“Εικαστικές Υμνωδίες” | Έκθεση με τις αγιογραφίες του Μάριου Τόκα στο Σπίτι της Κύπρου

O Μάριος Τόκας ήταν γνωστός όχι μόνο για τη μουσική του αλλά και για την αγάπη του στη ζωγραφική. Στην έκθεση με τίτλο “Εικαστικές

Εικαστικές Υμνωδίες | Έκθεση με τις αγιογραφίες του Μάριου Τόκα στο Σπίτι της Κύπρου

O Μάριος Τόκας ήταν γνωστός όχι μόνο για τη μουσική του αλλά και για την αγάπη του στη ζωγραφική. Στην έκθεση με τίτλο “Εικαστικές Υμνωδίες”, που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Σπίτι της Κύπρου, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα έργα τέχνης του, τις αγιογραφίες του.

Η σχέση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική

Ο ίδιος ο Τόκας είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι, παρόλο που δεν είχε επαγγελματική σχέση με τη ζωγραφική, αισθανόταν μια έντονη έκφραση μέσω της τέχνης αυτής, ιδίως μέσω αγιογραφιών. Τα έργα του ήταν εμπνευσμένα από την παράδοση και τον χώρο της εκκλησίας.

Advertisment

Η επιρροή της θρησκείας στο έργο του

Η Ελένη Σ. Νικήτα, η επιμελήτρια της έκθεσης, τονίζει ότι η εικαστική έκφραση του Τόκα έχει ρίζες στην βυζαντινή αγιογραφία και είναι στενά συνδεδεμένη με την εκκλησία, μια σχέση που απηχεί την οικογενειακή παράδοση και τις εμπειρίες του από την εκκλησιαστική ζωή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Τόκας, και η κόρη του συνθέτη, Χαρά. Επίσης, θα υπάρξει μουσική εκδήλωση με την τραγουδίστρια Πεγκυ Ζήνα και άλλους καλλιτέχνες.

Ο Μάριος Τόκας, μέσω της ζωγραφικής, εξέφραζε μια άλλη πτυχή της δημιουργικής του προσωπικότητας, συμπληρώνοντας την μουσική του ταλέντο. Οι ζωγραφικές του δημιουργίες, που πολλές φορές αντανακλούσαν την πνευματικότητα και τη θρησκευτική του κληρονομιά, αποτελούσαν μια άλλη μορφή της τέχνης του, εξίσου σημαντική με τη μουσική του. Η έκθεση “Εικαστικές Υμνωδίες” προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τον κόσμο του Τόκα μέσα από αυτές τις δύο διαφορετικές, αλλά αλληλένδετες, καλλιτεχνικές του διαστάσεις.

Advertisment

Στην προσωπική του ζωή, ο Τόκας αντλούσε έμπνευση από την πνευματικότητα και τις εμπειρίες του στον χώρο της εκκλησίας. Αυτό φάνηκε να επηρεάζει έντονα τόσο τη μουσική όσο και τη ζωγραφική του. Η διαδρομή του από τον υλικό και φθαρτό κόσμο προς τον πνευματικό και υπερβατικό είναι ένα θέμα που διατρέχει το έργο του, καθιστώντας την κάθε του δημιουργία μια βαθιά προσωπική και εσωτερική εξερεύνηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση