, ,

Οι Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης στην ανακύκλωση smartphones!

Οι Έλληνες κατατάσσονται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανακύκλωση παλιών smartphones, με ποσοστό ανακύκλωσης που φτάνει στο 18%, το υψηλότερο στην

Οι Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης στην ανακύκλωση smartphones!

Οι Έλληνες κατατάσσονται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανακύκλωση παλιών smartphones, με ποσοστό ανακύκλωσης που φτάνει στο 18%, το υψηλότερο στην Ευρώπη των 27 χωρών. Αυτό αποτελεί διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων, που ανέρχεται στο 10%. Μετά την Ελλάδα, η Αυστρία και η Τσεχία καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις με ποσοστά 17% και 15% αντίστοιχα, ακολουθούμενες από Δανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία, με περίπου 12%.

Παράλληλα, η Κροατία και η Ολλανδία αναφέρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων που επέλεξαν να δώσουν ή να πουλήσουν τα παλιά τους τηλέφωνα, με ποσοστά 32% και 24% αντίστοιχα. Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων, το 49%, διατηρεί τα παλιά τους smartphones στο σπίτι.

Advertisment

Στον τομέα ανακύκλωσης παλιών laptops και tablets, η Ελλάδα καταλαμβάνει επίσης υψηλή θέση. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία προηγούνται με 18%, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με 17% και η Κροατία με 15%. Στη Γαλλία και την Κροατία, τα ποσοστά ατόμων που δίνουν ή πουλάνε τα παλιά τους laptops ή tablets είναι 15% και 35% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την ανακύκλωση σε επίπεδο ΕΕ, το 33% των παλιών φορητών υπολογιστών και tablets παραμένει στο σπίτι χωρίς χρήση, ενώ μόνο το 10% ανακυκλώνεται και το 11% δίνεται ή πωλείται.

Σε ό,τι αφορά τους παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, το 19% των Ευρωπαίων τους κρατά στο σπίτι, το 13% τους ανακυκλώνει, το 8% τους χαρίζει ή τους πουλά και μόνο το 2% τους πετά. Η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης επιτραπέζιων υπολογιστών, 29% και 27% αντίστοιχα. Η Ολλανδία και η Ρουμανία αναφέρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων που δίνουν ή πουλάνε τους παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές τους, με 15% και 13% αντίστοιχα.

Advertisment

Η Eurostat επισημαίνει ότι η αυξανόμενη χρήση τεχνολογίας ΤΠΕ συνεπάγεται αύξηση στην ποσότητα απορριμμάτων από παλιές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphones και επιτραπέζιους υπολογιστές, θέτοντας το ερώτημα για το μέλλον των αχρησιμοποίητων συσκευών ΤΠΕ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση