,

Πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανίχνευση και απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων.

Πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Μια καινοτόμα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του βρετανικού πανεπιστημίου Dundee, Βασίλη Γοργούλη, ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της ιατρικής και της αντιμετώπισης του καρκίνου. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανίχνευση και απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων, έναν μηχανισμό που έχει σημαντικές συνέπειες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Η κυτταρική γήρανση, γνωστή και ως cellular senescence, είναι ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται στα κύτταρα ως αντίδραση στο στρες και άλλες βλαβερές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων παραγόντων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα κύτταρα σταματούν να πολλαπλασιάζονται και υποβάλλουν το γονιδίωμά τους σε αλλαγές για να αποτρέψουν τη μετάδοση των βλαβών γονιδιακών μεταλλαγών στις επόμενες γενιές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα γηρασμένα κύτταρα παραμένουν στον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν νεοπλασματικές ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα.

Advertisment

Ο καθηγητής Γοργούλης, στη διάρκεια της ερευνητικής του πορείας, εξετάζει το θεμελιώδες ερώτημα του πώς τα κύτταρα αντιδρούν σε ερεθίσματα που προκαλούν βλάβες στο γονιδίωμα. Με προηγούμενες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature, το Science και το Cancer Cell, έχει παρουσιάσει το δυναμικό μοντέλο καρκινογένεσης, το οποίο έχει γίνει αναγνωρισμένο ως ένα από τα βασικά μοντέλα για την κατανόηση και θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, με την έρευνά του, έχει αλλάξει την αντίληψη για την κυτταρική γήρανση, καθιστώντας την ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του καρκίνου.

Σε αυτήν την πρόσφατη έρευνα, η ομάδα του καθηγητή Γοργούλη εξετάζει το πρόβλημα της απομόνωσης των γηρασμένων κυττάρων, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα πρόκληση. Χρησιμοποιώντας μια καινοτόμα χημική ένωση με την ονομασία GLF16, η ομάδα των ερευνητών επιτρέπει την άμεση ανίχνευση των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό και σε ζωντανούς ιστούς.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γοργούλης, αφού εντοπιστούν αυτά τα βλαβερά κύτταρα, θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί τεχνολογία για την εξουδετέρωσή τους. Η εξουδετέρωση αυτή θα γίνει με τη χρήση ομάδας φαρμάκων που ονομάζονται σενολυτικά φάρμακα, προσφέροντας εξατομικευμένη θεραπεία στον ασθενή, μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπών και παρενεργειών.

Advertisment

Ο επόμενος ερευνητικός στόχος είναι να συνδυαστούν τα σενολυτικά φάρμακα με το αντιδραστήριο GLF16, ενσωματώνοντας τα μέσα σε νανοσωματίδιο και χορηγώντας τον στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό θα επιτρέψει τον εντοπισμό και την καταστροφή των εστιών των γηρασμένων κυττάρων που σχετίζονται άμεσα με τη δυσλειτουργία του οργανισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για προηγμένες θεραπείες και επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση