Η έκθεση σε βίντεο που εστιάζουν στην ομορφιά οδηγεί σε άγχος εμφάνισης μεταξύ των νεαρών γυναικών

Οι θετικές και αρνητικές συνέπειες των διαφορετικών τύπων περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση σε βίντεο που εστιάζουν στην ομορφιά οδηγεί σε άγχος εμφάνισης μεταξύ των νεαρών γυναικών

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Body Image ανακάλυψε ότι οι νεαρές γυναίκες που παρακολουθούσαν βίντεο του TikTok που προωθούσαν την αυτοσυμπόνια και τη θετικότητα του σώματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται άγχος ή ντροπή για την εμφάνισή τους, ενώ εκείνες που παρακολουθούσαν βίντεο “ομορφιάς” του TikTok παρουσίασαν το αντίθετο μοτίβο. Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τις θετικές και αρνητικές συνέπειες των διαφορετικών τύπων περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok έχουν γίνει δημοφιλείς πηγές περιεχομένου που σχετίζεται με την ομορφιά και την εμφάνιση. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το περιεχόμενο μπορεί να συμβάλει στην ντροπή και το άγχος για την εμφάνιση μεταξύ των νεαρών γυναικών.

Advertisment

Οι συγγραφείς της μελέτης, Veya Seekis και Richelle Kennedy, διεξήγαγαν την έρευνά τους για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εστιάζουν στην εικόνα, όπως το Instagram και το TikTok, στην εικόνα του σώματος και τη διάθεση των νεαρών γυναικών. Ήθελαν να διερευνήσουν αν η έκθεση σε περιεχόμενο σχετικό με την ομορφιά στο TikTok θα επηρέαζε τις ανησυχίες των γυναικών για την εμφάνιση του προσώπου, την αυτοσυμπόνια, τη διάθεση και τις διαδικασίες σύγκρισης. Οι ερευνητές είχαν επίσης ως στόχο να διερευνήσουν την πιθανή προστατευτική επίδραση του θετικού περιεχομένου, όπως η αυτοσυμπόνια, στην εικόνα του σώματος των νεαρών γυναικών.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές προσέλαβαν 115 προπτυχιακές γυναίκες ηλικίας 17-25 ετών από ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αυστραλία. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν τυχαία να παρακολουθήσουν ένα από τρία σύνολα βίντεο του TikTok, το καθένα από τα οποία περιείχε μια 7λεπτη συλλογή βίντεο. Τα βίντεο προήλθαν από δημόσια διαθέσιμους λογαριασμούς TikTok και μεταφορτώθηκαν στο YouTube για το πείραμα. Τα τρία σύνολα βίντεο επικεντρώθηκαν στην ομορφιά, την αυτοσυμπόνια και τα ταξίδια.

Τα βίντεο της σύνθεσης ομορφιάς περιλάμβαναν σεμινάρια μακιγιάζ, ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας και περιεχόμενο “πριν και μετά” σχετικά με καλλυντικές διαδικασίες. Τα βίντεο αυτοσυμπόνια περιείχαν νεαρές γυναίκες που παρουσίαζαν στρατηγικές και προσωπικές ιστορίες για την προώθηση της αυτοφροντίδας κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Τα ταξιδιωτικά βίντεο περιείχαν ουδέτερο περιεχόμενο που παρουσίαζε διάφορα τοπία και προορισμούς διακοπών.

Advertisment

Πριν και μετά την παρακολούθηση των βίντεο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διάφορα μέτρα για να αξιολογήσουν την κατάσταση της ντροπής εμφάνισης, το άγχος εμφάνισης, την αυτοσυμπόνια, τη διάθεση και τις διαδικασίες σύγκρισης. Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν κλίμακες και ερωτηματολόγια ειδικά σχεδιασμένα για να καταγράψουν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων που σχετίζονταν με αυτές τις μεταβλητές. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δημογραφικές πληροφορίες από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της εθνικότητας και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά την παρακολούθηση βίντεο ομορφιάς στο TikTok, οι γυναίκες ένιωθαν περισσότερη ντροπή και άγχος για την εμφάνισή τους, είχαν αρνητική διάθεση και είχαν χαμηλότερη αυτοσυμπόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες που παρακολούθησαν βίντεο ταξιδιών ή βίντεο αυτοσυμπόνια. Οι γυναίκες στην ομάδα ομορφιάς ανέφεραν επίσης περισσότερες συγκρίσεις της εμφάνισής τους με άλλες που θεωρούνταν πιο ελκυστικές.

Οι γυναίκες που παρακολούθησαν βίντεο αυτοσυμπόνια, από την άλλη πλευρά, είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνια σε σύγκριση με εκείνες που παρακολούθησαν βίντεο ομορφιάς ή βίντεο ταξιδιού. Η ομάδα αυτοσυμπόνια ανέφερε επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ντροπής και άγχους για την εμφάνιση

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε βίντεο TikTok με επίκεντρο την ομορφιά, όπου ελκυστικές γυναίκες προωθούν τα πρότυπα ομορφιάς, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται πιο συνειδητοποιημένες και να ανησυχούν ότι δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες ομορφιάς. Από την άλλη πλευρά, τα βίντεο που προωθούν την αυτοσυμπόνια και τα ταξίδια, τα οποία δεν εστιάζουν τόσο πολύ στην εμφάνιση, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην αυτοσυμπόνια και τη διάθεση των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα συζήτησε ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, ο πρώτος ήταν η μικρή διάρκεια της έκθεσης στα βίντεο, καθώς η μελέτη μέτρησε μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε μια 7λεπτη συλλογή βίντεο του TikTok. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν οι επιδράσεις διατηρήθηκαν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν διαφορετικούς χρόνους διάρκειας, πιο τακτική έκθεση και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα παρακολούθησης. Δεύτερον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέτρα αυτοαναφοράς, τα οποία υπόκεινται σε προκατάληψη κοινωνικής επιθυμητότητας και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις πραγματικές εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Τέλος, η μελέτη είχε σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος και περιορίστηκε σε γυναίκες συμμετέχουσες ηλικίας 18-25 ετών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το TikTok τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα γενίκευσης των ευρημάτων σε άλλους πληθυσμούς ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι περιορισμένη. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένα και πιο διαφορετικά δείγματα για να αυξήσουν την εξωτερική εγκυρότητα των ευρημάτων.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η μελέτη τους παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε βίντεο αυτοσυμπόνια μπορεί να προάγει τη θετική εικόνα του σώματος και την ψυχική υγεία των νεαρών γυναικών. Αντίθετα, η έκθεση σε βίντεο ομορφιάς μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρότειναν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προώθησης περιεχομένου αυτοσυμπόνιας.

Η μελέτη με τίτλο “Ο αντίκτυπος των βίντεο #beauty και #self-compassion TikTok στη ντροπή και το άγχος εμφάνισης, την αυτοσυμπόνια, τη διάθεση και τις διαδικασίες σύγκρισης νεαρών γυναικών”, συντάχθηκε από τις Veya Seekis και Richelle Kennedy.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η παιδική λεκτική κακοποίηση ως ξεχωριστή μορφή κακοποίησης και οι επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή
«Το σώμα είναι σαν ένας καθρέφτης των σκέψεων και των συναισθημάτων» | Συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Morit Heitzler
Μια “απλή” βόλτα
Λεξικό της Οξφόρδης: Επέλεξε το «Brain rot» για λέξη του 2024

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση