Νόσος των λεγεωνάριων: Για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί το ECDC

Η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα το 2021.

Νόσος των λεγεωνάριων: Για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη προειδοποιεί το ECDC

Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα έφτασαν τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων στην Ευρώπη το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προειδοποιεί έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά και κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα, προκάλεσε 10.720 γνωστά κρούσματα πνευμονίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει την ΕΕ συν τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία.  Από τα κρούσματα αυτά, τα 704 είχαν θανατηφόρο κατάληξη.

Advertisment

Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιστοιχούν το 75% των περιστατικών του 2021, ενώ η Ελλάδα ανέφερε 25 κρούσματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα 29 κρούσματα του 2020 και τα 45 του 2019. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα με 8,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ασαφής η αιτία της αύξησης

Σύμφωνα με το ECDC, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση του 2021, αν και η μεταβολή είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, τη γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις υποδομές υδροδότησης και αλλαγές στα μοτίβα του καιρού. Το 2021 υπήρξαν επίσης 895 κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων που συνδέονται με ταξίδια, αριθμός αυξημένος κατά 38% σε σύγκριση με το 2020.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία Covid-19. Για την πρόληψη της μετάδοσης συστήνεται η απολύμανση και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, δικτύων υδροδότησης και δεξαμενών νερού.

Advertisment

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση