,

Απόφαση – σταθμός: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή οχήματος αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιτρέπεται πλέον να μην αποζημιώνουν άτομα των οποίων τα αυτοκίνητα έχουν κλαπεί.

Απόφαση - σταθμός για τις ασφαλιστικές: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή οχήματος αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιτρέπεται πλέον να μην αποζημιώνουν άτομα των οποίων τα αυτοκίνητα έχουν κλαπεί, εάν το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε επικίνδυνο μέρος. Εάν δεν υπάρχουν φώτα και ο χώρος είναι άδειος χωρίς άτομα ή αυτοκίνητα και το αυτοκίνητο δεν έχει συναγερμό, τότε πρόκειται για αμέλεια του ιδιοκτήτη. Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι εάν κάτι που κατέχετε κλαπεί και έχετε ασφάλεια για αυτό, η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να σας δώσει τα χρήματα που υποσχέθηκαν να σας δώσουν.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι λαμβάνουν ασφάλιση για πράγματα όπως αυτοκίνητα για να προστατεύονται από τον κίνδυνο κλοπής τους. Αλλά, εάν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου κάνει κάτι απρόσεκτο που οδηγεί στην κλοπή, η ασφαλιστική εταιρεία δεν χρειάζεται να του δώσει χρήματα για να καλύψει την απώλεια.

Advertisment

Ένα πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής αυτής της απόφασης, αποτελεί η περίπτωση ενός επιχειρηματία που είχε ασφαλίσει το όχημά του μάρκας BMW M3. Ένα βράδυ, αφού τελείωσε τη δουλειά στην επιχείρηση εστίασης που κατέχει, ο επιχειρηματίας άφησε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και πήγε σπίτι του με ένα άλλο αυτοκίνητο που ανήκε στην εταιρεία του.

Μετά από λίγο πήγαν και οι υπάλληλοι στα σπίτια τους και η επιχείρηση έκλεισε. Η επιχείρηση βρίσκεται αρκετά μακριά από την κοντινότερη πόλη, περίπου 1.270 μέτρα. Δεν υπάρχουν άλλα καταστήματα ή σπίτια κοντά. Ο χώρος στάθμευσης δεν έχει φράχτη, φύλακες, φώτα ή κάμερες. Εκτός από το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη, δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ. Το μέρος όπου βρίσκεται η επιχείρηση δεν έχει πολύ κόσμο που περπατά ή πολλά αυτοκίνητα που περνούν.

Το επόμενο πρωί ο επιχειρηματίας είδε ότι το αυτοκίνητό του είχε κλαπεί και πήγε στην αστυνομία.

Advertisment

Η εταιρεία είπε ότι δεν θα έδινε χρήματα στο άτομο επειδή θεώρησε ότι ήταν δικό του λάθος που έκλεψαν το αυτοκίνητο. Έτσι το άτομο πήγε στο δικαστήριο και ζήτησε από την εταιρεία να του δώσει τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε για το κλεμμένο αυτοκίνητό του.

Στο Εφετείο ο επιχειρηματίας δεν κέρδισε τον αγώνα γιατί κρίθηκε ότι υπήρχε «βαριά αμέλεια» εκ μέρους του και γι’ αυτό έκλεψαν το αυτοκίνητο.

Το δικαστήριο είπε ότι το άτομο που κατείχε το αυτοκίνητο γνώριζε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα κλοπής επειδή είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Οι δικαστές λένε ότι όλα στην περιοχή εκείνη την ώρα διευκόλυναν κάποιον να κλέψει το αυτοκίνητο. Ήταν σκοτεινά και το πάρκινγκ άδειο, κάτι που «διευκόλυνε» τους δράστες να πάρουν το αυτοκίνητο χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

«Βαριά αμέλεια» σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν φρόντισε αρκετά το αυτοκίνητό του, παρόλο που θα μπορούσε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η απρόσεκτη συμπεριφορά του προκάλεσε άμεσα την κλοπή του αυτοκινήτου του, παρόλο που συνέβη.

Ο επιχειρηματίας ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να αλλάξει την απόφαση που ελήφθη σε βάρος του. Είπε ότι οι λόγοι της απόφασης ήταν ασαφείς, δεν επαρκούσαν και δεν είχαν νόημα. Όμως οι δικαστές αρνήθηκαν το αίτημά του και κράτησαν την ίδια απόφαση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση