,

Παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών παθήσεων

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια ψυχική πάθηση.

Παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών παθήσεων

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο και το Complexity Science Hub στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για όλους τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία της Αυστρίας από το 1997 έως το 2014, προκειμένου να προσδιορίσουν τους σχετικούς κινδύνους συνοδών νόσων στην παχυσαρκία και να εντοπίσουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων. Κατέστη σαφές ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενός ευρέος φάσματος ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες —συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του εθισμού στη νικοτίνη, της ψύχωσης, του άγχους, της διατροφής και των διαταραχών προσωπικότητας.

«Διαπιστώσαμε μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και μιας σειράς ψυχικών διαταραχών», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Elma Dervic.

Advertisment

Επειδή όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα πρόβλημα προκαλεί το άλλο, οι ερευνητές εξέτασαν αν υπήρχε τάση η μία διάγνωση να προηγείται της άλλης. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, «η παχυσαρκία ήταν σημαντικά πιθανότερο να είναι η πρώτη διάγνωση πριν από μια ψυχιατρική διάγνωση» σύμφωνα με τους ερευνητές. Η παχυσαρκία συνήθως διαγιγνώσκεται πριν από την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και τις σωματομορφικές διαταραχές (πόνος, ζάλη, προβλήματα του πεπτικού, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα χωρίς παθολογικά αίτια), λέει η Dervic. Η σχιζοφρένεια αποτελεί εξαίρεση. «Είναι ήδη γνωστό ότι τα φάρμακα για τη σχιζοφρένεια μπορούν να ευνοήσουν την παχυσαρκία», εξηγεί.

Μέχρι τώρα οι γιατροί θεωρούσαν ότι «τα ψυχοφάρμακα είναι η αιτία της σχέσης των ψυχικών διαταραχών και της παχυσαρκίας, καθώς και του διαβήτη», δήλωσε ο Alexander Kautzky από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης: «Αυτό μπορεί να ισχύει για τη σχιζοφρένεια, όπου βλέπουμε την αντίστροφη χρονολογική σειρά, αλλά τα δεδομένα μας δεν το υποστηρίζουν για την κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαγνώσεις». Οι παχύσαρκες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών παθήσεων από ότι οι παχύσαρκοι άνδρες. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι τρεις φορές πιο συχνή στις παχύσαρκες γυναίκες και δύο φορές πιο συχνή στους παχύσαρκους άνδρες.

Το ποσοστό των διαγνωσμένων καταθλιπτικών επεισοδίων ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο στις παχύσαρκες γυναίκες (13,3 % παχύσαρκες, 4,8 % μη παχύσαρκες). Οι παχύσαρκοι άνδρες προσβλήθηκαν δύο φορές πιο συχνά (6,61 % παχύσαρκοι, 3,21 % μη παχύσαρκοι). Εξαίρεση αποτελεί ο εθισμός στη νικοτίνη, όπου οι άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία την αναπτύσσουν δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Το γεγονός ότι η διάγνωση της παχυσαρκίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πολλών ψυχικών διαταραχών «υπογραμμίζει, από κλινικής άποψης, την ανάγκη ευαισθητοποίησης για ψυχιατρικές διαγνώσεις σε παχύσαρκους ασθενείς και, εάν είναι απαραίτητο, τη συμβουλευτική σε πρώιμο στάδιο της διάγνωσης», δήλωσε ο Michael Leutner από το τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Advertisment

Με πληροφορίες από www.onmed.gr / Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση