5 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη της κοινωνικής σύνδεσης

Oι άνθρωποι με μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που είναι απομονωμένοι.

5 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη της κοινωνικής σύνδεσης

Χρυσή Μπέρου | Αποσπάσματα από την Σοφία του Qigong

Φανταστείτε να κάθεστε στο αγαπημένο σας καφέ και να γελάτε με φίλους. Αυτή η χαρά… αυτή η αγάπη… Είναι απίστευτη, έτσι δεν είναι; Αυτό το συναίσθημα όταν φεύγεις από μια συγκέντρωση, και απλά λάμπεις, γεμάτη ενέργεια; Αυτό δεν είναι απλώς κάτι ωραίο – είναι απαραίτητο. Είναι ένα άρωμα για την ψυχή σου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κοινωνική σύνδεση έχει διακοπεί για πολλούς ανθρώπους. Ξεκίνησε με την πανδημία και τώρα βρισκόμαστε στη δική μας επιδημία μοναξιάς.

Advertisment

Μπορεί να σκέφτεστε, «Ναι, η ζωή ήταν λίγο μοναχική τελευταία». Και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε σε καθημερινές λίστες υποχρεώσεων και να αφήσετε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις να ξεφύγουν από το ραντάρ. (Ειδικά μετά την πανδημία.) Αλλά είμαστε φτιαγμένοι για σύνδεση: για να ανταλλάσσουμε ιστορίες, να μοιραζόμαστε χαμόγελα και ακόμη και να κλαίμε μαζί.

Τώρα, όποιος δεν ζει κάτω από έναν βράχο τα τελευταία 10 χρόνια ξέρει πόσο σημαντική είναι η κοινωνική σύνδεση. Αλλά λίγοι καταλαβαίνουν πόσο επουλωτικό και θρεπτικό —και πιθανώς σωτήριο— είναι. Έτσι, σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε πέντε λόγους που υποστηρίζονται από την επιστήμη, για να αυξήσουμε την κοινωνική σύνδεση. (Μερικοί μπορεί να σας εκπλήξουν!).


Η Χρυσή Μπέρου διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πιστοποίηση για τη διδασκαλία του Zhineng Qigong. Δείτε περισσότερα εδώ


Αυξημένη μακροζωία

Σύμφωνα με το Psychology Today:

Advertisment

«Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που είναι πιο απομονωμένοι, και αυτό ισχύει ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το συνολικό επίπεδο υγείας σας».

Μειωμένο στρες

Σε μια μελέτη του 2020 στο British Journal of Health Psychology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κοινωνική διασύνδεση κατά την περίοδο του lockdown συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτού στρες.

Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Η Dr. Beverly Brummet διεξήγαγε μια μελέτη το 2001 σχετικά με τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο (ΣΝ). Στα ευρήματά της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των ενηλίκων με ΣΝ, οι κοινωνικά απομονωμένοι είχαν κίνδυνο επακόλουθου καρδιακού θανάτου 2,4 φορές μεγαλύτερο από τους πιο κοινωνικά συνδεδεμένους συνομηλίκους τους.

Ενισχυμένη ανοσία

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε έρευνα στο Annual Review of Public Health, μια ανασκόπηση 35 ετών πειραματικών μελετών πρόκλησης ιών έδειξε ότι «Τα άτομα με μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση (κοινωνικά δίκτυα, κοινωνική υποστήριξη) είναι λιγότερο ευαίσθητα σε λοιμώδεις ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού».

Μειωμένος κίνδυνος γνωστικής παρακμής

Σε μια μελέτη του 2007 στο Journal of the American Medical Association (JAMA), ο Dr. Robert S. Wilson et al. μελέτησε τις επιπτώσεις της μοναξιάς σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τη μελέτη, «Συνολικά 823 ηλικιωμένα άτομα χωρίς άνοια κατά την εγγραφή τους προσλήφθηκαν από εγκαταστάσεις ηλικιωμένων μέσα και γύρω από το Σικάγο, Ιλλινόις. «Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 76 άτομα ανέπτυξαν κλινική AD. Ο κίνδυνος AD ήταν υπερδιπλασιασμένος στα μοναχικά άτομα (βαθμολογία 3,2, 90ο εκατοστημόριο) σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν μόνοι».

Η κοινωνική σύνδεση δεν είναι πραγματικά προαιρετική για τους ανθρώπους. Το χρειαζόμαστε για να ζήσουμε μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Η Χρυσή Μπέρου διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πιστοποίηση για τη διδασκαλία του Zhineng Qigong. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση