Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση

Οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι τόσο σπάνιες όσο πιστεύουμε.

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση

Οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι τόσο σπάνιες όσο πιστεύουμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε λεπτό, περίπου 44 άνθρωποι (πάνω από 23 εκατομμύρια ετησίως) αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Παρόλο που οι περισσότεροι αναρρώνουν σε λίγες μέρες χωρίς θεραπεία, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα προφύλαξης.

Η λέκτορας μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Primrose Freestone, αποκαλύπτει σε άρθρο της στο The Conversation ποιες είναι οι τροφές που αποφεύγει και πώς μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προτείνει να αποφεύγουμε:

Advertisment

Φαγητό σε εξωτερικούς χώρους

Αποφεύγει να τρώει σε εξωτερικούς χώρους, όπως πικνίκ ή μπάρμπεκιου, καθώς η ;eκθεση του φαγητού σε αέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Σημαντικό είναι να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά όταν χειριζόμαστε τρόφιμα και να προσέχουμε την υγιεινή, ειδικά όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες και τα προστατεύουμε από την έκθεση στη ζέστη, διότι τα μικρόβια μπορεί να αυξηθούν σημαντικά αν εκτεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30°C για πολλές ώρες. Όταν μαγειρεύουμε κρέας σε μπάρμπεκιου, είναι σημαντικό να το ψήσουμε καλά, και να χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του. Μια ειδικός συνιστά να μην καταναλώνουμε κρέας εάν η εσωτερική θερμοκρασία του δεν έχει φτάσει τουλάχιστον τους 70°C.

Μπουφέδες

Αν καταναλώνετε φαγητό από μπουφέ, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα τρόφιμα εκεί μπορούν να μολυνθούν από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που τα αγγίζουν ή βήχουν κοντά τους.

Advertisment

Τι μπορούμε να κάνουμε

Όταν ένας μπουφές είναι στρωμένος κατά τη στιγμή που ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ευπαθή τρόφιμα δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες, εκτός αν διατηρηθούν σκεπασμένα ή/και σε ψυγείο. Δυστυχώς, όταν ο μπουφές είναι ήδη στρωμένος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό βρίσκονται εκεί τα κρέατα, τα θαλασσινά, οι σαλάτες, τα επιδόρπια και τα φρούτα (εκτός αν ρωτήσουμε).

«Ειδικά σε ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτούς στα πρωινά των ξενοδοχείων, αποφεύγω να επιλέγω φαγητό που είναι χλιαρό, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 60°C. Εάν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του φαγητού, είναι σύνηθες να επιλέγει κανείς φρεσκοψημένο ψωμί και μαρμελάδα που είναι συσκευασμένη ατομικά».

Ωμά οστρακοειδή

Δεν καταναλώνει ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, λόγω του υψηλού κινδύνου συσσώρευσης βακτηρίων και ιών στο νερό που φιλτράρουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η Primrose Freestone μας συμβουλεύει να καταναλώνουμε μόνο καλά μαγειρεμένα οστρακοειδή, αφού η ζέστη είναι ικανή να σκοτώσει τα μικρόβια που μαζεύονται γύρω και μέσα σε αυτά.

Συσκευασμένες σαλάτες

Αναφέρει ότι τα συσκευασμένα σαλατικά μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Συστήνει να πλένουμε καλά τις σαλάτες πριν τις καταναλώσουμε και να τις φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να αποφύγουμε τυχόν ανησυχίες, οι περισσότερες συσκευασμένες σαλάτες είναι ασφαλείς, εφόσον τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο, τις πλύνετε καλά πριν τις καταναλώσετε (συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των έτοιμων για κατανάλωση) και τις καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Επιπλέον, παρέχει συμβουλές για την ασφαλή διατήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, όπως να διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα κρύα και σκεπασμένα, να ψήνουμε το κρέας καλά και να μην ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο ρύζι.

Μερικές έξτρα συμβουλές

1. Σχετικά με τα τρόφιμα που είναι ευπαθή, η προσέγγισή της είναι ξεκάθαρη. Προτιμά να ελέγχει την ημερομηνία λήξης και αν δει ότι η συσκευασία έχει φουσκώσει ή αν η όψη και η μυρωδιά του τροφίμου διαφέρουν από την αναμενόμενη, τότε το πετά. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.

2. Ένα πράγμα που αποφεύγει πλήρως είναι να ξαναζεστάνει μαγειρεμένο ρύζι. Αναφέρει ότι το ρύζι που έχει κρυώσει μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Αν και το μαγείρεμα σκοτώνει τα κύτταρα του, τα σπόρια επιβιώνουν. Συνεπώς, αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να εξελιχθούν σε βακτήρια που θα αυξηθούν γρήγορα.

3. Τέλος, δεν αισθάνεται άνετα να παίρνει “doggy bag,” δηλαδή πακέτο με τα περισσεύματα από εστιατόρια, καθώς συνήθως τα τρόφιμα αυτά έχουν παραμείνει στο τραπέζι ή στον μπουφέ για πάνω από δύο ώρες, και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
6 tips για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση