Ακρόπολη: Σκίαστρα και δωρεάν νερά, λόγω του καύσωνα «Κλέων»

Αρχαιολογικοί χώροι ίσως κλείσουν συγκεκριμένες ώρες, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Ακρόπολη: Σκίαστρα και δωρεάν νερά, λόγω του καύσωνα «Κλέων»

Μπαράζ συσκέψεων έχει προκαλέσει ο επερχόμενος καύσωνας «Κλέων», που θα σαρώσει τη χώρα από την Τετάρτη σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες- θα «αγγίξουν» τους 43 βαθμούς Κελσίου στο αποκορύφωμα του καύσωνα «Κλέων»- πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην Ακρόπολη θα τοποθετηθούν σκίαστρα για τις ημέρες του καύσωνα, ενώ θα διανέμονται δωρεάν νερά στους επισκέπτες, τις ώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο διακοπής του ωραρίου λειτουργίας κάποιων αρχαιολογικών χώρων, εφόσον χρειαστεί, σε συγκεκριμένες ώρες, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Advertisment

Αντικείμενο της σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν η λήψη επιπλέον μέτρων πυροπροστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογήθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, όπως έλεγχος και συντήρηση του δικτύου πυροπροστασίας, καθαρισμοί, αποψιλώσεις, κ.ά., ενώ συζητήθηκε διεξοδικά η εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης των χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Καύσωνας Κλέων: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο θερμές ημέρες

Από την Τετάρτη έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο καύσωνας «Κλέων» αναμένεται να σαρώσει τη χώρα, ενώ οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. Ήδη, οι αρμόδιοι φορείς έχουν εκδώσει οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ο καύσωνας «Κλέων» θα κινηθεί ως εξής:

– Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Advertisment

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37-38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39-40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27-29 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39-40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33-35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36-37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25-27 βαθμούς Κελσίου.

– Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38-39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40-41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40-41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41-42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28-31 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35-36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37-40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27-29 βαθμούς Κελσίου.

– Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38-39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40-41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40-41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41-42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29-31 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα τους 36-37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38-39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16-7-2023), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Με πληροφορίες από lifo.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας
Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση