,

Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Έρευνα του Guardian διαπίστωσε ότι το 98% των Ευρωπαίων αναπνέουν εξαιρετικά επιβλαβή μολυσμένο αέρα.

Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μια μελέτη από τον Guardian ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη αναπνέουν αέρα που είναι πολύ βρώμικο και μπορεί να τους κάνει να αρρωστήσουν. Αυτός ο βρώμικος αέρας προκαλεί πολλούς θανάτους κάθε χρόνο, περίπου 400.000. Υπάρχουν όμως κάποια μέρη στην Ελλάδα όπου ο αέρας είναι καθαρός και υγιής. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν εξαιτίας του βρώμικου αέρα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν αέρα που δεν είναι ασφαλής και μπορεί να τους κάνει να αρρωστήσουν. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν σε μέρη με πραγματικά βρώμικο αέρα που μπορεί να τους κάνει να αρρωστήσουν.

Ο αέρας έχει μικροσκοπικά σωματίδια που είναι πραγματικά επιβλαβή για την υγεία μας και οι ποσότητες αυτών των σωματιδίων είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι οι ειδικοί λένε ότι είναι ασφαλές. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ζουν σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη ρύπανση, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που προτείνει ο ΠΟΥ. Σε μια χώρα που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, πολλοί άνθρωποι ζουν σε μέρη όπου ο αέρας είναι πολύ βρώμικος. Αυτή η βρωμιά στον αέρα ονομάζεται αερολύματα μικρής διαμέτρου και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που θεωρείται ασφαλής από μια ομάδα που ονομάζεται ΠΟΥ. Μικροσκοπικά σωματίδια που είναι πολύ μικρά για να τα δούμε με τα μάτια μας βρίσκονται στον αέρα.

Advertisment

Μετρώνται σε μια ειδική μονάδα που ονομάζεται μικρόμετρα, η οποία είναι μια πολύ μικρή μέτρηση. Αυτά τα σωματίδια παράγονται κυρίως όταν καίμε πράγματα όπως αέριο ή άνθρακας. Μερικά από αυτά μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας μέσω των πνευμόνων μας και μπορεί να κάνουν τα όργανά μας να μην λειτουργούν καλά. Υπάρχουν τέσσερα μέρη της Βόρειας Μακεδονίας όπου ο αέρας είναι πραγματικά βρώμικος και είναι έξι φορές χειρότερος από αυτό που θεωρείται ασφαλές. Αυτό περιλαμβάνει την κύρια πόλη που ονομάζεται Σκόπια, η οποία είναι η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη όσον αφορά τον αέρα που αναπνέουμε. Στην Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει περισσότερη ρύπανση από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη. Αλλά στην Ιταλία, μόνο οι άνθρωποι που ζουν στην κοιλάδα του Πάδου εκτίθενται σε επίπεδα ρύπανσης που είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Ο Guardian συνεργάστηκε με ειδικούς σε θέματα ρύπανσης για να φτιάξει έναν ειδικό χάρτη που δείχνει ποια μέρη στην Ευρώπη έχουν τη μεγαλύτερη ρύπανση. Χρησιμοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται PM2,5 για να το καταλάβουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κανόνες σχετικά με το πόση ρύπανση είναι ασφαλής για τους ανθρώπους να αναπνέουν. Λένε ότι η ποσότητα ενός συγκεκριμένου είδους ρύπανσης που ονομάζεται PM2,5 δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5 μικρογραμμάρια σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 2% των ανθρώπων στην Ευρώπη ζουν σε περιοχές με αυτή την ασφαλή ποσότητα ρύπανσης. Αυτό το είδος ρύπανσης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν και ακόμη και να προκαλέσει θάνατο. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης από PM2,5. Ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος που μελετά πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον αέρα που αναπνέουμε. Αυτός και η ομάδα του εξέτασαν πολλές πληροφορίες και διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν αέρα που δεν είναι καλός για το σώμα μας.
download

Advertisment

Air polution in Europe
byu/therealcup_1 inMapPorn

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση