Όμορφος Κόσμος

Τα 3 πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Ας μιλήσουμε για τα υπέροχα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, έναν προορισμό που κόβει την ανάσα και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για τρία χωριά που αποτελούν “must-see” καταστάσεις για τον κάθε ταξιδιώτη.

1. Δημητσάνα: Ο Παράδεισος των Ορειβατών

 Τα 3 πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Advertisment

Ισχυρό Σημείο

Είναι το κέντρο της ορειβασίας στην Ορεινή Αρκαδία, προσφέροντας ατελείωτες διαδρομές μέσα στη φύση.

Αν είσαι τύπος που λατρεύει την περιπέτεια και τη φύση, η Δημητσάνα είναι το ιδανικό χωριό. Εκτός από την ομορφιά του τοπίου, θα βρεις εξαιρετικά μονοπάτια για ορειβασία, αλλά και πολλές επιλογές για εναλλακτικό τουρισμό.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η Δημητσάνα έχει μια μακραίωνη ιστορία που ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το χωριό ήταν ένα από τα σημαντικά επαναστατικά κέντρα και στεγάζει μέχρι σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δημητσάνας. Το γεγονός αυτό το καθιστά προορισμό όχι μόνο για τους λάτρεις της φύσης αλλά και της ιστορίας.

Advertisment

Το Μουσείο Υδροκίνησης

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.

Το πρώτο κτίριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.

Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μετά την επίσκεψή σας εδώ, συνεχίστε την περιδιάβασή σας στο φαράγγι του Λούσιου.

Πότε να πάω

Η Δημητσάνα είναι από εκείνους τους προορισμούς που δεν κοιμούνται ποτέ – υπάρχει κάτι να κάνεις εδώ όλο το χρόνο!

Αν είσαι τύπος για χιόνι και χειμωνιάτικες δραστηριότητες, τότε η Δημητσάνα σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες τον χειμώνα. Το χωριό μεταμορφώνεται σε ένα χειμερινό παραμύθι με τα λευκά τοπία. Σκι, τζάκι και ζεστός καφές – τι περισσότερο να θέλεις;

Εάν πάλι η ορειβασία και οι πεζοπορίες είναι το δικό σου πράγμα, τότε η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές. Οι μέρες είναι αρκετά ζεστές για να απολαύσεις τη φύση, ενώ το κλίμα είναι πιο ανεκτό σε σχέση με το καυτό καλοκαίρι.

Καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει “λάθος” στιγμή για να πας Δημητσάνα!

2. Στεμνίτσα: Το Χωριό των Ξύλινων Σπιτιών

 Τα 3 πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Ισχυρό Σημείο

Αρχιτεκτονική κληρονομιά και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Η Στεμνίτσα είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της σπίτια και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την παράδοση της Αρκαδίας από κοντά, να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα και να εξερευνήσετε την περιοχή.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η Στεμνίτσα, αν και είναι γνωστή για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, έχει επίσης μια πλούσια ιστορία. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Στεμνίτσα αποτελούσε ένα κέντρο εκπαίδευσης με το Σχολείο της Στεμνίτσας, ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής. Αυτό δείχνει πως το χωριό ήταν και παραμένει ένας τόπος πολιτισμού και επιμόρφωσης.

Αργυροχρυσοχοΐα

Οι κάτοικοι της Στεμνίτσας ήταν πολύ διάσημοι για τη μεταλλουργία. Μάλιστα λέγεται ότι κάποιες καμπάνες από τις πιο φημισμένες εκκλησίες των παραδουνάβιων χωρών, φτιάχτηκαν από τους ίδιους. Αυτό είναι ιδιαίτερα έκδηλο από τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις χειροποίητα κοσμήματα και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.

Πότε να πάω

Αναμφισβήτητα η high season της Στεμνίτσας αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής είναι από το φθινόπωρο ως την άνοιξη. Παρόλα αυτά και το καλοκαίρι έχει διαφορετικές ομορφιές και πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον. Πάντως όποτε και να πας θα βρεις καλό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους και υπέροχα μέρη.

3. Βυτίνα: Ο Πολυτελής Προορισμός

 Τα 3 πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας για φθινοπωρινές αποδράσεις

Ισχυρό Σημείο

Υψηλού επιπέδου φιλοξενία με πολυτελείς ξενώνες και σπα.

Η Βυτίνα είναι το χωριό για όσους αναζητούν λίγη πολυτέλεια μέσα στο ταξίδι τους. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, εδώ θα βρείτε ξενώνες και ξενοδοχεία που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, από σπα μέχρι και γκουρμέ εστιατόρια.

Είτε θέλετε να περπατήσετε στη φύση, να ζήσετε την παράδοση ή να απολαύσετε μια πιο πολυτελή διαμονή, τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας έχουν κάτι για κάθε γούστο. Μην τα χάσετε!

Ιστορικό Πλαίσιο

Η Βυτίνα αναπτύχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και έγινε γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της περιοχής. Επίσης, είναι γνωστή για την αντίστασή της κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, γεγονός που αποτυπώνεται στο Μνημείο της Αντίστασης που βρίσκεται στο χωριό. Το μίγμα του εμπορικού παρελθόντος και της ηρωικής ιστορίας της κάνουν τη Βυτίνα ένα μοναδικό προορισμό.

Εντός Βυτίνας σε κερδίζει πρώτα πρώτα η κεντρική πλατεία αλλά και τα γραφικά δρομάκια της. Αξίζει μία στο Λαογραφικό μουσείο και στον πετρόκτιστο Ναό του Αγίου Τρύφωνα που βρίσκονται αμφότερα, στην κεντρική πλατεία. Το μέρος διαθέτει καλές ταβέρνες, καφέ και μπαράκια ενώ θα βρεις και μαγαζιά με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο είναι ο ρομαντικός δεντροσκέπαστος Δρόμος της Αγάπης.

Πότε να πάω

Το καλύτερο με τη Βυτίνα είναι ότι μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό για κάθε εποχή!

Αν είσαι φαν των χειμερινών σπορ και του ρομαντικού σκηνικού των χιονισμένων βουνών, τότε η Βυτίνα το χειμώνα είναι απλά κορυφαία. Κοντά υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, και τα πολυτελή ξενοδοχεία είναι πιο ζεστά και φιλόξενα από ποτέ.

Αν προτιμάς τις περιπάτους στη φύση, τα χρώματα του φθινοπώρου ή τα λουλούδια της άνοιξης, η Βυτίνα είναι ακόμη μια εξαιρετική επιλογή. Οι τιμές είναι συχνά πιο προσιτές εκτός σεζόν και τα τοπία είναι απλά μαγευτικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η διάταση και στροφή του στομάχου σε σκύλους αποτελεί μια κρίσιμη κατάσταση όπου το στομάχι γεμίζει με αέρα, διογκώνεται και περιστρέφεται γύρω από τον

Η Λήμνος ήρθε και φέτος το καλοκαίρι στο προσκήνιο ως ένας αγαπημένος προορισμός των ταξιδιωτών που αναζητούν την ποιότητα και έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών,

Η φοβερή ιστορία του 69χρονου μαθητή από το Νεπάλ Γνωρίστε τον Durge Kami, ο οποίος ζει σε ένα χωριό στο Νεπάλ. Ο Durge πήρε την

Την αναζητάμε κάπου εκεί έξω, στους άλλους, στη φύση ή στον ουρανό. Όμως αυτή βρίσκεται μέσα μας αρχήθεν και μας φωτίζει, καλώντας μας να

Αν το αποφασίσουμε, όλοι μπορούμε να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν. Με ποιον τρόπο; Advertisment Αποφασίζοντας σήμερα πώς θα ζήσουμε σε αυτή αλλά και στις

«Τι μπορούμε να κάνουμε;» κλαψούρισε η επτάχρονη Σόφι μαζί με δυο φίλες της σε ένα μπάρμπεκιου για την 4η Ιουλίου στην κοινόχρηστη ταράτσα μας.

Ο ολυμπισμός, η αθλητική ιδέα όπως διαμορφώθηκε στην αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει

Πρόσφατα Άρθρα

Την αναζητάμε κάπου εκεί έξω, στους άλλους, στη φύση ή στον ουρανό. Όμως αυτή βρίσκεται μέσα μας αρχήθεν και μας φωτίζει, καλώντας μας να

Αν το αποφασίσουμε, όλοι μπορούμε να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν. Με ποιον τρόπο; Advertisment Αποφασίζοντας σήμερα πώς θα ζήσουμε σε αυτή αλλά και στις

«Τι μπορούμε να κάνουμε;» κλαψούρισε η επτάχρονη Σόφι μαζί με δυο φίλες της σε ένα μπάρμπεκιου για την 4η Ιουλίου στην κοινόχρηστη ταράτσα μας.

Ο ολυμπισμός, η αθλητική ιδέα όπως διαμορφώθηκε στην αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει

Το Πάσχα σηματοδοτεί ένα πέρασμα και μάλιστα με πολλές συνδηλώσεις, με σημαίνοντα και σημαινόμενα που ποικίλουν για κάθε άνθρωπο και ανάλογα την ερμηνεία. Υπό

Σύμφωνα με τον ορισμό της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης (APA), η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους που

Αν εξαιρέσει κάποιος τις περιπτώσεις των ανθρώπων που εγκαταλείπουν, ή ακόμα χειρότερα, σκοτώνουν τα βρέφη τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ψυχικά και

Ένα από τα καλύτερα διατροφικά δώρα που μας προσφέρει η Βραζιλία, είναι τα γευστικά κάσιους. Αυτοί οι βουτυρένιοι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και πολύ

Εναλλακτική Δράση