Συχνά μπαίνουμε σε μία διαδικασία να συζητήσουμε για τις σχέσεις, για τη συμπεριφορά μας μέσα στις σχέσεις, για τη συμπεριφορά που εισπράττουμε μέσα στη σχέση . . .
Συζητάμε για όρους όπως το ghosting , το negging, το gaslighting, για αδιάβαστα μηνύματα, για άγχος που προκαλείται μέσα στη σχέση από τις μεγάλες ή τις μικρότερες προσδοκίες που μπορεί να αναπτύσσουμε, για ανασφάλειες . . .
Advertisment
Συχνά συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να αγχώνεται όταν ξεκινάει να φλερτάρει με κάποιον ή όταν ετοιμάζεται να βγει το πρώτο ραντεβού . .
Συχνά όμως συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να πανικοβάλλεται και όταν ετοιμάζεται να μπει σε μία σχέση ή επειδή προσπαθεί να αντέξει σε μία σχέση ή για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μία σχέση . . .
Όμως . . .
Advertisment
Δεν είναι σχέση η επικοινωνία δύο ανθρώπων, όταν ο ένας φοβάται τη συμπεριφορά του άλλου. . .
Δεν είναι σχέση όταν προετοιμαζόμαστε για να αντέξουμε τη χειρότερη συμπεριφορά του άλλου . .
Δεν είναι σχέση όταν είμαστε καχύποπτοι απέναντι στον άλλον ή αισθανόμαστε δυσπιστία. . .
Δεν είναι σχέση όταν εμείς αγγίζουμε τα όρια των αντοχών και των ανοχών μας. . .
Δεν είναι σχέση όταν εμείς νιώθουμε περισσότερο μόνοι μέσα στη σχέση από όσο όταν είμαστε πραγματικά μόνοι μας . .
Δεν είναι σχέση όταν νιώθουμε ότι συμβιβαζόμαστε και κάνουμε μόνιμα μία διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας, τα θέλω μας, τις ανάγκες μας. . .
Δεν είναι σχέση όταν νιώθουμε μόνιμα σε άμυνα ή όταν καλούμαστε να απολογηθούμε. .
Δεν είναι σχέση όταν νιώθουμε εγκλωβισμό και όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε τον άλλον . .
Δεν είναι σχέση όμως ούτε και όταν αναζητούμε μόνιμα τον άλλον, όταν ψάχνουμε πόση ώρα έχει να συνδεθεί στα social media ή αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο είναι συνδεδεμένος, αλλά δεν έχει απαντήσει σε εμάς. . .
Και αν σκέφτεσαι ότι γύρω μας πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για τις σχέσεις τους ή για όλα όσα βιώνουν, και αν συγκρίνεις με το παρελθόν το δικό σου ή των άλλων, και αν σκέφτεσαι ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερες καταστάσεις στον κόσμο , νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείς τι δεν θεωρείται σχέση και να παρατηρήσεις το σώμα σου και τις σκέψεις σου . .
Και αν αυτό που θα παρατηρήσεις σε κάνει να προβληματιστείς, να σκεφτείς ότι η σχέση δεν είναι ένας αγώνας πειθούς . . . είναι σεβασμός, ανταπόκριση, συμμαχία. .
Και τελικά μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε . . . αν υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από το να συνηθίσουμε το συμβιβασμό μας και το θυμό που αυτός μας γεννάει;
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»
- Αν δεν λάβεις απάντηση… είναι μία απάντηση - 2 Απριλίου 2024
- Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση; - 15 Φεβρουαρίου 2024
- Γίνε φίλος με τον εαυτό σου και μίλα του όπως θα ήθελες να σου μιλάνε… - 30 Δεκεμβρίου 2023