,

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι όλα της τα αδέσποτα είναι στειρωμένα

Το Μπουτάν ανακηρύχθηκε ως η πρώτη χώρα που έχει καταφέρει να στειρώσει και να εμβολιάσει όλα της τα αδέσποτα.

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι όλα της τα αδέσποτα είναι στειρωμένα

Παγκοσμίως, αναρίθμητοι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες κατακλύζουν τους δρόμους πολλών πόλεων, με κάθε χώρα να αναλαμβάνει διαφορετικές πρωτοβουλίες για να διαχειριστεί το θέμα. Αυτές οι προσπάθειες ποικίλλουν σε αποτελεσματικότητα και μεθοδολογία.

Πολλά από αυτά τα ζώα δεν έχουν υποστεί στείρωση, προκαλώντας μια συνεχή αύξηση του αδέσποτου πληθυσμού και επιβαρύνοντας υπερβολικά τις δομές φιλοξενίας.

Advertisment

Η Ολλανδία έχει επιτύχει να γίνει η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτα ζώα χάρη σε μια σειρά πρωτοβουλιών. Εν συνεχεία, το Μπουτάν ανακηρύχθηκε ως η πρώτη χώρα που έχει καταφέρει να στειρώσει και να εμβολιάσει όλα της τα αδέσποτα.

Αυτός ο στόχος επετεύχθη μετά από πολλά χρόνια επενδύσεων και συνεχούς εργασίας από την κυβέρνηση του Μπουτάν και την φιλανθρωπική οργάνωση Humane Society International (HSI), η οποία παρείχε υποστήριξη από το 2009 και εντεύθεν.

Είναι βαθιά λυπηρό και σκληρό το γεγονός ότι πολλές ασιατικές κυβερνήσεις υιοθετούν ακραίες και ανθρωποκεντρικές πρακτικές για τη διαχείριση των πληθυσμών των αδέσποτων σκύλων.

Advertisment

Αντιθέτως, η διοίκηση του Μπουτάν επέλεξε να ξεχωρίσει, απορρίπτοντας αυτές τις σκληρές τακτικές και αντ’ αυτού εφαρμόζοντας πιο ουσιαστικές και ανθρωπιστικές λύσεις.

Η χώρα αναγνώρισε την ουσιαστική αξία της ευζωίας των σκύλων και τη σημασία της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Σε συνεργασία με την Οργάνωση Διεθνής Βοήθειας για τα Ζώα (HSI), το Μπουτάν κατάφερε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική διαχείρισης για τον αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων σκύλων.

Ξεκίνησε με ένα πειραματικό πρόγραμμα αποστείρωσης και εμβολιασμού στην πρωτεύουσα, το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε σε εθνικό επίπεδο. Η HSI κατάφερε να εκπαιδεύσει περισσότερους από 35 κτηνιάτρους και πολλούς εργαζομένους στο Μπουτάν, μεταδίδοντας γνώσεις για υψηλού επιπέδου στειρωτικές πρακτικές.

Εκτός από τις ιατρικές δράσεις, το πρόγραμμα ενσωμάτωσε μία καμπάνια για την ενίσχυση της κοινοτικής συμμετοχής και την προώθηση της ευαισθητοποίησης πάνω στον σεβασμό και τη συνύπαρξη με τα σκυλιά, καθώς και την πρόληψη της κακοποίησής τους.

Η Keren Nazareth, επικεφαλής του τμήματος της HSI στην Ινδία, με θερμά λόγια τόνισε την αφοσίωση και την προσήλωση της βασιλικής κυβέρνησης του Μπουτάν προς την ανθρωπιστική διαχείριση των αδέσποτων σκύλων. Ανέφερε ότι η συνεργασία υπήρξε μακρόχρονη και περιελάμβανε συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή, με την κυβέρνηση να δείχνει από την αρχή την αποφασιστικότητά της, επιτρέποντας την διαρκή βελτίωση του προγράμματος.

Εξήρε την επιτυχία που οφείλεται στις προσπάθειες της τοπικής κοινότητας και εκφράζει την ελπίδα ότι το επίτευγμα του Μπουτάν θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες ασιατικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τους αδέσποτους σκύλους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση