,

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Υποδέχθηκε το κοινό μετά από 22 και πλέον αιώνες!

Κατάμεστο το αρχαίο θέατρο της Λάρισας στην πρώτη μουσική παράσταση μετά από 22 και πλέον αιώνες.

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Υποδέχθηκε το κοινό μετά από 22 και πλέον αιώνες!

Πριν από πολύ καιρό, υπήρχε ένας ιδιαίτερος χώρος που ονομαζόταν αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαν μια μουσική παράσταση εκεί. Αλλά μια μέρα, πολύς κόσμος ήρθε για να παρακολουθήσει την πρώτη μουσική παράσταση μετά από 22 αιώνες! Το θέατρο ήταν εντελώς γεμάτο και όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι.

Μετά από πολλά χρόνια επισκευής και βελτίωσης, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας παραχωρείται πλέον στους ανθρώπους που μένουν εκεί. Είναι έτοιμο και έτοιμο για χρήση και απόλαυση από όλους στην πόλη.

Advertisment

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδειξε στους Λαρισαίους ένα πολύ παλιό μνημείο που επισκευάστηκε και φτιάχτηκε για να φαίνεται ξανά ωραίο. Ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος που το είδε γιατί είναι πάνω από 22 αιώνες ζωής, πράγμα που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την πρόοδο του έργου για τη στερέωση ενός σημαντικού μνημείου. Είπε ότι το μνημείο έχει αποκαλυφθεί και προστατευθεί πολύ καλά από μια ομάδα που ονομάζεται Υπουργείο Πολιτισμού και Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Άρχισαν να το φτιάχνουν το 2002 για να φαίνεται όπως πριν από πολύ καιρό. Η Λίνα παρακολουθεί στενά το έργο και είναι χαρούμενη γιατί συνεργάστηκαν για να λύσουν προβλήματα και παρεξηγήσεις.

Ο υπουργός είπε ότι μερικές φορές χρειάζεται πολύς χρόνος για να επισκευαστούν παλιά κτίρια και μνημεία γιατί απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Μερικές από τις καθυστερήσεις ήταν απαραίτητες, αλλά όχι όλες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζονται πιο γρήγορα για την αποκατάσταση ενός θεάτρου στη Λάρισα. Έχουν ήδη ολοκληρώσει την αποκατάσταση μέρους του και μέχρι τις αρχές του 2024 θα ολοκληρώσουν το υπόλοιπο και θα το κάνουν προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία. Απομένει ακόμη λίγη δουλειά για το αμφιθέατρο και τους τοίχους, αλλά θα το κάνουν μόλις ολοκληρώσουν την αγορά της γης που χρειάζονται και πάρουν περισσότερα χρήματα για το έργο.

Advertisment

Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε για το παρελθόν του θεάτρου και γιατί αποφάσισαν να γίνει η εκδήλωση τώρα και όχι αργότερα όταν όλα θα έχουν τελειώσει. Η κυρία Μενδώνη είπε ότι πολύς κόσμος στη Λάρισα περίμενε καιρό να απολαύσει το θέατρο, παρόλο που υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Υποδέχθηκε το κοινό μετά από 22 και πλέον αιώνες! Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Υποδέχθηκε το κοινό μετά από 22 και πλέον αιώνες!

«Άλλωστε, η αποκατάσταση του κοίλου του θεάτρου έχει ολοκληρωθεί και μπορεί πλέον να φιλοξενήσει όλους εμάς, θεατές πλέον, στα αποκατεστημένα εδώλιά του, ενώ πριν χρειαζόταν να τοποθετηθούν καρέκλες στην ορχήστρα. Κάτι που ήταν τελείως αδόκιμο και προσβλητικό, μερικές φορές», τόνισε η Λ. Μενδώνη η οποία ευχαρίστησε, «από καρδιάς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Μαζί σχεδιάσαμε το έργο και βρήκαμε τους αναγκαίους πόρους, μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) της Θεσσαλίας, από εθνικούς πόρους της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στη Σταυρούλα Σδρόλια, την Έφορο Αρχαιοτήτων, και στο πρόσωπό της σε όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, που για χρόνια ολόκληρα με πολύ μεγάλη αφοσίωση, μεράκι, διάθεση, χωρίς να σκεφτούν πόνο και κόπο, δούλεψαν ώρες ατέλειωτες, για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα -αλλά και που θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να αποδώσουν ακόμα περισσότερα πράγματα, στο θέατρο, στον περιβάλλοντα χώρο του στη Λάρισα».

«Ο χώρος είναι ήδη λειτουργικός και η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την απόδοση του μνημείου και την έναρξη της χρήσης του. Αποτελεί ένα ορόσημο που με αδημονία περίμεναν οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι. Τίποτε δεν εμποδίζει τη συνύπαρξη των εργασιών που απομένει να γίνουν με την ενδεδειγμένη -για τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του μνημείου- και την ποιοτική χρήση του», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Υποδέχθηκε το κοινό μετά από 22 και πλέον αιώνες!

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση