,

Πώς να βγείτε πιο δυνατοί μετά το τέλος μιας δύσκολης σχέσης

10 βασικοί τομείς που πρέπει να εξεταστούν στο μονοπάτι της θεραπείας.

Πώς να βγείτε πιο δυνατοί μετά το τέλος μιας δύσκολης σχέσης

Κύρια σημεία

  • Οι δύσκολες σχέσεις μπορούν να πυροδοτήσουν ένα ταξίδι προσωπικής μεταμόρφωσης και αυτογνωσίας.
  • Η αξιοποίηση της νευροπλαστικότητας επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί μετά από δυσκολίες σε σχέση.
  • Η συμπόνια μπορεί να ενισχύσει τη ρύθμιση των συναισθημάτων και να προωθήσει τα θετικά συναισθήματα.

Το να βρείτε τη δύναμή σας μετά από μια δύσκολη σχέση μπορεί να μοιάζει με αναρρίχηση σε βουνό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα ταξίδι αυτοεξερεύνησης και προσωπικής μεταμόρφωσης. Ο στόχος είναι να φωτιστεί ένα μονοπάτι προς την ανάκτηση ενός αυθεντικού εαυτού και την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης.

Αναπτυχθείτε μέσω της συμπόνιας, της νευροεπιστήμης και της αυτογνωσίας

Η ενασχόληση με δικαιούχους, εγωιστές και ανταγωνιστικούς συντρόφους μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν αδυσώπητο κύκλο αντιδραστικότητας και αυτοκαταπίεσης, απομακρύνοντάς μας περισσότερο από τον πραγματικό μας εαυτό. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες υπάρχει μια ασημένια επένδυση – η θετική νευροπλαστικότητα. Όταν αξιοποιείται σκόπιμα, γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης μετά τον πόνο και μας καθοδηγεί προς μια επανορθωτική επανασύνδεση με τον εαυτό μας.

Advertisment

Ορισμός της νευροπλαστικότητας

Η νευροπλαστικότητα αναφέρεται στη δια βίου ικανότητα του εγκεφάλου να εξελίσσεται, να αναπτύσσεται, να μαθαίνει και να αλλάζει ως απάντηση σε εμπειρίες, σκέψεις ή χημικές ουσίες (π.χ. φάρμακα ή ουσίες). Αν και οι λειτουργίες του εγκεφάλου εκτείνονται πέρα από τη νευροπλαστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων πρόβλεψης, η συζήτησή μας θα επικεντρωθεί κυρίως σε αυτή την πτυχή της νευροεπιστήμης.

Η έννοια της νευροπλαστικότητας μπορεί να εκδηλωθεί με θετικές ή αρνητικές μορφές. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες επιδεικνύουν αρνητική νευροπλαστικότητα, κατά την οποία ο εγκέφαλος μεταβάλλεται ως απάντηση σε οδυνηρές εμπειρίες. Αυτή η μεταβολή θεωρείται “αρνητική” επειδή κορυφώνεται με συμπτώματα που επηρεάζουν τη σκέψη, τη συναισθηματική και την κοινωνική λειτουργία.

10 βασικοί τομείς που πρέπει να εξεταστούν στο μονοπάτι της θεραπείας

Το να χάνετε την επαφή με τον αυθεντικό εαυτό σας στις σχέσεις με δύσκολους συντρόφους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, η θετική πλευρά είναι ότι μπορείτε να ανακτήσετε τη χαμένη σας ταυτότητα και να αναπτυχθείτε μετατραυματικά μέσω της θετικής νευροπλαστικότητας και της αυτοφροντίδας. Ακολουθούν δέκα βασικοί τομείς που πρέπει να εξετάσετε:

Advertisment

1. Αναγνωρίστε πότε πρέπει να αποχωρήσετε: Τα άτομα μπορεί μερικές φορές να σκέφτονται να συμφιλιωθούν με έναν σύντροφο που τους έχει προκαλέσει βλάβη.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι η πραγματική αυτοδέσμευση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέχρι να ληφθεί μια οριστική απόφαση σχετικά με τη σχέση: μέσα ή έξω. Οι τακτικές χειραγώγησης που συχνά χρησιμοποιούν τα άτομα που ασκούν κακοποίηση μπορούν να θολώσουν αυτή τη γραμμή. Για παράδειγμα, δηλώσεις ενοχοποίησης όπως: “Ποτέ δεν με αγάπησες, δεν θα παλέψεις καν για αυτή τη σχέση”.

Δεν υπάρχει καμία ανδρεία στο να υπομένετε την κακοποίηση ή τον πόνο. Δεν είστε κακός άνθρωπος επειδή θέλετε να τελειώσει μια επώδυνη σχέση. Η κοινή ιστορία και οι συναισθηματικοί δεσμοί, ιδιαίτερα οι τραυματικοί δεσμοί, μπορεί να αξιοποιηθούν για να σας εξαναγκάσουν να μείνετε. Αλλά είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ των προκλήσεων της υγιούς σχέσης και της συνεχιζόμενης βλάβης. Το να αναγνωρίζετε πότε ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε από μια καταστροφική κατάσταση δεν αποτελεί αποτυχία.

2. Νευροπλαστικότητα και ρύθμιση των συναισθημάτων: Οι αυτοκατευθυνόμενες ασκήσεις ρύθμισης των συναισθημάτων είναι ένας τρόπος για να ενεργοποιήσετε (και μερικές φορές να υπορυθμίσετε σκόπιμα τα υπερδραστήρια) συστήματα του εγκεφάλου. Όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες που βασίζονται στο σπίτι συνήθως επικεντρώνονται στην ηρεμία του νου, στην ενίσχυση της προσοχής, στην προώθηση της αυτογνωσίας και στην ενίσχυση των εκτελεστικών λειτουργιών.

Παραδείγματα ασκήσεων που βοηθούν στη ρύθμιση του εγκεφάλου περιλαμβάνουν την ενσυνειδητότητα, τη γιόγκα, τη βαθιά αναπνοή, την ημερολογιακή καταγραφή, την τέχνη, την αρωματοθεραπεία (οσφρητική) και ορισμένα γνωστικά παιχνίδια. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις προσεγγίσεις στο σπίτι που αφορούν ειδικά εσάς. Εστιάζω επίσης σε αυτό το θέμα στον ιστότοπό μου για άτομα που εμπλέκονται με δύσκολους συντρόφους.

3. Νευροπλαστικότητα και επαγγελματική θεραπεία: Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, όπως η γνωστική αποκατάσταση/εκπαίδευση εγκεφάλου, η φωτοθεραπεία/το εγγύς υπέρυθρο φως, η ακοολογία/ηχοθεραπεία, η λογοθεραπεία και η νευροανάδραση. Οι ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες μπορούν να δημιουργήσουν αλλαγές σε διάφορα συστήματα του εγκεφάλου (π.χ. γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, EMDR, φαρμακευτική αγωγή).

4. Αυτοσυμπόνια: Μετατοπίστε την εστίαση από την αυτοκριτική και δείτε τον εαυτό σας μέσα από την καλοσύνη και την κατανόηση. Είναι περιττό να είστε αυτοκριτικοί για να διευκολύνετε την αλλαγή- αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο. Αντικαταστήστε την αρνητική αυτο-ομιλία με ευγενική γλώσσα. Εξετάστε το ενδεχόμενο εκπαίδευσης στην αυτοσυμπόνια, αν χρειάζεται.

5. Συμπόνια: Σκεφτείτε πώς να ενσωματώσετε τη συμπόνια στην καθημερινή σας ζωή. Η συμπόνια διεγείρει τα συστήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, τους κοινωνικούς δεσμούς και τα θετικά συναισθήματα. Το υποπροϊόν των συμπονετικών πράξεων και της αυτοσυμπόνιας μπορεί να είναι συναισθήματα ενδυνάμωσης και θάρρους.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας: Βρείτε τι σας τροφοδοτεί, σας εξιτάρει, σας ηρεμεί και σας θρέφει και ασχοληθείτε τακτικά με αυτές τις δραστηριότητες. Η αυτοφροντίδα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με τον αυθεντικό, γνήσιο εαυτό σας. Φυσικά, η βελτιστοποίηση του ύπνου, της διατροφής και της άσκησης και η αντιμετώπιση των συνηθειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τον εγκέφαλο και το σώμα (π.χ. κάπνισμα) θα είναι απαραίτητες.

7. Η φύση και η ύπαιθρος: Ένας συχνά υποτιμημένος αλλά ισχυρός πόρος για την ανάκαμψη βρίσκεται μέσα στο φυσικό μας περιβάλλον. Το να ενδίδω σε φαινομενικά απλές ασχολίες, όπως η παρατήρηση της ζωής των πουλιών από τις ταΐστρες του κήπου μου, είναι μια από τις αγαπημένες μου καθημερινές δραστηριότητες. Η εμβάπτιση στη γαλήνη της φύσης παρέχει σημαντικά οφέλη για την αποκατάσταση του εγκεφάλου. Η εύρεση ενός ήρεμου σημείου μέσα στη φύση μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να προωθήσει τη διαυγή σκέψη.

8. Περιβάλλον: Οργανώστε το περιβάλλον σας, κάντε βαθύ καθάρισμα και δημιουργήστε στο σπίτι σας μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και γαλήνης. Αυτές οι δραστηριότητες ενεργοποιούν πολλές περιοχές του εγκεφάλου εκτός των νευρωνικών δικτύων που σχετίζονται με την απειλή, το άγχος και τον πόνο. Η ενασχόληση με αυτές τις εργασίες μπορεί να οδηγήσει στη βίωση θετικών συναισθημάτων, στην αίσθηση ολοκλήρωσης, στην ευχαρίστηση, στη βελτίωση της νόησης και στην αυτορρύθμιση.

9. Βελτιώστε τον έμπιστο κύκλο σας και διασφαλίστε τον εαυτό σας: Αποφασίστε ποιους θα επιτρέψετε στον στενότερο κύκλο σας και δημιουργήστε την προσέγγισή σας για τον έλεγχο των ατόμων ως προς την ασφάλειά τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην ιστορία του τραύματός σας ή στον πόνο των προηγούμενων σχέσεων, ιδιαίτερα όταν βγαίνετε πρόσφατα ραντεβού. Δεν έχουν όλοι το συμφέρον σας στο μυαλό τους. Κάποιοι είναι χειραγωγοί. Κάποιοι έχουν διαταραχές προσωπικότητας που τους οδηγούν στην εκμετάλλευση των άλλων. Αποφύγετε να αποκαλύπτετε πολλές πληροφορίες, ειδικά αν προέρχονται από την επιθυμία να ευχαριστήσετε τους άλλους. Θα πρέπει πάντα να έχουμε διαφορετικούς βαθμούς πρόσβασης στην προσωπική μας ζωή- εσείς είστε αυτός που αποφασίζει τα όρια.

10. Αναγνωρίστε τις κόκκινες σημαίες: Η επαγρύπνηση στις μελλοντικές σχέσεις αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάρρωσης και της αυτοφροντίδας. Ο εντοπισμός πιθανών κόκκινων σημαιών που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ανθυγιεινή δυναμική ή την παρουσία ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών σε έναν πιθανό σύντροφο είναι απαραίτητος. Το να συντονιστείτε με αυτά τα σημάδια μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία του εαυτού σας από το να πέσετε σε παρόμοια μοτίβα σχέσεων.

Ανακεφαλαίωση

Η στροφή προς ένα μονοπάτι αυτοανάπτυξης, μετά από μια σχέση με έναν δύσκολο ή καταχρηστικό σύντροφο, μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά είναι εφικτή. Η ομορφιά του εγκεφάλου που εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής είναι η ελευθερία που σας παρέχει να διαμορφώσετε το μέλλον σας. Δεν πρόκειται για τη διαγραφή της ιστορίας, αλλά για το να γίνετε ισχυρότεροι και σοφότεροι από τις εμπειρίες και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μαθήματα για να κάνετε επιλογές με αυτοσυγκέντρωση. Παρόλο που ορισμένες προκλήσεις που προκλήθηκαν από δυσμενή περιστατικά ή τραύματα μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητες, υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης.

Rhonda Freeman, Ph.D.

Αναφορές

Cabib S, Campus P, Conversi D, Orsini C, & Puglisi-Allegra S. (2020). Functional and Dysfunctional Neuroplasticity in Learning to Cope with Stress. Brain Sciences. ; 10(2):127. https://doi.org/10.3390/brainsci10020127

Cramer, S., Sur, M., Dobkin, B., O’Brien, C et al (2011). Harnessing neuroplasticity for clinical applications, Brain, Volume 134, Issue 6, June, Pages 1591–1609, https://doi.org/10.1093/brain/awr039

Cui J, Li M, Wei Y, Li H, He X, & Qin D et al (2022). Inhalation Aromatherapy via Brain-Targeted Nasal Delivery: Natural Volatiles or Essential Oils on Mood Disorders. Front Pharmacol. Apr 12;13:860043. doi: 10.3389/fphar.2022.860043.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση