Οι πρώτοι νόμοι που περιορίζουν τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεγονός | Ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πρώτοι νόμοι που περιορίζουν τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεγονός | Ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά από μια συνεδρίαση 37 ωρών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Αυτή η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το 2025.

Η Συμφωνία και η Εφαρμογή της

Σύμφωνα με πηγές της Guardian, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, υπεύθυνος για ένα εύρος νομοθεσιών σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τις μηχανές αναζήτησης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική». Σημειώνεται ότι στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν 100 άτομα, κλεισμένα για σχεδόν τρεις ημέρες, για να συμφωνήσουν σε νόμους που θα ελέγχουν τη δραστηριότητα της ΑΙ.

Advertisment

Οι Κεντρικές Διατάξεις – Περιορισμοί και Επιτρεπόμενες Χρήσεις

Η συμφωνία τοποθετεί την ΕΕ σε προνομιακή θέση στην παγκόσμια προσπάθεια ρύθμισης της ΑΙ, προστατεύοντας το κοινό από πιθανούς κινδύνους, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα νομοθετήματα της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ το 2025.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ενταχθούν οι δυνατότητες της ΑΙ στο έργο της Αστυνομίας, των εργοδοτών και των πωλητών, με στόχο την παρακολούθηση του αριθμού των πελατών και του συναισθηματικού στρες των εργαζομένων.

Περιορισμοί στη Χρήση Βιομετρικής Επιτήρησης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε απαγόρευση στη χρήση βιομετρικών συστημάτων πραγματικού χρόνου για αυτόματη ταυτοποίηση ή αυθεντικοποίηση, με κάποιες εξαιρέσεις όπως η ανάγκη αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, η αναζήτηση θυμάτων και η δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.

Advertisment

Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση και Θεμελιώδη Δικαιώματα

Ο ευρωβουλευτής Brando Benefei, μαζί με τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Dragoș Tudorache, προσηλωμένοι στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, επιδίωξαν να διασφαλίσουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ανάπτυξη της ΑΙ σεβόμενη τις ανθρώπινες αξίες.

Ο Tudorache τόνισε την ανάγκη αποφυγής καταχρήσεων από την Αστυνομία και επισήμανε την επιδίωξη μιας απαγόρευσης της ΑΙ που θα προκαθορίζει ποιος μπορεί να διαπράξει έγκλημα.

Ρυθμιστικό Πλαίσιο με Κλιμακούμενη Ρύθμιση

Τέλος, η συμφωνία βασίζεται σε ένα κλιμακούμενο σύστημα ρύθμισης, όπου τα πιο επικίνδυνα συστήματα ΑΙ για την υγεία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόκεινται στο αυστηρότερο επίπεδο ρύθμισης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση