,

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι φυσικοί μας θεραπευτές

Δεν είναι τυχαίο που τα κατοικίδια ζώα, από γάτες και σκύλους μέχρι ινδικά χοιρίδια, καναρίνια και χάμστερ, θεωρούνται μέλη της οικογένειας. Αποτελούν πολύ περισσότερα

Δεν είναι τυχαίο που τα κατοικίδια ζώα, από γάτες και σκύλους μέχρι ινδικά χοιρίδια, καναρίνια και χάμστερ, θεωρούνται μέλη της οικογένειας. Αποτελούν πολύ περισσότερα από απλά ζώα που μας κρατούν συντροφιά – έχουν αποδειχθεί ότι είναι πραγματικοί “θεραπευτές” στο σπίτι, με μυριάδες ψυχολογικά και φυσιολογικά οφέλη.

Επίδραση στην Ψυχική Υγεία

Μείωση Στρες και Άγχους:

Ερευνες, όπως η μία δημοσιευμένη στο “Journal of Personality and Social Psychology,” έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της “ορμόνης του στρες”, και να αυξήσουν τα επίπεδα οξυτοκίνης, της “ορμόνης της αγάπης”.

Advertisment

Βελτίωση της Διάθεσης:

Μια άλλη έρευνα στο “Journal of Applied Psychology” προτείνει ότι η παρουσία ενός κατοικιδίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Advertisment

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NIO SERGIANNI (@nio_story)

Συμβολή στην Ψυχοθεραπεία:

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο “Frontiers in Psychology”, η ζωοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν επιπρόσθετο παράγοντα στην αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών όπως το PTSD.

Κοινωνικοποίηση και Προσαρμογή:

Μια έρευνα στο “PLOS ONE” έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν κατοικίδια ζώα, ειδικά σκύλους, είναι πιο κοινωνικοί, ενεργοί και αισθάνονται λιγότερο μοναξιά.

Συμβολή στην Ψυχοθεραπεία:

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο “Frontiers in Psychology”, η ζωοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν επιπρόσθετο παράγοντα στην αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών όπως το PTSD.

Κοινωνικοποίηση και Προσαρμογή:

Μια έρευνα στο “PLOS ONE” έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν κατοικίδια ζώα, ειδικά σκύλους, είναι πιο κοινωνικοί, ενεργοί και αισθάνονται λιγότερο μοναξιά.

Επίδραση στη Φυσική Υγεία

Καρδιοαγγειακά Οφέλη:

Σύμφωνα με το American Heart Association, η παρουσία ενός κατοικιδίου, ιδιαίτερα ενός σκύλου, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

Βελτίωση της Άσκησης και της Φυσικής Κατάστασης:

Ποιος δεν θα ήθελε επιπλέον χρόνο για περπάτημα ή παιχνίδι στο πάρκο; Οι σκύλοι μας προσφέρουν το τέλειο κίνητρο για καθημερινή άσκηση.

Επίδραση στην Πίεση:

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Hypertension Journal” παρουσίασε ότι άτομα με κατοικίδια είχαν σταθερότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε συγκρίσεις με τους μη ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Τα οφέλη στα παιδιά

Μείωση Αλλεργιών:

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Allergy and Clinical Immunology” κατέληξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με κατοικίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα.

Συναισθηματική Ανάπτυξη:

Μια έρευνα στο “Frontiers in Veterinary Science” παρουσίασε ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια συχνά αναπτύσσουν καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Φυσική Ενεργότητα:

Ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο “Pediatrics” ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, είναι πιο φυσικά ενεργά και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Κοινωνική Ανάπτυξη:

Ένα άρθρο στο “Child Development” επεσήμανε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι πιο κοινωνικά και έχουν καλύτερες δεξιότητες προσαρμογής.

Συνοψίζοντας, τα κατοικίδια ζώα δεν είναι απλά “προσθήκες” στη ζωή μας, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά στην ποιότητά της. Είναι οι αθρώπινοι φίλοι που δεν κρίνουν, που προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και που, όπως έχει αποδειχθεί, κάνουν καλό στην ψυχική και φυσική μας υγεία.

Αν δεν έχετε υιοθετήσει ένα, αξίζει να το κάνετε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση