10 χρήσιμες συμβουλές για να αναγνωρίσετε τα ψεύτικα προφίλ στα social media

Χρήσιμες συμβουλές για την αναγνώριση των απατεώνων που δρουν πίσω από ψεύτικα προφίλ.

10 χρήσιμες συμβουλές για να αναγνωρίσετε τα ψεύτικα προφίλ στα social media

Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε ένα από τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η παρουσία μας στα social media έχει καθιερωθεί στην καθημερινότητά μας και έχει επηρεάσει τον τρόπο που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο.

Ωστόσο, μαζί με την αύξηση του αριθμού των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνεται και ο αριθμός των απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των απατών, της διάδοσης ανακρίβειας και της αλίευσης των προσωπικών μας στοιχείων.

Advertisment

Για αυτόν τον λόγο, η εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την αναγνώριση των απατεώνων που δρουν πίσω από ψεύτικα προφίλ.

Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό

Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από άλλους, δημιουργώντας ένα αταίριαστο μείγμα προτάσεων. Επίσης, προσέξτε για τυπογραφικά λάθη, υπερβολικά emojis ή/και γλώσσα που είναι ενδεικτική ενός bot.

Catfishers

Αυτοί οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για να εξαπατήσουν χρήστες και να συνάψουν μια online σχέση, συνήθως για οικονομικό κέρδος. Ένας τρόπος αναγνώρισής τους είναι να κάνετε αναζήτηση εικόνας και να ελέγξετε την προέλευσή της.

Advertisment

Αναντιστοιχία followers και following

Σε πολλές περιπτώσεις, ψεύτικοι λογαριασμοί ακολουθούν πολλούς χρήστες, αλλά λίγοι τους ακολουθούν πίσω.

Δεν υπάρχει επίσημο σήμα ελέγχου

Τα social media δίνουν ένα επίσημο σήμα όταν πιστοποιούνται οι λογαριασμοί διάσημων ανθρώπων, επιχειρήσεων κλπ. Αν δείτε έναν τέτοιο λογαριασμό χωρίς το σήμα ελέγχου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Φωτογραφία προφίλ φίλου

Οι απατεώνες μπορούν να κλωνοποιήσουν τον λογαριασμό ενός φίλου σας και να ζητήσουν χρήματα, προσποιούμενοι ότι ο φίλος σας έχει πρόβλημα.

Spam άμεσων μηνυμάτων (DM)

Απατεώνες προσπαθούν να σας στείλουν απευθείας μηνύματα με ψεύτικες προσφορές.

Δραστηριότητα

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί να έχουν ακανόνιστη δραστηριότητα ως προς το περιεχόμενό τους. Αν δείτε ότι αυτά που ανεβάζει ένας λογαριασμός δεν συνδέονται και πολύ ή ότι υπάρχει ακανόνιστο περιεχόμενο, ίσως είναι δείγμα ενός ψεύτικου λογαριασμού.

Προσφορές δώρων

Προσέξτε τους λογαριασμούς που προσφέρουν δώρα σε αντάλλαγμα για προσωπικές πληροφορίες.

Είδη με μεγάλη έκπτωση

Αν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, πιθανόν να μην είναι.

Άσχετα σχόλια

Αν ένας λογαριασμός αφήνει σχόλια που δεν σχετίζονται με τη δημοσίευση, μπορεί να είναι ψεύτικος.

Για να προστατευτείτε από αυτούς τους απατεώνες, μπορείτε να κάνετε το προφίλ σας ιδιωτικό και να εξετάζετε διεξοδικά τους ανθρώπους που σας ακολουθούν. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρετε τα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να βοηθήσετε στον περιορισμό της δραστηριότητάς τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση