του Λευκού Οίκου, πεπεισμένος ότι θα πεθάνει.

Η Catherine Werner ξύπνησε μια νύχτα του 2017 από έναν παλλόμενο, βουητό ήχο στο διαμέρισμά της στην Guangzhou της Κίνας. Υπέφερε από πονοκεφάλους, ναυτία και απώλεια ισορροπίας για μήνες, πιστεύοντας αρχικά ότι αυτό συνδεόταν με τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Η μητέρα της την επισκέφθηκε για να βοηθήσει και αρρώστησε επίσης. Ακόμη και τα σκυλιά της Werner ήταν άρρωστα. Η Werner μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο πίσω στις ΗΠΑ και διαγνώστηκε με “οργανική εγκεφαλική βλάβη”. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέτασε περίπου 300 άλλους Αμερικανούς υπαλλήλους στην Κίνα, στέλνοντας 15 στην πατρίδα τους για περαιτέρω εξετάσεις. Η Κίνα αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν “υγειονομική επίθεση”. Δεν έχει εντοπιστεί καμία αιτία ή ένοχος.

Οι Καναδοί επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί σε πιθανές χημικές αιτίες

Δεκάδες υπάλληλοι της καναδικής πρεσβείας και οι οικογένειές τους αρρώστησαν επίσης στην Αβάνα, γεγονός που οδήγησε καναδούς ερευνητές να υποθέσουν ότι το σύνδρομο της Αβάνα μπορεί να συνδέεται με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και νευροπαραλυτικά αέρια. Η Κούβα ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία κατά των κουνουπιών το 2016 για να σταματήσει τον ιό Ζίκα, ψεκάζοντας μέσα και γύρω από τα γραφεία και τις διπλωματικές κατοικίες. Ξεχωριστά, οι Ακαδημίες των ΗΠΑ εξέτασαν τους χημικούς ρύπους – μαζί με άλλες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μολυσματικής ασθένειας – αλλά αποφάσισαν ότι οι εξηγήσεις δεν ταιριάζουν.

Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να ανεβάζουν τους αριθμούς

Οι πάσχοντες περιέγραψαν τον αρχικό θόρυβο ως τσιριχτό κελάηδισμα και διαπεραστικό, ακολουθούμενο από μια αίσθηση έντονης πίεσης ή δόνησης. Οι παρενέργειες είναι σωματικές – απώλεια της κίνησης, της ακοής και της συγκέντρωσης – αλλά μήπως το σύνδρομο της Αβάνα είναι και ψυχολογικό; Σε μια μελέτη του 2019, ο αμερικανο-νεοζηλανδός ψυχολόγος Robert Bartholomew παρομοίασε το Σύνδρομο Αβάνα με το πολεμικό τραύμα: “Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του σοκ από οβίδες ήταν τα συμπτώματα που έμοιαζαν με διάσειση”. Άλλοι ειδικοί ήταν λιγότερο πεπεισμένοι, ωστόσο, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών και η τεράστια γεωγραφική εμβέλεια καθιστούν τη σύνδεση με τραύμα ή μαζική υστερία λιγότερο πιθανή.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επισήμως κατηγορήσει καμία χώρα και, αν τα περιστατικά σχετίζονται με τις ακτίνες μικροκυμάτων, υπάρχουν πολλοί ύποπτοι. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και δεκάδες άλλες χώρες έχουν ενεργά ερευνητικά προγράμματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα ή μια συμμορία διεθνών κακοποιών που δρουν στη σκιά. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι μυστικά όπλα μικροκυμάτων – ή οποιαδήποτε άλλα όπλα – χρησιμοποιούνται για τη στόχευση ατόμων. Και χωρίς ένα όπλο που καπνίζει, το Σύνδρομο της Αβάνα θα παραμείνει ένα από τα πιο περίεργα αινίγματα στην ιστορία της κατασκοπείας.

Πηγή:

spyscape.com/article/havana-syndrome-7-bizarre-facts-about-the-mysterious-brain-illness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση