Aurora Castner: Γεννήθηκε στη φυλακή, αρίστευσε στο σχολείο και κέρδισε μια θέση στο Harvard!

«Με ικανοποιούσε να παίρνω πάντα άριστα και να πετυχαίνω. Οι βαθμοί σήμαιναν πολλά για εμένα», λέει η κοπέλα.

Aurora Castner: Γεννήθηκε στη φυλακή, αρίστευσε στο σχολείο και κέρδισε μια θέση στο Harvard!

Μια κακή αρχή στη ζωή δεν προδιαγράφει και έναν κακό μέλλον. Η ιστορία αυτής της 18χρονης αποδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και των δεύτερων ευκαιριών.
Πριν από 18 χρόνια, η Aurora Sky Castner γεννήθηκε στη φυλακή της Κομητείας Galveston, στο Τέξας των ΗΠΑ. Σήμερα, το πρόσωπο της κοπέλας με το λαμπερό χαμόγελο κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς αποφοίτησε από το σχολείο πρώτη στην τάξη της και έγινε δεκτή για να φοιτήσει στο Harvard.

«Γεννήθηκα στη φυλακή», ήταν οι πρώτες λέξεις στο κείμενο που συνόδευε την αίτησή της προς το κορυφαίο πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρει η New York Post, εξήγησε ότι η μητέρα της φυλακίστηκε ενώ ήταν έγκυος και αναγκάστηκε να τη γεννήσει στη φυλακή.

Advertisment

Λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας της πήρε την επιμέλεια και τη μεγάλωσε μόνος του. Με τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας του Conroe, η κοπέλα κατάφερε να κυνηγήσει το όνειρό της και να κατακτήσει μια θέση στο Harvard, με απώτερο σκοπό να γίνει μια μέρα δικηγόρος.

Η μέντορας που της άλλαξε τη ζωή

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν προγράμματα «καθοδήγησης μαθητών» (mentorship programs). Στο πλαίσιο αυτών, ενήλικοι εθελοντές συναντούν νεαρούς μαθητές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και, απολαμβάνοντας μαζί ένα γεύμα, τους συμβουλεύουν ως προς τις ανάγκες, τους στόχους και τα όνειρά τους για το μέλλον. Μέσω ενός τέτοιου προγράμματος η Castner γνώρισε την Mona Hamby, η οποία έγινε μέρος της ζωής της για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μιλώντας η Hamby στην εφημερίδα θυμάται: «Μου έδωσαν ένα χαρτί με πληροφορίες για εκείνη. Ηρωίδα της ήταν η Rosa Parks, το αγαπημένο της φαγητό ήταν τα τάκος και αγαπούσε τα βιβλία. Σκέφτηκα ότι ακούγεται σαν ένα πανέξυπνο κορίτσι. Έχω ακόμα αυτό το χαρτί μέχρι σήμερα».

Advertisment

Όπως η Castner, έτσι και η Hamby μεγάλωσε χωρίς μητέρα. «Όταν μου είπε ότι έχει ζήσει τους πρώτους μήνες της ζωής της στη φυλακή, δεν μπορούσα να το πιστέψω», συνεχίζει η ίδια, αναφερόμενη στην 8χρονη τότε Castner. «Ήξερα ότι δεν αρκεί να τρώω μαζί της μία φορά την εβδομάδα – χρειαζόταν περισσότερα από εμένα».

Η Hamby την πήγε, λοιπόν, για πρώτη φορά σε κομμωτήριο, τη βοήθησε να διαλέξει γυαλιά μυωπίας, ενώ τον Μάρτιο του 2022 αποφάσισε να πάνε μαζί εκδρομή στο campus του Harvard. «Έπειτα από αυτό το ταξίδι είδα ότι η αγάπη της για το σχολείο εντάθηκε».

Η καλοσύνη του κόσμου και η φοίτηση στο Harvard

Η έφηβη, από την πλευρά της, αποκάλυψε ότι βρήκε νόημα στη ζωή τόσο πριν γνωρίσει τη Hamby όσο και μετά. «Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι – και αυτό δεν είναι κακό. Όσα μου έμαθε η Mona ήταν πολύτιμα, όσο πολύτιμα ήταν και όσα μου δίδαξε η ζωή πριν τη Mona».

Και η αλήθεια είναι ότι, παρά τη δύσκολη αρχή στη ζωή, στην πορεία δεν της έλλειψε η καλοσύνη του κόσμου. Η κοινότητα στην οποία μεγάλωσε της στάθηκε με κάθε τρόπο – τη φρόντισε και της έκανε πολύτιμα δώρα. Ένας γείτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τη βοήθησε να συντάξει την αίτηση για το Harvard. «Με βοήθησε να πω την ιστορία μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξηγεί η ίδια.

Το κίνητρο, όμως, ήταν πάντα όλο δικό της. Μεγάλωσε διαβάζοντας μανιωδώς από μικρή ηλικία και στο Γυμνάσιο συμμετείχε στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Υγείας και Επιστημών, η οποία βοηθά τους έφηβους να αναζητήσουν καριέρα στις επιστήμες και τα μαθηματικά.

«Με ικανοποιούσε να παίρνω πάντα άριστα και να πετυχαίνω. Οι βαθμοί σήμαιναν πολλά για εμένα», λέει η κοπέλα.

Στο Harvard ενδιαφέρεται να σπουδάσει ψυχολογία και φιλοσοφία με απώτερο στόχο να κατακτήσει ένα πτυχίο στη νομική. Ο ενθουσιασμός της για το μέλλον είναι μεγάλος και ανυπομονεί, χάρη στην αναγνωρισιμότητα που έλαβε τελευταία, να γνωρίσει πιο εύκολα τους μελλοντικούς της συμφοιτητές.

Ε. Μπούλια – www.ow.gr (news247.gr)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H 31χρονη γυναίκα με σύνδρομο Down που δημιούργησε τη δική της επιχείρηση με κουλουράκια
«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση