Γιατί το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Γιατί το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάθεση και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Και είτε περπατάτε, είτε τρέχετε, είτε σκάβετε τα ζιζάνια του κήπου, η παραμονή στο ύπαιθρο συνταγογραφείται όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση της ευεξίας των ανθρώπων.

Αν έχετε νιώσει ποτέ καλύτερα μετά από μια βόλτα, θα ξέρετε ότι το να περνάτε χρόνο έξω -ιδιαίτερα σε χώρους πρασίνου- είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία και την ευτυχία σας.

Advertisment

“Το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι μια πλήρης αισθητηριακή εμπειρία, η οποία μας αγκυροβολεί στην παρούσα στιγμή και μας βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι, γειωμένοι και μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου από εμάς τους ίδιους”, λέει ο Lee Chambers, περιβαλλοντικός ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας.

“Αποκομίζουμε τα οφέλη του ηλιακού φωτός, τιμώντας τον κιρκάδιο ρυθμό μας και διεγείροντας την έκκριση σεροτονίνης. Βρισκόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, είναι πιθανό να κινούμαστε, γεγονός που έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεσή μας”, λέει. “Είναι επίσης πιθανό να αλληλεπιδρούμε με ένα φυσικό περιβάλλον και να μην βομβαρδιζόμαστε με ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να μας δώσουν ευχάριστα βιοφιλικά μοτίβα και χρώματα για να επικεντρωθούμε”.

Γιατί μας κάνει τόσο καλό το να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους;

Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσφορία και στην τόνωση της διάθεσής μας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η απλή παραμονή σε έναν χώρο πρασίνου και η επανασύνδεση με τη φύση μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας.

Advertisment

Το 2022, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας περίπατος μιας ώρας στη φύση μειώνει το στρες περισσότερο από ό,τι το περπάτημα μιας ώρας στην πόλη1. Μια μελέτη του 2018 από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η έκθεση στα δέντρα, στον ουρανό και στο κελάηδισμα των πουλιών είναι ευεργετική για την ψυχολογική μας υγεία2. Και δεν χρειάζεται ούτε πολύς χρόνος για να αποκομίσετε τα οφέλη της υπαίθρου. Το 2020, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσαν ότι μόλις 10 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε τις επιπτώσεις τόσο του σωματικού όσο και του ψυχικού στρες3.

Στην πραγματικότητα, η παραμονή στην ύπαιθρο μας κάνει τόσο καλό που η αρχαία ιαπωνική παράδοση του “λουτρού στο δάσος” έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Γνωστή στην Ιαπωνία ως shinrin yoku, αυτή η απλή μέθοδος της ηρεμίας και της ησυχίας ανάμεσα στα δέντρα, της παρατήρησης της φύσης γύρω σας και της βαθιάς αναπνοής μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε με φυσικό τρόπο.

Υπάρχουν επίσης ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η κηπουρική είναι ιδιαίτερα θεραπευτική, καθώς συνδυάζει τη σωματική δραστηριότητα με την έκθεση στο φως του ήλιου και τη φύση4.

Μια στιγμή ηρεμίας

“Οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ότι το να βρισκόμαστε έξω απλώς μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι, και γνωρίζουμε ότι η μείωση του στρες έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία”, λέει η Sally Brown, εγγεγραμμένη θεραπεύτρια στο BACP. “Άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι τα δέντρα απελευθερώνουν συγκεκριμένα φυτονοσίδια – χημικές ουσίες που εκπέμπουν τα φυτά στον αέρα – τα οποία όταν τα εισπνέουμε έχουν παρόμοια επίδραση με την αρωματοθεραπεία στο σώμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

“Μπορεί επίσης να υπάρχει μια επίδραση της ενσυνειδητότητας – ίσως είναι πιο πιθανό να δώσουμε προσοχή στο περιβάλλον μας όταν βρισκόμαστε κάπου πράσινα και ευχάριστα που απομακρύνει την προσοχή μας για λίγο από τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας”.

Ακόμη και η πράξη της μετακίνησης από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο – και η εμπειρία του καθαρού αέρα – μπορεί να έχει συμβολική σημασία για εμάς, λέει η Alivia Rose, ψυχοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας. Ουσιαστικά, εξηγεί, το να βρισκόμαστε έξω μας επιτρέπει να απομακρυνθούμε από τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, όταν βλέπουμε τον ευρύτερο κόσμο.

“Μας βοηθά να βγούμε από την εσωτερική συναισθηματική και υπερβολικά σκεπτόμενη ψυχική μας ζωή, συνδέοντάς μας περισσότερο με το σώμα μας”, λέει. “Μας βοηθά να αλλάξουμε την προοπτική και την αίσθηση της ευεξίας μας, με τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος κόσμος εδώ έξω – μεγαλύτερος από τον εσωτερικό, πιο δύσκολο κόσμο μας. Βοηθά στην αλλαγή της ενδοσκόπησής μας”.

Πώς να περνάτε περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο

Δεν έχουν όλοι πρόσβαση στον δικό τους ιδιωτικό κήπο για να τον απολαύσουν, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω.

Δοκιμάστε την κηπουρική

Η κηπουρική μας κάνει καλό για πολλούς λόγους. Πρώτον, η κηπουρική είναι μια βαθιά προσεκτική δραστηριότητα που απαιτεί να συγκεντρωθούμε και να είμαστε στη στιγμή, επιτρέποντάς μας να αφήσουμε τις ανησυχίες και το άγχος. Η καλλιέργεια φυτών είναι επίσης μια δημιουργική διέξοδος που προσφέρει επίσης ικανοποίηση. Το να βλέπεις έναν σπόρο να μεγαλώνει σε λουλούδι ή ένα φυτό που φέρνει λαχανικά είναι ικανοποιητικό και ικανοποιητικό, είτε στον δικό σου πίσω κήπο ή στον κοινοτικό κήπο, είτε βρωμίζοντας τα χέρια σου γεμίζοντας μερικά παραθυρόφυλλα.

“Σύμφωνα με την υπόθεση της βιοφιλίας, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί φυσικά να περνούν χρόνο σε χώρους πρασίνου, ώστε να λειτουργούμε καλύτερα κοντά στη φύση”, λέει ο Brown. “Η κηπουρική σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στη φύση με φυσικό τρόπο. Είναι ίσως η απόλυτη δραστηριότητα “γείωσης”. Αισθάνεσαι επίσης σαν ένας ασφαλής χώρος για να βρίσκεσαι έξω, ειδικά αν είσαι μόνος σου, αφαιρώντας κάθε άγχος για το ποιον μπορεί να συναντήσεις, τι πρέπει να φορέσεις ή πώς θα δείχνεις”.

Αν δεν έχετε δικό σας κήπο, σκεφτείτε να ενταχθείτε στους περίπου 300.000 κατόχους οικοπέδων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο – ενώ το ενδιαφέρον και οι λίστες αναμονής έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά την πανδημία, το ενοίκιο είναι φθηνό και είναι διαθέσιμα με αρκετά σύντομες αναμονές σε ορισμένα μέρη της χώρας. Και βέβαια έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα της ένταξης σε μια ομάδα ομοϊδεατών ενθουσιωδών που συχνά συμβάλλουν σε ένα πραγματικό κοινοτικό πνεύμα.

Περπατήστε

Το περπάτημα σε ένα καταπράσινο πάρκο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε και να αποκτήσετε τα οφέλη της παραμονής στην ύπαιθρο. Αναζητήστε κοντινές διαδρομές που σας οδηγούν μέσα από χώρους πρασίνου, λουλούδια και δέντρα και προσπαθήστε να μείνετε στη στιγμή καθώς περιπλανιέστε. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στο μεσημεριανό σας διάλειμμα μπορεί να είναι αρκετός για να τονώσει τη διάθεσή σας.

Το να ζει κανείς κοντά στη φύση και να περνάει χρόνο έξω έχει σημαντικά και εκτεταμένα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόωρου θανάτου, άγχους και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ακόμη ότι οι χώροι πρασίνου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών.

Αναφορές

1. Sudimac et al: How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in nature.

2. Mechelli et al: Study suggests exposure to trees, the sky and birdsong in cities beneficial for mental wellbeing.

3. Meredith et al: Spending time in nature reduces stress.

4. Thompson: Gardening for health: a regular dose of gardening.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση