Πώς να σταματήσετε μια διαφωνία | Μερικές φορές χρειάζεται ένας απλός… διακόπτης

Όταν έχετε μια διαφωνία με κάποιον για τον οποίο πραγματικά νοιάζεστε, αν ο στόχος σας είναι να κερδίσετε τη διαφωνία, θα χάσετε.

Πώς να σταματήσετε μια διαφωνία | Μερικές φορές χρειάζεται ένας απλός... διακόπτης

Όταν έχετε μια διαφωνία με κάποιον για τον οποίο πραγματικά νοιάζεστε με κάποιο τρόπο, αν ο στόχος σας είναι να κερδίσετε τη διαφωνία, θα χάσετε. Οι αποτυχημένοι γάμοι, οι σχέσεις, οι φιλίες, οι ομάδες, τα συγκροτήματα και οι επιχειρηματικές συνεργασίες είναι γεμάτες με πίνακες αποτελεσμάτων στους οποίους, ναι, ίσως ο ένας από τους ανθρώπους να έκανε καλύτερα επιχειρήματα από τον άλλον ή τους άλλους.

Αλλά όταν πρόκειται για οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση, το να κερδίζεις πραγματικά μια διαφωνία σημαίνει να βρεις κάποιον τρόπο να κάνεις τη διαδικασία πιο εποικοδομητική παρά καταστροφική. Και όταν βλέπετε μια διαφωνία να κατευθύνεται σε καταστροφικό μονοπάτι, μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε έναν διακόπτη.

Advertisment

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσετε όλο το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Αντίθετα, σημαίνει να αλλάξετε απότομα, δραστικά την πορεία της διαφωνίας είτε ρίχνοντας μια καμπύλη ευγένειας ή ελαφρότητας είτε κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα με συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Τις προάλλες ήμουν μέρος ενός καυγά, στον οποίο, καθώς προχωρούσε, επαναλαμβάνονταν τα ίδια πράγματα, αλλά με προοδευτική κλιμάκωση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι δεν ακούγονται πλήρως από την άλλη. Η κάθε πλευρά μπορεί να καταλήξει να σκαλίζει περισσότερο στην παγιωμένη θέση της, οδηγώντας τη διαφωνία να γίνεται όλο και πιο καυτή. Μια τέτοια δυναμική μπορεί ακούσια να μετατοπίσει τον στόχο της διαφωνίας από την προσπάθεια κατανόησης του άλλου στην προσπάθεια του ενός μέρους να ξεπεράσει το άλλο, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια πολύ άσχημη έκρηξη δυσαρέσκειας.

Αυτό που άλλαξε την εξέλιξη αυτής της διαφωνίας ήταν ένα 10λεπτο διάλειμμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, έβγαλα τα σκουπίδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Advertisment

Η σωματική δραστηριότητα της μεταφοράς αρκετών κάδων σκουπιδιών μου έδωσε την ευκαιρία να αναρωτηθώ: “Γιατί έχουμε αυτή τη διαφωνία, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην ίδια σελίδα;” και να σκεφτώ πώς θα ήταν καλύτερο να προσεγγίσω τα πράγματα με λιγότερο φορτισμένο τρόπο όταν επέστρεφα. Όταν επέστρεψα, ο τόνος του άλλου ατόμου είχε αλλάξει δραματικά θετικά, πράγμα που ήταν θετικά υπέροχο. Αυτό μας επέτρεψε να μιλήσουμε με έναν πιο “ας το λύσουμε μαζί” τρόπο και τελικά να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα ακούγαμε ο ένας τον άλλον από την αρχή. Ο διακόπτης του κυκλώματος είχε προφανώς λειτουργήσει.

Όταν βρίσκεστε να διαφωνείτε με κάποιον, προσπαθήστε να μετρήσετε το μοτίβο και τη ροή της διαφωνίας. Μήπως κινείται ξεκάθαρα προς μια καλύτερη κατανόηση των απόψεων και των θέσεων του άλλου; Ή μήπως πηγαίνει γύρω-γύρω, ίσως ανεβαίνοντας σπειροειδώς προς τα πάνω σε ένταση; Το τελευταίο είναι μια ασταθής κατάσταση και μπορεί μόνο να αυξήσει τις παρεξηγήσεις, ειδικά αν η μεγαλύτερη ένταση οδηγεί τη μία ή και τις δύο πλευρές να πουν πράγματα για τα οποία μπορεί τελικά να μετανιώσουν. Όταν εντοπίσετε έναν τέτοιο κύκλο, ρίξτε έναν διακόπτη για να τον διακόψετε.

Ένας τύπος διακόπτη κυκλώματος είναι να πείτε απλώς κάτι σαν: “Κοίτα, θέλω απλώς να καταλάβω τι λες. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτό. Πες μου τι θέλεις να κάνω και να πω”. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν το άλλο άτομο έχει πει κάτι που πληγώνει. Υποθέστε όμως ότι το άλλο άτομο δεν ήθελε πραγματικά να πει κάτι τέτοιο και μπορεί να μιλούσε από αυξημένο συναίσθημα. Όταν εστιάζετε στην ακρόαση, αυξάνετε δραματικά τις πιθανότητες να νιώσει το άλλο άτομο ότι ακούγεται.

Ένας δεύτερος τύπος διακόπτη κυκλώματος είναι να πείτε ή να κάνετε κάτι ανάλαφρο και ανόητο. Αυτό μπορεί να είναι να κάνετε ένα αστείο, να κάνετε κομπλιμέντα στο άλλο άτομο ή να τραγουδήσετε ένα τραγούδι όπως το “I Touch Myself” των Divinyls. Φυσικά, ξεκαθαρίστε ότι δεν κοροϊδεύετε το άλλο άτομο ή δεν προεξοφλείτε τα συναισθήματά του. Το να τραγουδήσετε το “Stupid Hoe” της Nicki Minaj ή το “Cry Me A River” του Justin Timberlake μάλλον δεν πρόκειται να βοηθήσει τα πράγματα, εκτός αν και οι δύο σας έχετε ήδη μια συμπάθεια προς το τραγούδι.

Ένας τρίτος τύπος διακόπτη κυκλώματος είναι μια ασφαλής λέξη. Επιλέξτε μια ασφαλή λέξη που είναι ξεκάθαρη και για τους δυο σας και δεν θα μπερδευτεί με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, το “f- you” δεν θα ήταν ένα καλό ζευγάρι ασφαλών λέξεων. Πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη συμφωνία , που να έχει γίνει εκ των προτέρων, ότι η ασφαλής λέξη σημαίνει να πατήσετε παύση και να ξανασκεφτείτε τι συμβαίνει για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο.

Μιλώντας για παύση, ο τελικός τύπος διακόπτη είναι μια σαφώς καθορισμένη διακοπή της δράσης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να έχει ένα σαφώς διατυπωμένο χρονικό όριο που δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να αρχίσει να σιγοβράζει η αβεβαιότητα και η δυσαρέσκεια. Μια παύση δύο ετών, για παράδειγμα, θα ήταν μάλλον πολύ μεγάλη. Το άλλο άτομο δεν μπορεί να αισθάνεται ότι απλώς φεύγετε από τη διαφωνία ή ότι προσπαθείτε να κλωτσήσετε το κουτί στο δρόμο. Το άλλο άτομο δεν μπορεί επίσης να αισθάνεται ότι μπορεί να τον εγκαταλείπετε ως φάντασμα.

Ένας διακόπτης κυκλώματος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός, εφόσον και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται πραγματικά να διατηρήσουν τη σχέση, είτε αυτή είναι προσωπική είτε επαγγελματική. Θα βοηθήσει να υπενθυμίσει και στις δύο πλευρές ότι ο στόχος της διαφωνίας είναι η καλύτερη κατανόηση του άλλου και όχι η κατάκτηση κάποιου είδους τροπαίου. Όταν μπορείτε να συμφωνήσετε εκ των προτέρων ποιους διακόπτες κυκλώματος θα χρησιμοποιήσετε, θα μπορούσατε να αποτρέψετε τα επιχειρήματα από το να καταστρέψουν το πιο σημαντικό τρόπαιο από όλα: τη σχέση σας μεταξύ σας.

Bruce Y. Lee, M.D., M.B.A

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση