,

Kρίσεις πανικού – Αγοραφοβία: Γιατί μπορούν να γίνουν ο εφιάλτης των διακοπών

Γιατί η αγοραφοβική συμπεριφορά αυξάνεται το καλοκαίρι.

Kρίσεις πανικού - Αγοραφοβία: Γιατί μπορούν να γίνουν ο εφιάλτης των διακοπών

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται με την ξαφνική εμφάνιση έντονου φόβου ή αίσθημα κακουχίας και χαρακτηρίζονται από μια σειρά σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων

Οι κρίσεις πανικού, ειδικά όταν είναι δομημένες ως διαταραχή πανικού, μπορεί να ενταθούν τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της αλλαγής της ρουτίνας κατα την περίοδο των διακοπών.

Advertisment

Κρίσεις πανικού: τι είναι και τι τις προκαλεί

Mια θλιβερή αλήθεια που γνωρίζουν όλοι όσοι υποφέρουν ή έχουν υποφέρει απο κρίσεις πανικού , είναι οτι το πρώτο επεισόδιο δεν ξεχνιέται ποτέ.

Αυτό το συμβάν, στο οποίο οι ασθενείς βιώνουν έναν έντονο φόβο ότι θα πεθάνουν ή ότι θα χάσουν τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού τους, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια συνεχή κατάσταση εγρήγορσης και αγωνίας που συνδέεται με τον φόβο ότι ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να επαναληφθεί, το λεγόμενο ‘Fear of Fear’.

Πώς νιώθετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού

Ο κοινός παρονομαστής των κρίσεων πανικού είναι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου, είτε του σώματος είτε του νου.
Οι εκδηλώσεις που αναπτύσσονται κατά την κρίση πανικού είναι τόσο σωματικές όσο και γνωστικές.

Advertisment

Έτσι, τα ψυχικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν αδικαιολόγητο φόβο, νευρικότητα, αίσθημα ψυχικού μουδιάσματος και αντίληψη της μη πραγματικότητας σε σχέση με τον κόσμο γύρω. Δυσκολία να αντιληφθεί κανείς το σώμα του κανονικά και φόβος να πεθάνεις ή να τρελαθείς.

Το πιο συνηθισμένο από τα σωματικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι το αίσθημα έλλειψης αέρα το οποίο τροφοδοτεί τον φόβο του ασθενούς ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η έλλειψη αέρα μπορεί να συνοδεύεται από ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, γαστρικό πόνο, δυσεντερία, αίσθημα ζάλης, κρύο ρίγος ή επιταχυνόμενη εφίδρωση.

Κρίσεις πανικού και αγοραφοβία: Ποιος είναι ο σύνδεσμος;

Τα άτομα μετά την κρίση πανικού τείνουν να εφαρμόζουν μια σειρά από ιδανικά προστατευτικές συμπεριφορές, με στόχο να αποφύγουν να βρεθούν στα μέρη ή τις καταστάσεις όπου βίωσαν το πρώτο επεισόδιο , αλλά αυτή η στρατηγική είναι εξαιρετικά παθολογική και οδηγεί σε σοβαρή στέρηση ελευθερίας.

Η αγοραφοβική συμπεριφορά (αποφυγή) είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της «Πορείας Πανικού».

Συγκεκριμένα, η πλήρης μοναξιά, είτε στο σπίτι είτε έξω, αλλά και το να βρίσκεσαι σε μέρη με πολύ κόσμο, π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς ή μια συναυλία, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Ακόμη και κλειστά μέρη από τα οποία δεν είναι δυνατή η μετακίνηση, όπως αεροπλάνο ή τρένο ή ανελκυστήρας, μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον αγοραφοβικό ασθενή.

Γιατί η αγοραφοβική συμπεριφορά αυξάνεται το καλοκαίρι

Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα ταξίδια με μέσα μεταφοράς όπως πλοία, αεροπλάνα, τρένα και η απουσία οδών διαφυγής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιβαρύνουν την κατάσταση του ασθενούς.

Όλες οι καταστάσεις, αυτές, που κανονικά θα απέφευγαν οι πάσχοντες από αγοραφοβία και που, αντ’ αυτού, συχνά αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν λόγω οικογενειακών αναγκών ή να νιώθουν «φυσιολογικοί».

Ο φόβος του να είναι κανείς μακριά από το σπίτι του, από τις δικές του αναφορές, από τα νοσοκομεία της πόλης του, είναι επίσης ένα άγχος που βιώνουν πολλοί πάσχοντες από αυτά τα προβλήματα όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν διακοπές.

Οι διακοπές μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικό εφιάλτη

Προσθέστε σε αυτό τις υψηλές θερμοκρασίες: ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων άγχους, καθώς η ζέστη συχνά οδηγεί σε σωματικές αισθήσεις κόπωσης, αδυναμίας και την αντίληψη της «δύσπνοιας» – όλες οι αισθήσεις που προκαλούν πανικό.

Πώς να συμπεριφέρεστε παρουσία κρίσεων πανικού

Είναι απαραίτητο οι πάσχοντες από κρίση πανικού να συμβουλεύονται ειδικούς. Το να μάθετε για τον πανικό και πώς να τον διαχειρίζεστε, με ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε την ελευθερία σας και τη δυνατότητα να απολαύσετε πραγματικά τις διακοπές σας.
Χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά είναι απολύτως εφικτό.

Κρίση πανικού και αγοραφοβία: Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Πρόσφατη έρευνα  προτείνει ότι μια συνδυασμένη προσέγγιση, δηλαδή ψυχολογική και φαρμακολογική, είναι η προτιμώμενη θεραπευτική στρατηγική.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που έχει αναγνωριστεί ως η πιο αποτελεσματική μέχρι σήμερα.

Με απλά λόγια, είναι ένα συγκεκριμένο είδος μαθήματος στο οποίο ο ασθενής, με τη βοήθεια του θεραπευτή, μαθαίνει μια σειρά τεχνικών για να αλλάξει τα δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς του.

Είναι μια θεραπεία που συνήθως διαρκεί σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, από 4 μήνες έως ένα χρόνο.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά κρίσιμο είναι να υπάρχει ακριβής και έγκαιρη αξιολόγηση της μεμονωμένης περίπτωσης.

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε συμπτώματα που μπορούν να αναχθούν σε διαταραχή πανικού ή αγοραφοβία, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα, συχνά υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι αρκεί να αποφεύγονται καταστάσεις ή πλαίσια που ευνοούν την εκδήλωση κρίσεων πανικού για να επιλυθούν. Στην πραγματικότητα, όπως είπαμε, οι αγχώδεις διαταραχές ενισχύονται από αυτές τις συμπεριφορές και αυτό του «κρατώντας τον πανικό μακριά» είναι απλώς μια ψευδαίσθηση.

Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και, με την υποστήριξη ενός θεραπευτή, να μάθετε πώς να το διαχειρίζεστε και να το αντιμετωπίζετε για να το ξεπεράσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση