,

Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 21.000 εθελοντές. Πόσο μειώνει η βιταμίνη τον κίνδυνο.

Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου

Η συστηματική λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη D μετά την ηλικία των 60 ετών μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία. Παρακολουθώντας επί πέντε χρόνια χιλιάδες εθελοντές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη μπορεί να αποτρέπει 1 στα 172 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η μείωση δεν φαντάζει σημαντική. Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για επεισόδια όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, συνειδητοποιεί ότι η λήψη της μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο QIMR Berghofer, στο Κουίνσλαντ, ανέλυσαν στοιχεία από 21.302 εθελοντές.

Advertisment

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 60-84 ετών. Άλλοι ήταν υγιείς και άλλοι είχαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση ή/και η δυσλιπιδαιμία (π.χ. αυξημένη χοληστερόλη). Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη κλήθηκε να λαμβάνει συστηματικά βιταμίνη D. Η άλλη έπαιρνε μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Ειδικότερα

10.658 εθελοντές λάμβαναν βιταμίνη D και 10.644 λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και διπλή-τυφλή. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο έγινε τυχαία ο διαχωρισμός των εθελοντών, αλλά ούτε αυτοί ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιος έπαιρνε τι.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια της πενταετούς παρακολουθήσεως σημειώθηκαν 1.336 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα 699 καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Τα υπόλοιπα 637 μεταξύ όσων έπαιρναν βιταμίνη D. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο η βιταμίνη D σχετιζόταν με μείωση κατά 9% του κινδύνου για σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Ειδικά, όμως, μεταξύ των εθελοντών που εξ αρχής έπαιρναν καρδιαγγειακά φάρμακα, η μείωση έφθανε το 16%.

Advertisment

Τα επεισόδια που μειώνονταν με την βιταμίνη D ήταν:

Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου (μείωση κατά 19% στην ομάδα της βιταμίνης έναντι της ομάδας του εικονικού φαρμάκου) και Η στεφανιαία επαναγγείωση (μείωση κατά 11%). Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα εγκεφαλικά επεισόδια, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η πρακτική σημασία

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους είναι αρκετά πειστικά ώστε να αξιολογηθεί περαιτέρω η βιταμίνη, ιδίως σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για καρδιαγγειακή νόσο.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η βιταμίνη D ασκεί ισχυρότερη δράση σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία για υπέρταση ή χοληστερόλη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rachel Neale. «Ωστόσο τα δεδομένα μας ισχύουν για όσους έχουν έλλειψη στη βιταμίνη. Επιπλέον, είναι δηλωτικά μίας συσχέτισης και όχι οριστικά».

Επομένως, πριν σπεύσει κάποιος να πάρει συμπλήρωμα της βιταμίνης, πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του, κατέληξε.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση