, ,

Οι επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει η υπερκατανάλωση ζάχαρης τη μαμά και το έμβρυο;

Οι επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνη

Τα περισσότερα γλυκά τρόφιμα και ποτά περιέχουν ένα είδος ζάχαρης που ονομάζεται σακχαρόζη. Όταν τρώμε σακχαρόζη, μας δίνει μια έκρηξη ενέργειας και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας. Το σώμα μας στη συνέχεια παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στην απορρόφηση της ζάχαρης. Αλλά μετά από λίγο, αντί να νιώθουμε χαρούμενοι και ενεργητικοί, αρχίζουμε να νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Πόση ζάχαρη μπορείτε να έχετε ενώ είστε έγκυος;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι μια έγκυος δεν πρέπει να έχει πάνω από το 5% των ημερήσιων θερμίδων της από ζάχαρη. Πρόκειται για περίπου 30 γραμμάρια ζάχαρης, που είναι ίδια με επτά κουταλάκια του γλυκού.

Advertisment

Δεν είναι κακό να έχετε λίγη ζάχαρη όταν είστε έγκυος, αλλά καλό είναι να μην έχετε πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας τόσο της μαμάς όσο και του μωρού.

Αυτό καθιστά πιο πιθανό το παιδί να έχει προβλήματα με το υπερβολικό βάρος καθώς μεγαλώνει.

Μια ομάδα μαμάδων και των παιδιών τους μελετήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρέασε το βάρος των παιδιών αργότερα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που έπιναν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά που ήταν υπέρβαρα μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για κάθε επιπλέον ζαχαρούχο ποτό που έπινε μια μαμά κάθε μέρα, το παιδί της έπαιρνε λίγο περισσότερο λίπος.

Advertisment

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στα παιδιά

Μια μελέτη το 2017 διαπίστωσε ότι όταν οι μαμάδες τρώνε πολύ ζάχαρη ενώ είναι έγκυες, τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα και αλλεργίες όταν μεγαλώσουν. Οι ερευνητές ρώτησαν 9.000 μαμάδες σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και εξέτασαν τα παιδιά τους για αλλεργίες και άσθμα όταν ήταν 7 ετών. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικής ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των αλλεργιών και του άσθματος που έχουν τα παιδιά αργότερα στη ζωή τους.

Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να βλάψει τον πλακούντα και το πώς μεγαλώνει ένα μωρό μέσα στη μαμά

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις εξέτασαν πώς η κατανάλωση πολλής ποσότητας ενός συγκεκριμένου τύπου ζάχαρης που ονομάζεται φρουκτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρέασε τόσο τα ποντίκια όσο και τους ανθρώπους. Η φρουκτόζη είναι διαφορετική από τα άλλα σάκχαρα και μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν πολλή φρουκτόζη είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται ουρικό οξύ και μιας άλλης ουσίας που ονομάζεται τριγλυκερίδια στο σώμα τους. Είχαν επίσης μικρότερα μωρά και μεγαλύτερους πλακούντες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στα μωρά αργότερα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έκαναν μια παρόμοια μελέτη σε μια μικρή ομάδα γυναικών και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.

Προσπαθήστε να μην τρώτε τροφές που έχουν αφαιρέσει όλα τα καλά πράγματα

Αν μαζεύετε συχνά πατατάκια αντί για σοκολάτα, δεν είναι καλύτερο για το σώμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο τα πατατάκια όσο και η σοκολάτα διασπώνται σε σάκχαρα στο σώμα σας. Μια μελέτη το 2017 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά που ήταν υπέρβαρα μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης πολύ συχνά μπορεί να κάνει πιο πιθανό για τις έγκυες μητέρες να εμφανίσουν έναν τύπο διαβήτη και μια κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία.

Με πληροφορίες από www.mothersblog.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι συμβαίνει όταν κάνουμε «κρακ» στα δάχτυλά μας; Είναι επικίνδυνο για τις αρθρώσεις; (βίντεο)
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση