, ,

Παγωμένο τσάι Μελισσόχορτο για ηρεμία και μακροζωία | Ιδιότητες και συνταγή για αφέψημα

Σήμερα, το μελισσόχορτο εξακολουθεί να είναι σημαντικό στην παραδοσιακή ιατρική, ειδικά για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών.

Μελισσόχορτο: Το βότανο της ηρεμίας και της μακροζωίας | Ιδιότητες και συνταγή για αφέψημα

Το μελισσόχορτο, γνωστό και ως Melissa officinalis, είναι ένα αρωματικό φυτό με ενδιαφέροντες θεραπευτικές ιδιότητες. Αποτελεί μέρος της παραδοσιακής βοτανοθεραπείας εδώ και αιώνες και έχει κερδίσει την φήμη του ως πανάκεια για πολλές ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι μελισσόχορτου για ηρεμία και μακροζωία, καθώς και τις ιδιότητές του που το καθιστούν τόσο ιδιαίτερο.

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό ότι το  έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους από την αρχαιότητα. Στη μεσαιωνική Ευρώπη, το φυτό συχνά ετίθετο στο κρεβάτι για να προωθήσει τον καλό ύπνο και να διώξει τα κακά πνεύματα. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μαγικές τελετές και ως μέρος αποσμητικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Advertisment

Στη φολκλόρ του μεσαιωνικού κόσμου, το μελισσόχορτο συχνά ήταν συνδεδεμένο με τη μαγεία της αγάπης και της ιατρικής. Σε κάποιες παραδόσεις, θεωρούνταν ως το “Ελιξίριο της Ζωής“, καθώς ήταν γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει τη διάρκεια ζωής και την ποιότητά της.

Στην αλχημεία και την παραδοσιακή ιατρική, το μελισσόχορτο θεωρούνταν ως μέσο για τη θεραπεία της ψυχικής αγωνίας, της κατάθλιψης και ακόμα και της υστερίας. Σε κάποια αποσπάσματα από τα αρχαία κείμενα, το μελισσόχορτο περιγράφεται ως “το φυτό που φέρνει χαρά” ή “το φυτό του καλού πνεύματος”.

Ιδιότητες του Μελισσόχορτου

Ηρεμία και Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες

Advertisment

Το μελισσόχορτο έχει αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές και φλεγμονωδούς του ιδιότητες, τις οποίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μακροζωία. Επιπλέον, το φυτό έχει και χαλαρωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ηρεμία και την καταπολέμηση του στρες.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το ιδανικό για την πρόληψη των κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Συνταγή για Παγωμένο Τσάι Μελισσόχορτο

Υλικά

  • 2 κ.σ. φύλλα μελισσόχορτου (φρέσκα ή στεγνά)
  • 1 λίτρο νερό
  • Πάγο
  • Μέλι ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικό)

Διαδικασία

  • Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και ρίξτε τα φύλλα μελισσόχορτου.
  • Αφήστε το  για 5-10 λεπτά.
  • Στραγγίστε τα φύλλα και αφήστε το να κρυώσει.
  • Προσθέστε πάγο και προαιρετικά μέλι ή άλλο γλυκαντικό.
  • Απολαύστε το παγωμένο τσάι σας!

Με τις χαλαρωτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το μελισσόχορτο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αλλά και να προαγάγετε την μακροζωία.

Διαβάστε επίσης: Τσάι του βουνού: Οι θαυμάσιες ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου

Πηγές

A Modern Herbal από την Maude Grieve
Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση