,

Τι είναι το άγχος των εορτών και πώς να το αντιμετωπίσετε

Η περίοδος των διακοπών, που συχνά απεικονίζεται ως περίοδος χαράς και εορτασμού, μπορεί παραδόξως να είναι μια περίοδος αυξημένου άγχους και ανησυχίας για πολλούς.

Τι είναι το άγχος των εορτών και πώς να το αντιμετωπίσετε

Η περίοδος των διακοπών, που συχνά απεικονίζεται ως περίοδος χαράς και εορτασμού, μπορεί παραδόξως να είναι μια περίοδος αυξημένου άγχους και ανησυχίας για πολλούς. Αυτή η αντίφαση προκύπτει από ένα μείγμα υψηλών προσδοκιών, οικονομικών πιέσεων, πολύπλοκων οικογενειακών δυναμικών και της διατάραξης της κανονικής ρουτίνας.

Αν νιώθεις άγχος αυτή τη στιγμή, θέλω να ξέρεις ότι είναι απολύτως εντάξει και φυσιολογικό. Η περίοδος των γιορτών φέρνει συχνά στην επιφάνεια ένα μείγμα συναισθημάτων. Εδώ, σου έχω μερικές συμβουλές ώστε να χειριστείς καλύτερα αυτή την αγχωτική περίοδο

Advertisment

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Η περίοδος των γιορτών φέρνει συχνά ένα μείγμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι αυτά τα συναισθήματα. Είτε αντιμετωπίζεις την πίεση των οικογενειακών συγκεντρώσεων, είτε οικονομικές ανησυχίες, είτε αναμνήσεις από χαμένα αγαπημένα πρόσωπα, η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Να θυμάσαι ότι η προσπάθεια να αποφύγεις ή να καταπιέσεις το άγχος σου, το ενισχύει. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σου ως έγκυρα και φυσιολογικά. Ρώτησε τον εαυτό σου “Τι με έκανε να νιώσω έτσι;” και “Τι μπορώ να μάθω από αυτό που αισθάνομαι;”

Οι μεγάλες προσδοκίες των διακοπών

Η περίοδος των διακοπών θεωρείται συνήθως ως περίοδος εορτασμού και οικογενειακών δεσμών, αλλά όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις υψηλές προσδοκίες, η απογοήτευση μπορεί να είναι σημαντική. Μην πιέζεις πολύ τον εαυτό σου να δημιουργήσει τις τέλειες διακοπές. Δεν θα είναι τέλειες και δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Και αυτό είναι εντάξει. Είναι σαν να περιμένεις μια κωμική παράσταση να είναι ξεκαρδιστική και να απογοητεύεσαι όταν δεν είναι. Αντίθετα, μια απρογραμμάτιστη, ευχάριστη βραδιά μπορεί να μοιάζει με έξτρα μπόνους.

Αυτό δείχνει πώς οι προσδοκίες μας διαμορφώνουν την εμπειρία των διακοπών μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση. Οι γιορτές συχνά δημιουργούν προσδοκίες για να νιώσουμε ότι μας αγαπάνε και ότι συνδεόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά μπορεί να μας αφήσουν να νιώσουμε αποξενωμένοι, ειδικά αυτοί που υποτίθεται ότι είμαστε πιο κοντά τους. Η προσαρμογή της νοοτροπίας μας και η προετοιμασία για πιθανές προκλήσεις μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την εποχή πιο αποτελεσματικά.

Advertisment

Δώσε στον εαυτό σου άδεια να πει “όχι”

Η πληθώρα των εορταστικών εκδηλώσεων μπορεί να είναι συντριπτική και είναι ζωτικής σημασίας να θυμάσαι ότι δεν πειράζει να αρνηθείς τις προσκλήσεις. Οι άνθρωποί μας είναι υπέροχοι, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποί μας είναι πολλοί. Δώσε προτεραιότητα στα γεγονότα που έχουν νόημα για εσένα και επικοινώνησε τις αποφάσεις σου με σεβασμό εκ των προτέρων για να αποφύγεις το άγχος και τις ενοχές.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την υπέρβαση του φόβου της απογοήτευσης των άλλων και την κατανόηση ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική. Το να κατακτήσεις την τέχνη του να λες “όχι” δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση του άγχους των διακοπών, αλλά και με τη φροντίδα της συνολικής σου ευημερίας. Κάθε φορά που λες “όχι” σε κάτι που δεν θέλεις, επιλέγεις να πεις “ναι” σε δραστηριότητες που πραγματικά σου προσφέρουν χαρά και χαλάρωση.

Είτε πρόκειται για την ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε για την παρακολούθηση των αγαπημένων σου ταινιών, είτε για ήρεμες στιγμές στη φύση, αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που αναζωογονούν το πνεύμα σου. Αυτός ο προσωπικός χρόνος είναι απαραίτητος για να μετριάσεις το άγχος των διακοπών και να αυξήσεις την απόλαυσή σου από τις γιορτές.

Αξιοποίησε την άδεια σου με σύνεση

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι η μη πλήρης αξιοποίηση της άδειας σου, που συχνά πηγάζει από αισθήματα ενοχής ή υποχρέωσης να εργαστείς. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Κάνοντας ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σου, έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να επιστρέψεις στην δουλειά με νέες προοπτικές και ανανεωμένο σθένος. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να παίρνεις άδεια είναι μια ουσιαστική πτυχή της διατήρησης της ψυχικής και συναισθηματικής σου ευημερίας.

Προετοιμάσου για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί συχνά να αποτελούν πηγή έντασης και άγχους, ιδίως όταν υπεισέρχονται συγκρούσεις του παρελθόντος ή διαφορετικές απόψεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά η προετοιμασία για τις πιθανές συγκρούσεις μπορεί να βοηθήσει. Προβλέποντας τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και σχεδιάζοντας στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους, μπορείς να πλοηγηθείς σε αυτές τις συγκεντρώσεις πιο ομαλά.

Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα όριά σου και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απομακρύνεται από συζητήσεις ή καταστάσεις που γίνονται πολύ αγχωτικές. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής σου ηρεμίας, αλλά διατηρεί επίσης μια πιο υγιή οικογενειακή δυναμική κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.

Οικονομικός προγραμματισμός

Ο προϋπολογισμός των διακοπών μπορεί να μειώσει σημαντικά το οικονομικό άγχος. Προγραμμάτισε τις δαπάνες σου για τα δώρα και τις γιορτές εκ των προτέρων ώστε να αποφύγεις τις οικονομικές ανησυχίες της τελευταίας στιγμής. Αυτή η προσέγγιση σε βοηθά να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς το βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης και δίνει έναν θετικό τόνο για την οικονομική σου υγεία το νέο έτος.

Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σου, θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και εφαρμόζοντας στρατηγικές αυτοφροντίδας, μπορείς να περιηγηθείς στην περίοδο των γιορτών με μια αίσθηση ελέγχου και ικανοποίησης. Θυμήσου, δεν πειράζει να δώσεις προτεραιότητα στην ευημερία σου και να βρεις τη χαρά με τους τρόπους που σου ταιριάζουν καλύτερα. Οι γιορτές είναι μια περίοδος γιορτής, αλλά και περισυλλογής και αυτοφροντίδας.

Μαρία Τσουτσάνη | Health & Lifestyle Medicine Coach | ICF – ACC

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση